"Redan mycket känslor kring barnidrott"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Barnkonventionen blir till svensk lag nu vid årsskiftet 2020. Åt det kan man jubla eller skaka på huvudet. Oavsett vilket, lag blir det, och det kommer vi att få förhålla oss till. 

Konventionen består av 54 artiklar som på svenska finns i både lång och kort version på UNICEFs hemsida

Artikel 1 klargör att alla yngre än 18 år är barn. Zlatan Ibrahimovic spelade för första gången i Allsvenskan som 17-åring. Den som snabbt via artiklarna 2 till 54 vill förstå vilka särskilda rättigheter konventionen då skulle givit honom kommer dock snabbt att stöta på problem.

Flera kritiker, däribland lagrådet, har påpekat flera problem med att barnkonventionen blir lag. Tunga jurister beskriver konventionstexten som otydlig, vag och svår att tillämpa. Dessutom, mer glädjande, konstaterar man att artiklarna i konventionen redan återspeglas väl i svenska lag.   

Betydande risker

Justitieombudsmannen påpekade i sitt remissvar att det hela kan leda till betydande risker för “ogenomtänkta konsekvenser och svårigheter för medborgare och myndigheter”

Som Olof Beckman, lektor i mänskliga rättigheter vid Lunds universitet, säger i en intervju av Anja Haglund i GP  att ansvaret för tolkning av texten nu riskerar hamna “längst ut i tillämpningskedjan”. Här kan eventuellt den som ideellt engagerar sig i en idrottsförening räknas in.

Barnombudsmannen klargör att det är staten som är ansvarig för att säkerställa rättigheterna i konventionen. Ideella idrottsföreningar är alltså inte “direkt bundna” att följa barnkonventionen, men BO påpekar också att stat, kommun och regioner, för att säkerställa rättigheterna, kan sätta upp kriterier för bidrag och tillgång till lokaler. Tolkningsansvaret riskerar återigen att hamna ute hos ideella ledare.  Se Barnombudsmannen 

Föräldrarnas beteende

Det finns redan idag mycket känslor kring barnidrotten. Kanske kommer vi redan i januari 2020 se de föräldrar som idag står och klockar sina barn så de får lika mycket speltid, eller skriker “åka” och “jobba på ” från läktaren lägger ihop artikel 3 (alla beslut ska i första hand beakta barnets bästa), artikel 15 (rätt att delta i föreningar) och artikel 31 (rätt till fritid) till en hemmasnickrad rättighetskombination och kräva plats i förstakedjan eller akademilaget? 

Kanske kommer en lokal aktivist eller HVB-hemsföreståndare lägga samman artikel 2 (alla barns lika värde och rättigheter), artikel 26 (rätt till stöd om förälder eller annan vårdnadshavare saknar tillräckliga resurser) och artikel 31 (rätt till fritid) kräver tillgång fotbolls läger eller ridklubbar? 

 De som kommer att få hantera det här är inte de rutinerade jurister som redan avrått från att göra konventionen till lag, utan längst ut bland (de ofta ideella) ledare som mest av allt bara vill hålla på med idrott. 

 ———

 Idrottsrörelsen är som tur är väl förberedd. Redan idag har i princip alla föreningar policys och värdegrundsdokument på plats. Gör en årlig uppföljning och håll alla ledare uppdaterade så att de känner sig trygga - både i vad klubben står för och att det finns stöd att få i svåra frågor. 

Att all idrott för barn ska utgå från barnkonventionen står redan sedan tidigare i Riksidrottsförbundets stadgar, så här ändras inget. För säkerhet skull har man även tagit fram en kort (en sida) text om vad föreningar och förbund bör tänka på

Barnen i centrum

 Varje klubb är suverän och krav baserade på barnkonventionen ska ställas till staten. Men läs gärna barnkonventionen ändå, den ligger i linje med det idrottsrörelsen redan gör. Barn- och ungdomsidrott handlar om barnen och deras fritidsaktiviteter - låt oss inte glömma det! När ledare och föräldrar vill mycket, kanske för mycket, ska vi komma ihåg att allt utgå från barnet, dess behov, och dess vilja. 

 Kom alltid ihåg att det är barnens fritidsaktiviteter. Tränare och föräldrar skall ge dem stöd och trygghet. Det är barnen/ungdomarna som skall utvecklas. 

”Här ska man inte stå i vägen – utan visa vägen”!

Madeleine Andersson - Mathias Kullberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.