Men hur skapas ett bra förhållande?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

 Jämfört med företag är idrottsföreningar ett under av instabilitet och opålitlighet. 

Företag har – trots kvartalsekonomitänket – ofta både hyfsat långsiktiga och realistiska mål, stabila styrelser och (får man hoppas) god ekonomi.

Men hur skapar man ertt bra förhållande till partners

Det är en konst att komma överens och ha samma uppfattning om mål och visioner.

 

Idrottsföreningar däremot, ja de har dröm- ibland rena fantasimål i form av idrottsliga framgångar, förhoppningar om att deras aktiva kvalificerar sig till internationella mästerskap och om avancemang i seriesystem eller ”spel ute i Europa”. De har ekonomier som bygger på arrangemang eller sponsorer – förhoppningsvis både och. Och de har styrelser som i princip helt kan bytas ut på två år.

Går målen och ekonomin ihop?

Att ha höga mål kan förstås kosta mer än det smakar. Man kan satsa grymt stora belopp på nyförvärv, övergångssummor, spelarlöner, arenor, träningsanläggningar etc. Men når lubben inte de idrottsliga framgångarna uteblir kanske också de tänkta intäkterna i form av framgångsbonusar, tv-rättigheter, biljettförsäljning och merchandise. 

Det är lätt att leva över sina tillgångar. Och många gör det.

Att bygga sin ekonomi på arrangemang funkar ofta ändå ganska bra. 

Är det riktigt framgångsrika arrangemang med ”säker biljettförsäljning” eller många deltagare i exempelvis olika typer av långlopp är det möjligt att bygga upp en förhållandevis säker ekonomisk grund. Men kommer det en eller annan pandemi emellan finns sällan resurserna för att klara ett eller flera magra år. 

Och att ha en ekonomi som bygger på sponsorers välvilja (eller snarare: på sponsorers vilja att investera för att få tillbaka värde i form av kännedom, PR och försäljning) kan ju också vara riskabelt för en klubb. För även om både klubbens och sponsorn vill skriva långsiktiga kontrakt är många lite mer försiktigt med det. 

Klubbar extremt känsliga 

En orsak är förstås en förenings rykte. Eller det negativa rykte som uppstår på grund av enskilda aktiva eller ledare . 

Som när en tränare som går ut och gör rasistiska uttalanden, en aktiv som slarvat med vistelserapporteringen och därmed döms för dopingförseelse, en spelare som anklagas för våldtäkt eller sexuellt ofredande, eller någon i styrelsen som gör något brottsligt kan ju innebära att mer eller mindre trogna sponsorer snabbt kliver av. Det kan ju även vara inskrivet i sponsoravtalet. För vilken sponsor vill förknippas med negativa skriverier?

En annan orsak är det där med den befarade instabiliteten i klubbarnas ledning. Föreningens styrelse utses i demokratisk anda på ett årsmöte. De allra flesta årsmöten är ganska glest besatta, så den där ”demokratiska andan” är de facto begränsad till ett fåtal personer på årsmötet. Därföret kan detuppstå problem och det finns utrymme för rena kupper där utvalda personer blir ledamöter. Ofta väljs de på två år, medan ordföranden utses för ett år. 

Det här är förstås en risk för en sponsor som vill vara långsiktig. 

Tänk dig en allsvensk fotbollsklubb där fansen ¬– eller ”svansen” ¬– får in eller flera ledamöter (efter en visserligen demokratisk process) i styrelsen. Eller där man på samma demokratiska villkor väljer en galenpanna till ordförande.

Jo, tänker du, men det är ju ändå bara hälften av ledamöterna som väljs den ena året och resterande hälft nästa. Sant, men säg att den nya ordföranden faktiskt är en galenpanna med en alldeles egen agenda. Då är det inte säkert att de kvarvarande ledamöterna väljer, vill eller orkar vara kvar hela perioden.

De står för värderingarna

Som sponsorer har vanligen värderingar, inför klubbar, med evenemang och inte minst med människor. Det är människorna i klubben som skapar och står för värderingarna. Det är de som bygger klubben och skapar och genomför arrangemangen.

Så …

… hur ska klubbarna se till att man har rätt människor på ledande poster? 

… hur ska sponsorerna veta att deras avtal följs och genomförs av ”de goda krafterna”? 

… och hur ska man stabilitet uppnås, liksomtillit och framtidstro i symbios mellan sponsorer och klubbar?

Ja, där har du ett par viktiga frågor att ta med i styrelsearbetet och i samtalen mellan sponsorerna och klubbledningen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på  den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.

Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden.  De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.

Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.