Tusentals spelare och ledare avvaktar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Allt tyder på att elitfotbollen får ett positivt och efterlängtat besked imorgon av Folkhälsomyndigheten. Nära 1000 spelare och ledare i Ettan, därtill alla aktiva i Allsvenskan och Superettan, plus damfotbollens alla aktörer  längtar efter att komma igång. Fotbollspremiären närmar sig!

 Vid någon tidpunkt i framtiden kommer den märkliga tid vi genomlever att summeras och inlemmas i historieböckerna. Fotbollstidningen Offsides senaste nummer är en dagbok över de båda chefredaktörernas liv och reflektioner under krisen och fram till nu; ett fint och kul grepp som sätter tankar i rörelse. 

Jag inser att det hade varit intressant att föra egen dagbok över alla möten, diskussioner och processer som varit i de delar av fotbollen där jag är engagerad. En positiv effekt av krisen och som jag hoppas blir en del av just historieskrivningen är att jag upplever att vi kommit närmare varandra i fotbollen. 

Vi är stärkta

I Ettan upplever jag att vi tillsammans kunnat komma fram till bästa möjliga lösningar genom att föreningarna visat respekt för varandras olika situation och majoritetens vilja. Det gör att vi bör kunna komma stärkta som liga ur krisen.

Men ”nu är nu”, som Janne Andersson brukar säga. Här och nu är det längtan efter att komma igång.  Att äntligen kunna få samlas för matchgenomgångar, dra på sig säsongens nya matchtröja, känna adrenalinet börja rinna till och mäta sina krafter med motståndare på riktigt. Men hur står vi oss efter denna enormt långa och konstiga försäsong? Vem blir skyttekung? Vilka skiljer ut sig som kandidater till serieseger?

På många sätt är ju denna tid på året den vackraste och härligaste; gräsmattorna tätnar till och växer så det nästan hörs, hägg och syren slår ut och skolungdomar och studenter räknar de återstående dagarna till sommarlovet i ental. 

Och trots den pågående pandemin möter man fler leenden, som det brukar vara i vackra Sverige den här tiden på året. Förutsättningarna för fotboll är perfekta; nyfriserade gräsplaner som doftar fotboll, lagom varmt, ljusa kvällar som börjar andas dagg… 

På många sätt mycket bättre förutsättningar för att starta seriespelet än i kyliga, knepiga april.

Ny TV-partner

Men vi kommer inte att kunna följa vår älskade fotboll på plats på arenan på ett tag. Vi måste räkna med att det dröjer till efter sommaren innan begränsningen på 50 personer lättar. För alla fans, nära och kära, scouter, allmänt fotbollsintresserade, med flera, är det då väldigt betydelsefullt att Ettan genom SvFF:s arbete och avtal har en för säsongen ny mediapartner i SportExpressen och en lång rad lokala mediaföretag. 

Under det treåriga avtalet investerar man mer i kvaliteten på TV-produktionerna, intervjuer kring matcherna och redaktionellt material. 

Vi gör nu samma resa som andra ligor framgångsrikt gjort. Det blir ett stort lyft för ligans varumärke, kännedomen och uppmärksamheten. Över tid kommer det att leda till större intäkter; både centralt för ligan och för föreningarna. Jag är tacksam för det stöd och tålamod SportExpressen, m fl, visat som partner under dessa omständigheter.

Man måste hålla i minne att hela ekosystemet kring fotbollen – inte minst medieföretagen – också drabbas väldigt hårt av krisen. SportExpressen och lokalmediatitlarna har också tagit initiativ till att titta på olika sätt för hur TV-tittarna ska kunna stötta sin förening.

En utmanande period

Det känns skönt att kunna sätta positiva tankar på pränt. Samtidigt är vi fortfarande bara i början av en utmanande period. Föreningarna i Ettan uppskattade redan i april att man fram till sista juni skulle ha tappat 50 miljoner i intäkter. Det är inte osannolikt att vi när säsongen är slut räknar intäktsbortfallet för Ettanföreningarna till 100 miljoner. Jämfört stora allsvenska föreningars samlade intäktsbortfall är detta mindre belopp, men i en Ettan-kontext är det enorma summor – det utgör mer än en tredjedel av de samlade intäkterna i ligan! 

Vi kommer att behöva fortsätta ett intensivt lobbyingarbete för att få mer extra stöd.

tar tid att läka

Ettanföreningarna är väldigt olika, men drabbas alla - på olika sätt - av krisen. Enstaka föreningar med stor publik riskerar stora bortfall av matchdagsintäkter som slår hårt, andra föreningar har sett kassagenererande evenemang som cuper och andra arrangemang ställas in, vissa får förhöjda resekostnader, etc. 

Oro finns också kring hur framförallt Ettan norra ska klara logistiken, med väsentligen tunnare tidtabeller och dyrare flygbiljetter.

Såren kommer att ta tid att läka.

Vi har försökt möta de praktiska och ekonomiska utmaningarna med en senarelagd seriestart och ett kompaktare spelprogram genom att tillsammans med SvFF pröva tiotals alternativ till årsplanering och utläggning av matcherna. 

Inte minst har det handlat om att de – jämfört med en normal säsong – ytterligare ca fem vardagsmatcher som det kompaktare schemat innebär, försöka lägga dessa så geografiskt nära som möjligt så att resa till match inte äter för mycket in i våra deltidsarbetande fotbollsspelares andra yrke eller studier.

Sjujäkla envishet

Säsongsupplägget kommer inte att bli perfekt för någon förening. Alla behöver kompromissa. Men är det något jag lärt mig efter 2,5 år som ordförande i Ettanfotboll, så är det att det i Ettans föreningar finns en sjujäkla envishet och en förmåga att på ett märkvärdigt sätt genom enorma ideella arbetsinsatser och mycket slit och uppfinningsrikedom ändå få det att fungera.

Belöningen för allt detta är att få se säsongen komma igång. 

Nu håller vi tummarna för att FHM och SvFF imorgon ger oss möjlighet att göra det som planerat den 13/14 juni. 

För att travestera: ”Det är snart kosläpp i fotbollen – oj, vad vi har längtat!”

Johan Englund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.