"Redan mycket känslor kring barnidrott"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Barnkonventionen blir till svensk lag nu vid årsskiftet 2020. Åt det kan man jubla eller skaka på huvudet. Oavsett vilket, lag blir det, och det kommer vi att få förhålla oss till. 

Konventionen består av 54 artiklar som på svenska finns i både lång och kort version på UNICEFs hemsida

Artikel 1 klargör att alla yngre än 18 år är barn. Zlatan Ibrahimovic spelade för första gången i Allsvenskan som 17-åring. Den som snabbt via artiklarna 2 till 54 vill förstå vilka särskilda rättigheter konventionen då skulle givit honom kommer dock snabbt att stöta på problem.

Flera kritiker, däribland lagrådet, har påpekat flera problem med att barnkonventionen blir lag. Tunga jurister beskriver konventionstexten som otydlig, vag och svår att tillämpa. Dessutom, mer glädjande, konstaterar man att artiklarna i konventionen redan återspeglas väl i svenska lag.   

Betydande risker

Justitieombudsmannen påpekade i sitt remissvar att det hela kan leda till betydande risker för “ogenomtänkta konsekvenser och svårigheter för medborgare och myndigheter”

Som Olof Beckman, lektor i mänskliga rättigheter vid Lunds universitet, säger i en intervju av Anja Haglund i GP  att ansvaret för tolkning av texten nu riskerar hamna “längst ut i tillämpningskedjan”. Här kan eventuellt den som ideellt engagerar sig i en idrottsförening räknas in.

Barnombudsmannen klargör att det är staten som är ansvarig för att säkerställa rättigheterna i konventionen. Ideella idrottsföreningar är alltså inte “direkt bundna” att följa barnkonventionen, men BO påpekar också att stat, kommun och regioner, för att säkerställa rättigheterna, kan sätta upp kriterier för bidrag och tillgång till lokaler. Tolkningsansvaret riskerar återigen att hamna ute hos ideella ledare.  Se Barnombudsmannen 

Föräldrarnas beteende

Det finns redan idag mycket känslor kring barnidrotten. Kanske kommer vi redan i januari 2020 se de föräldrar som idag står och klockar sina barn så de får lika mycket speltid, eller skriker “åka” och “jobba på ” från läktaren lägger ihop artikel 3 (alla beslut ska i första hand beakta barnets bästa), artikel 15 (rätt att delta i föreningar) och artikel 31 (rätt till fritid) till en hemmasnickrad rättighetskombination och kräva plats i förstakedjan eller akademilaget? 

Kanske kommer en lokal aktivist eller HVB-hemsföreståndare lägga samman artikel 2 (alla barns lika värde och rättigheter), artikel 26 (rätt till stöd om förälder eller annan vårdnadshavare saknar tillräckliga resurser) och artikel 31 (rätt till fritid) kräver tillgång fotbolls läger eller ridklubbar? 

 De som kommer att få hantera det här är inte de rutinerade jurister som redan avrått från att göra konventionen till lag, utan längst ut bland (de ofta ideella) ledare som mest av allt bara vill hålla på med idrott. 

 ———

 Idrottsrörelsen är som tur är väl förberedd. Redan idag har i princip alla föreningar policys och värdegrundsdokument på plats. Gör en årlig uppföljning och håll alla ledare uppdaterade så att de känner sig trygga - både i vad klubben står för och att det finns stöd att få i svåra frågor. 

Att all idrott för barn ska utgå från barnkonventionen står redan sedan tidigare i Riksidrottsförbundets stadgar, så här ändras inget. För säkerhet skull har man även tagit fram en kort (en sida) text om vad föreningar och förbund bör tänka på

Barnen i centrum

 Varje klubb är suverän och krav baserade på barnkonventionen ska ställas till staten. Men läs gärna barnkonventionen ändå, den ligger i linje med det idrottsrörelsen redan gör. Barn- och ungdomsidrott handlar om barnen och deras fritidsaktiviteter - låt oss inte glömma det! När ledare och föräldrar vill mycket, kanske för mycket, ska vi komma ihåg att allt utgå från barnet, dess behov, och dess vilja. 

 Kom alltid ihåg att det är barnens fritidsaktiviteter. Tränare och föräldrar skall ge dem stöd och trygghet. Det är barnen/ungdomarna som skall utvecklas. 

”Här ska man inte stå i vägen – utan visa vägen”!

Madeleine Andersson - Mathias Kullberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa. 

Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats. 

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV.  Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.

 Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats. 

Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.