"Redan mycket känslor kring barnidrott"
Barnkonventionen blir till svensk lag nu vid årsskiftet 2020. Åt det kan man jubla eller skaka på huvudet. Oavsett vilket, lag blir det, och det kommer vi att få förhålla oss till.
Konventionen består av 54 artiklar som på svenska finns i både lång och kort version på UNICEFs hemsida
Artikel 1 klargör att alla yngre än 18 år är barn. Zlatan Ibrahimovic spelade för första gången i Allsvenskan som 17-åring. Den som snabbt via artiklarna 2 till 54 vill förstå vilka särskilda rättigheter konventionen då skulle givit honom kommer dock snabbt att stöta på problem.
Flera kritiker, däribland lagrådet, har påpekat flera problem med att barnkonventionen blir lag. Tunga jurister beskriver konventionstexten som otydlig, vag och svår att tillämpa. Dessutom, mer glädjande, konstaterar man att artiklarna i konventionen redan återspeglas väl i svenska lag.
Betydande risker
Justitieombudsmannen påpekade i sitt remissvar att det hela kan leda till betydande risker för “ogenomtänkta konsekvenser och svårigheter för medborgare och myndigheter”
Som Olof Beckman, lektor i mänskliga rättigheter vid Lunds universitet, säger i en intervju av Anja Haglund i GP att ansvaret för tolkning av texten nu riskerar hamna “längst ut i tillämpningskedjan”. Här kan eventuellt den som ideellt engagerar sig i en idrottsförening räknas in.
Barnombudsmannen klargör att det är staten som är ansvarig för att säkerställa rättigheterna i konventionen. Ideella idrottsföreningar är alltså inte “direkt bundna” att följa barnkonventionen, men BO påpekar också att stat, kommun och regioner, för att säkerställa rättigheterna, kan sätta upp kriterier för bidrag och tillgång till lokaler. Tolkningsansvaret riskerar återigen att hamna ute hos ideella ledare. Se Barnombudsmannen
Föräldrarnas beteende
Det finns redan idag mycket känslor kring barnidrotten. Kanske kommer vi redan i januari 2020 se de föräldrar som idag står och klockar sina barn så de får lika mycket speltid, eller skriker “åka” och “jobba på ” från läktaren lägger ihop artikel 3 (alla beslut ska i första hand beakta barnets bästa), artikel 15 (rätt att delta i föreningar) och artikel 31 (rätt till fritid) till en hemmasnickrad rättighetskombination och kräva plats i förstakedjan eller akademilaget?
Kanske kommer en lokal aktivist eller HVB-hemsföreståndare lägga samman artikel 2 (alla barns lika värde och rättigheter), artikel 26 (rätt till stöd om förälder eller annan vårdnadshavare saknar tillräckliga resurser) och artikel 31 (rätt till fritid) kräver tillgång fotbolls läger eller ridklubbar?
De som kommer att få hantera det här är inte de rutinerade jurister som redan avrått från att göra konventionen till lag, utan längst ut bland (de ofta ideella) ledare som mest av allt bara vill hålla på med idrott.
———
Idrottsrörelsen är som tur är väl förberedd. Redan idag har i princip alla föreningar policys och värdegrundsdokument på plats. Gör en årlig uppföljning och håll alla ledare uppdaterade så att de känner sig trygga - både i vad klubben står för och att det finns stöd att få i svåra frågor.
Att all idrott för barn ska utgå från barnkonventionen står redan sedan tidigare i Riksidrottsförbundets stadgar, så här ändras inget. För säkerhet skull har man även tagit fram en kort (en sida) text om vad föreningar och förbund bör tänka på.
Barnen i centrum
Varje klubb är suverän och krav baserade på barnkonventionen ska ställas till staten. Men läs gärna barnkonventionen ändå, den ligger i linje med det idrottsrörelsen redan gör. Barn- och ungdomsidrott handlar om barnen och deras fritidsaktiviteter - låt oss inte glömma det! När ledare och föräldrar vill mycket, kanske för mycket, ska vi komma ihåg att allt utgå från barnet, dess behov, och dess vilja.
Kom alltid ihåg att det är barnens fritidsaktiviteter. Tränare och föräldrar skall ge dem stöd och trygghet. Det är barnen/ungdomarna som skall utvecklas.
”Här ska man inte stå i vägen – utan visa vägen”!
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.
Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden. De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.
Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar