Starkare ledarskap ger renare idrott
Krönika: Svensk friidrott har i skuggan av Armand Duplantis dubbla världsrekord i stavhopp skakats av nya positiva dopingprov. Två friidrottare har misstänkts för fusk. Men en beslutsamhet lyser åter med sin frånvaro från friidrottsförbundet när aktiva har testats positivt. I stället borde utgångspunkten vara en beslutsamhet som går ut på att vara ödmjuk i medgång och beslutsam i motgång, skriver Sofia Öberg.

Förbundskapten Karin Torneklint konstaterar efter den första anklagelsen att ”det finns inget gott i det” (Expressen, 7 februari), utan tycker bara att situationen är ”jätteledsam”. Generalsekreterare Stefan Olsson sällar sig till Torneklints beklagande skara och tycker att beskedet om det positiva dopingprovet var en ”besvikelse, bestörtning och förbannelse” (do).
För det första måste man ifrågasätta friidrottsförbundets inställning i frågan om positiva dopingtest. Friidrottens ledare ska inte fokusera på hur tråkigt eller ledsamt det är med besked om positiva dopingprov.
För det andra är Torneklints grundantagande tveksamt. Det finns något gott i att två misstänkta dopingförseelser uppdagas. Det som är gott i den här situationen är att vi vid varje positivt dopingprov får ett kvitto på att en del av det svenska antidopingarbetet – den som går ut på att identifiera eventuella fuskare – fungerar.
Att personerna bakom de bekräftat positiva proverna sedan får medial uppmärksamhet kan också betraktas som en god sak, dels för att idrotten tillfälligt befrias från fuskare och dels på grund av den potentiella följden att framtida friidrottare undviker fusk. Resultatet blir, förhoppningsvis, en renare idrott.
Visst kan en misstanke om fusk ses som ett misslyckande som motiverar att Stefan Olsson ”känner sig personligen lurad” (Expressen 7 februari), men Olssons känslor borde här få underordnad betydelse. Och visst stämmer det som Olsson säger, att ”man måste tänka på att friidrottaren är anklagad men inte åtalad och inte dömd” (DN, 17 februari), men det är att söka förmildrande omständigheter istället för att söka lösningar på systemfel.
Här krävs istället en mer systematisk ledare som kallt konstaterar att den del av antidopingarbetet som ska identifiera eventuella fuskare fungerar, vilket är en positiv sak, medan den del som går ut på preventivt arbete fallerar.
Här behövs ärlighet och tydlighet om var systemets fel ligger, och hur friidrottsförbundets ledare tänker agera för att reparera det felet.
Var är handlingskraften från friidrottsförbundets ledning i den här situationen?
Liksom tidigare saknas de starka ledare som behövs för att bära friidrotten genom med- och motgång. Här krävs det ledare som tar tag i ett systemfel – dopingen – och samtidigt uppskattar att det system som tar hand om systemfelets nuvarande brister – fuskarna – inte är något sorgligt utan ett kvitto på att en del av dopingarbetet fungerar.
Nu återstår de preventiva åtgärderna, och där har Torneklint och Olsson arbete kvar att göra.
Mest lästa just nu
Ishockeyns 14 SHL-klubbar står ekonomiskt väl rustade inför framtiden. För tredje säsongen i rad noteras nytt publikrekord med totalt 2 417 984 unika åskådare, vilket ger ett publiksnitt med 6 643 åskådaare per match. Det är det högsta snittet någonsin i ligans historia, det tidigare rekordet var från säsongen 2011-2012 med 6 393 personer per match.
- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar
Willy Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har
erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han
skrivit ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han
vänder sig till ett stort antal ledare,’
Tennisstjärnornas styrkekamp i Kungliga tennishallen som har varit årligen återkommande sedan 1969 och lockat ett antal världsstjärnor byter nu organisation.
Det arrangemang som svenskarna känner som Stockholm Open är nu BNP Paribas Nordic Open och faktum är att turneringen är världens äldsta inomhusturnering på ATP-touren.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
I en intensiv nyhetsflora försvann förra veckan det här högst anmärkningsvärda budskapet: ”Via Gräsroten delar Svenska Spel varje år ut 35 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige”.
I november, då föreningen fyllde 15 år, kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.
– Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar