"Redan mycket känslor kring barnidrott"
Barnkonventionen blir till svensk lag nu vid årsskiftet 2020. Åt det kan man jubla eller skaka på huvudet. Oavsett vilket, lag blir det, och det kommer vi att få förhålla oss till.
Konventionen består av 54 artiklar som på svenska finns i både lång och kort version på UNICEFs hemsida

Artikel 1 klargör att alla yngre än 18 år är barn. Zlatan Ibrahimovic spelade för första gången i Allsvenskan som 17-åring. Den som snabbt via artiklarna 2 till 54 vill förstå vilka särskilda rättigheter konventionen då skulle givit honom kommer dock snabbt att stöta på problem.
Flera kritiker, däribland lagrådet, har påpekat flera problem med att barnkonventionen blir lag. Tunga jurister beskriver konventionstexten som otydlig, vag och svår att tillämpa. Dessutom, mer glädjande, konstaterar man att artiklarna i konventionen redan återspeglas väl i svenska lag.
Betydande risker
Justitieombudsmannen påpekade i sitt remissvar att det hela kan leda till betydande risker för “ogenomtänkta konsekvenser och svårigheter för medborgare och myndigheter”
Som Olof Beckman, lektor i mänskliga rättigheter vid Lunds universitet, säger i en intervju av Anja Haglund i GP att ansvaret för tolkning av texten nu riskerar hamna “längst ut i tillämpningskedjan”. Här kan eventuellt den som ideellt engagerar sig i en idrottsförening räknas in.
Barnombudsmannen klargör att det är staten som är ansvarig för att säkerställa rättigheterna i konventionen. Ideella idrottsföreningar är alltså inte “direkt bundna” att följa barnkonventionen, men BO påpekar också att stat, kommun och regioner, för att säkerställa rättigheterna, kan sätta upp kriterier för bidrag och tillgång till lokaler. Tolkningsansvaret riskerar återigen att hamna ute hos ideella ledare. Se Barnombudsmannen
Föräldrarnas beteende
Det finns redan idag mycket känslor kring barnidrotten. Kanske kommer vi redan i januari 2020 se de föräldrar som idag står och klockar sina barn så de får lika mycket speltid, eller skriker “åka” och “jobba på ” från läktaren lägger ihop artikel 3 (alla beslut ska i första hand beakta barnets bästa), artikel 15 (rätt att delta i föreningar) och artikel 31 (rätt till fritid) till en hemmasnickrad rättighetskombination och kräva plats i förstakedjan eller akademilaget?
Kanske kommer en lokal aktivist eller HVB-hemsföreståndare lägga samman artikel 2 (alla barns lika värde och rättigheter), artikel 26 (rätt till stöd om förälder eller annan vårdnadshavare saknar tillräckliga resurser) och artikel 31 (rätt till fritid) kräver tillgång fotbolls läger eller ridklubbar?
De som kommer att få hantera det här är inte de rutinerade jurister som redan avrått från att göra konventionen till lag, utan längst ut bland (de ofta ideella) ledare som mest av allt bara vill hålla på med idrott.
———
Idrottsrörelsen är som tur är väl förberedd. Redan idag har i princip alla föreningar policys och värdegrundsdokument på plats. Gör en årlig uppföljning och håll alla ledare uppdaterade så att de känner sig trygga - både i vad klubben står för och att det finns stöd att få i svåra frågor.
Att all idrott för barn ska utgå från barnkonventionen står redan sedan tidigare i Riksidrottsförbundets stadgar, så här ändras inget. För säkerhet skull har man även tagit fram en kort (en sida) text om vad föreningar och förbund bör tänka på.
Barnen i centrum
Varje klubb är suverän och krav baserade på barnkonventionen ska ställas till staten. Men läs gärna barnkonventionen ändå, den ligger i linje med det idrottsrörelsen redan gör. Barn- och ungdomsidrott handlar om barnen och deras fritidsaktiviteter - låt oss inte glömma det! När ledare och föräldrar vill mycket, kanske för mycket, ska vi komma ihåg att allt utgå från barnet, dess behov, och dess vilja.
Kom alltid ihåg att det är barnens fritidsaktiviteter. Tränare och föräldrar skall ge dem stöd och trygghet. Det är barnen/ungdomarna som skall utvecklas.
”Här ska man inte stå i vägen – utan visa vägen”!
Mest lästa just nu
Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.
Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.
Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har klubben minskat energikostnaderna betydligt genom kombinationen av ny belysning, solceller och elbilsladdning.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden
Plötsligt har han fått en skandal i knäet.
- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar