"Redan mycket känslor kring barnidrott"
Barnkonventionen blir till svensk lag nu vid årsskiftet 2020. Åt det kan man jubla eller skaka på huvudet. Oavsett vilket, lag blir det, och det kommer vi att få förhålla oss till.
Konventionen består av 54 artiklar som på svenska finns i både lång och kort version på UNICEFs hemsida

Artikel 1 klargör att alla yngre än 18 år är barn. Zlatan Ibrahimovic spelade för första gången i Allsvenskan som 17-åring. Den som snabbt via artiklarna 2 till 54 vill förstå vilka särskilda rättigheter konventionen då skulle givit honom kommer dock snabbt att stöta på problem.
Flera kritiker, däribland lagrådet, har påpekat flera problem med att barnkonventionen blir lag. Tunga jurister beskriver konventionstexten som otydlig, vag och svår att tillämpa. Dessutom, mer glädjande, konstaterar man att artiklarna i konventionen redan återspeglas väl i svenska lag.
Betydande risker
Justitieombudsmannen påpekade i sitt remissvar att det hela kan leda till betydande risker för “ogenomtänkta konsekvenser och svårigheter för medborgare och myndigheter”
Som Olof Beckman, lektor i mänskliga rättigheter vid Lunds universitet, säger i en intervju av Anja Haglund i GP att ansvaret för tolkning av texten nu riskerar hamna “längst ut i tillämpningskedjan”. Här kan eventuellt den som ideellt engagerar sig i en idrottsförening räknas in.
Barnombudsmannen klargör att det är staten som är ansvarig för att säkerställa rättigheterna i konventionen. Ideella idrottsföreningar är alltså inte “direkt bundna” att följa barnkonventionen, men BO påpekar också att stat, kommun och regioner, för att säkerställa rättigheterna, kan sätta upp kriterier för bidrag och tillgång till lokaler. Tolkningsansvaret riskerar återigen att hamna ute hos ideella ledare. Se Barnombudsmannen
Föräldrarnas beteende
Det finns redan idag mycket känslor kring barnidrotten. Kanske kommer vi redan i januari 2020 se de föräldrar som idag står och klockar sina barn så de får lika mycket speltid, eller skriker “åka” och “jobba på ” från läktaren lägger ihop artikel 3 (alla beslut ska i första hand beakta barnets bästa), artikel 15 (rätt att delta i föreningar) och artikel 31 (rätt till fritid) till en hemmasnickrad rättighetskombination och kräva plats i förstakedjan eller akademilaget?
Kanske kommer en lokal aktivist eller HVB-hemsföreståndare lägga samman artikel 2 (alla barns lika värde och rättigheter), artikel 26 (rätt till stöd om förälder eller annan vårdnadshavare saknar tillräckliga resurser) och artikel 31 (rätt till fritid) kräver tillgång fotbolls läger eller ridklubbar?
De som kommer att få hantera det här är inte de rutinerade jurister som redan avrått från att göra konventionen till lag, utan längst ut bland (de ofta ideella) ledare som mest av allt bara vill hålla på med idrott.
———
Idrottsrörelsen är som tur är väl förberedd. Redan idag har i princip alla föreningar policys och värdegrundsdokument på plats. Gör en årlig uppföljning och håll alla ledare uppdaterade så att de känner sig trygga - både i vad klubben står för och att det finns stöd att få i svåra frågor.
Att all idrott för barn ska utgå från barnkonventionen står redan sedan tidigare i Riksidrottsförbundets stadgar, så här ändras inget. För säkerhet skull har man även tagit fram en kort (en sida) text om vad föreningar och förbund bör tänka på.
Barnen i centrum
Varje klubb är suverän och krav baserade på barnkonventionen ska ställas till staten. Men läs gärna barnkonventionen ändå, den ligger i linje med det idrottsrörelsen redan gör. Barn- och ungdomsidrott handlar om barnen och deras fritidsaktiviteter - låt oss inte glömma det! När ledare och föräldrar vill mycket, kanske för mycket, ska vi komma ihåg att allt utgå från barnet, dess behov, och dess vilja.
Kom alltid ihåg att det är barnens fritidsaktiviteter. Tränare och föräldrar skall ge dem stöd och trygghet. Det är barnen/ungdomarna som skall utvecklas.
”Här ska man inte stå i vägen – utan visa vägen”!
Mest lästa just nu
En förening med nio liv, hette det, nej, tio liv, är det rätta, för på måndagsförmiddagen gick Östersunds FK ut med ett pressmeddelande o lät meddela ” Klubben har tillförts över 11,5 miljoner kronor och säkrat fortsatt spel i Superettan 2025”.
- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar
Willy Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har
erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han
skrivit ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han
vänder sig till ett stort antal ledare,’
Diverse saker bland Sven-Göran ”Svennis” Erikssons tillhörigheter har auktionerats ut. 177 objekt såldes för ungefär 1,3 miljoner kronor, rapporterar Aftonbladet från dagarnas auktioner.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
I november, då föreningen fyllde 15 år, kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.
– Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar