Starkare ledarskap ger renare idrott
Krönika: Svensk friidrott har i skuggan av Armand Duplantis dubbla världsrekord i stavhopp skakats av nya positiva dopingprov. Två friidrottare har misstänkts för fusk. Men en beslutsamhet lyser åter med sin frånvaro från friidrottsförbundet när aktiva har testats positivt. I stället borde utgångspunkten vara en beslutsamhet som går ut på att vara ödmjuk i medgång och beslutsam i motgång, skriver Sofia Öberg.

Förbundskapten Karin Torneklint konstaterar efter den första anklagelsen att ”det finns inget gott i det” (Expressen, 7 februari), utan tycker bara att situationen är ”jätteledsam”. Generalsekreterare Stefan Olsson sällar sig till Torneklints beklagande skara och tycker att beskedet om det positiva dopingprovet var en ”besvikelse, bestörtning och förbannelse” (do).
För det första måste man ifrågasätta friidrottsförbundets inställning i frågan om positiva dopingtest. Friidrottens ledare ska inte fokusera på hur tråkigt eller ledsamt det är med besked om positiva dopingprov.
För det andra är Torneklints grundantagande tveksamt. Det finns något gott i att två misstänkta dopingförseelser uppdagas. Det som är gott i den här situationen är att vi vid varje positivt dopingprov får ett kvitto på att en del av det svenska antidopingarbetet – den som går ut på att identifiera eventuella fuskare – fungerar.
Att personerna bakom de bekräftat positiva proverna sedan får medial uppmärksamhet kan också betraktas som en god sak, dels för att idrotten tillfälligt befrias från fuskare och dels på grund av den potentiella följden att framtida friidrottare undviker fusk. Resultatet blir, förhoppningsvis, en renare idrott.
Visst kan en misstanke om fusk ses som ett misslyckande som motiverar att Stefan Olsson ”känner sig personligen lurad” (Expressen 7 februari), men Olssons känslor borde här få underordnad betydelse. Och visst stämmer det som Olsson säger, att ”man måste tänka på att friidrottaren är anklagad men inte åtalad och inte dömd” (DN, 17 februari), men det är att söka förmildrande omständigheter istället för att söka lösningar på systemfel.
Här krävs istället en mer systematisk ledare som kallt konstaterar att den del av antidopingarbetet som ska identifiera eventuella fuskare fungerar, vilket är en positiv sak, medan den del som går ut på preventivt arbete fallerar.
Här behövs ärlighet och tydlighet om var systemets fel ligger, och hur friidrottsförbundets ledare tänker agera för att reparera det felet.
Var är handlingskraften från friidrottsförbundets ledning i den här situationen?
Liksom tidigare saknas de starka ledare som behövs för att bära friidrotten genom med- och motgång. Här krävs det ledare som tar tag i ett systemfel – dopingen – och samtidigt uppskattar att det system som tar hand om systemfelets nuvarande brister – fuskarna – inte är något sorgligt utan ett kvitto på att en del av dopingarbetet fungerar.
Nu återstår de preventiva åtgärderna, och där har Torneklint och Olsson arbete kvar att göra.
Mest lästa just nu
Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr
Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.
Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.
SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.
Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.
Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR). Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.
Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar