Politiker tycker att idrotten är mer till besvär

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

För politiker och myndigheter av idag har idrotten absolut ingen betydelse.

Pandemin är förvisso inte på något sätt över. Men redan nu kan och bör idrotten dra några viktiga slutsatser, menar Johan Englund.

Idrotten måste komma ikapp verkligheten, skärpa tonen rejält och medverka till att partierna formulerar idrottspolitiska program!

Idrotten har tappat i värde för politiker som inte längre är lika intresserade och engagerade i landets störst folkrörelse

Politiken ser numer idrotten som en leverantör man kan köpa billiga tjänster av, när det passar, inte en central del av samhällsbygget.

Jag påstår att för 99,9 procent av landets politiker är idrotten oväsentlig. Idrotten är bara till besvär för politiker och myndigheter. Den blir ett problem i stads- och samhällsplaneringen, eftersom det behövs anläggningar som kostar pengar och upptar dyrbar mark. Därtill kommer idrottens infrastruktur med miljöfrågor som ”buller”, konstgräs och energiförbrukning. Ideellt arbetande föreningsföreträdare anses gnälliga, krångliga och förstår inte förvaltningsprocesser och myndigheter; man tycker elitidrotten är osund såväl på och kring läktare som i barn- och ungdomsleden, etc.

Deras agerande visar vad de tycker

 Nej – i politikernas värld står inte idrotten för något viktigt och bra i det svenska samhället och näringslivet.  På annat sätt går det inte att tolka hur politiker och myndigheter förhållit sig till idrotten under pandemin. Hade man sett idrotten som en på riktigt samhällsbärande/samhällsviktig företeelse så hade man rimligen agerat annorlunda. Idrotten är inte ”must have” utan möjligen på sin höjd ”nice to have”, och bara ”nice to have” när det passar…

 Hur kunde det bli så här?

 Svensk idrott har i årtionden lutat sig mot det gamla informella kontraktet med staten, där idrotten svarar för sitt stora bidrag till fostran av unga, samhällsutvecklingen och folkhälsan, i utbyte mot att det allmänna (stat, kommun) bidrar med finansiering. Men idrotten har inte insett att politiken gradvis, ensidigt, har omformulerat detta kontrakt.

 Traditionella beteendet har upphört

När folkhemmet började byggas fungerade det gamla informella kontraktet fint. Idrotten var en helt ideellt driven folkrörelse, som flera andra centrala för folkhemsbygget, och elitidrotten ingen egen bransch/näring, som den är idag. På mindre orter var ofta de ledande företagarna också engagerade i kommunpolitiken och de ledande politikerna och företagarna på orten delaktiga i styrelserna för de lokala idrottsföreningarna. Idrotten kunde på goda grunder förlita sig på att få det stöd man behövde och politiken såg, erkände och stöttade idrottens roll i samhällsbygget och hade förtroendet för att idrotten genom sin kärnverksamhet – inte påklistrade särskilda projekt - levererade det samhället behövde.

Här grundlades företeelser som fortfarande är ett faktum: Idrotten blev något där alla politiska inriktningar tyckte lika och RF en organisation som vande sig vid att lugnt och försiktigt, utan att ställa till debatt, lita på att man fick det man behövde av staten.

 Men sedan en tid har såväl samhällsutvecklingen som idrottens utveckling sprungit ifrån detta informella kontrakt. Det har politikerna fattat, för när man idag över huvud taget bryr sig om idrotten är det för att billigt försöka köpa våra tjänster inom integration och folkhälsa, med öronmärkta medel och pekpinnar. Förtroendet för att idrotten genom sin kärnverksamhet (organisation och ledning av träning, utbildning av ledare och organisation av tävlingar) levererar till samhällets behov av till ex integration och folkhälsa finns uppenbarligen inte, utan det ska till särskilda projekt; tjänster som staten vill köpa av idrotten.

Ointresserade och oengagerade

Inte heller finns förtroendet från politiken för att den kommersiella idrotten som bransch, som en egen näring, är professionell och kan anförtros att driva sin verksamhet utan avsevärd inblandning av exempelvis polismyndigheten eller folkhälsomyndigheten på ett sätt som saknar motstycke i andra branscher.

 I idrotten har vi inte förstått att det gamla informella kontraktet är obsolet. Vi tror fortfarande att det räcker med att vara bidragande för att få det vi behöver och vågar inte vara kravställare: 

Envist fortsätter vi att i enlighet med den gamla samhällskontraktsmodellen snällt lägga vår fritid på miljontals timmar av ideellt engagemang i den naiva förhoppningen att det - som förr - ska uppskattas och mötas av samhället med infrastruktur, stadsplanering och andra resurser. 

Vi tar – som i fotbollen härom året – fram siffror på samhällsnyttan (22 miljarder om året) och tror att det ska medföra att man från politiskt håll faktiskt börjar se pengar som går till idrotten som en investering; något som är ”must have” och till nytta, inte en kostnad för något ”nice to have”. Men icke.

I den kommersiella elitidrotten har vi utgått från att vi – precis som andra näringsidkare - ska respekteras för vår professionalism och den samhällsnytta vi skapar i form av arbetstillfällen för idrottare, men också för branscher runtomkring, som t ex media. Men vi ses mer som tärande av t ex kommuner och polismyndigheten och vi har förbisett att RF inte är riggade för att vara en branschorganisation för den kommersiella idrotten som näring och att politiker inte vill ta tag i problem med lagstiftning och myndigheter.

 Covid-19 pandemin har satt dessa problem i strålkastarsken. I pandemin förefaller Amanda Lind ha visat engagemang för idrotten och göra vad hon kan. Men trots sin ministerposition rår hon inte på kollegorna Lena Hallengren, Magdalena Andersson, Mikael Damberg och Ibrahim Baylan. Utan social-, finans-, inrikes- och näringsdepartementens uppmärksamhet och insikt kommer vi i idrotten aldrig att få det vi behöver och förtjänar; varken nu akut under pandemin eller i mer normala tider.

 För vår egen – men också kommande generationers skull – måste vi nu klara att parallellt med den akuta krishanteringen också ta ordentligt tag i den mer långsiktiga agendan.

I takt med våra allt mindre resurser och de ekonomiska och praktiska konsekvenserna av pandemin som lök på laxen, urholkas nu snabbt vår förmåga att genom idrotten leverera det som vi som verkar i den vet att vi varje dag gör i vår kärnverksamhet - dvs meningsfull fritid, fostran, folkhälsa och spännande, engagerande underhållning. 

Idrotten urholkas

Med den urholkningen kommer ökade kostnader i samhället för sjukvård, problem med integration, brottslighet, förlorade arbetstillfällen, etc. Problem som kommande generationer kommer att få betala dyrt för.

Jag törs garantera att vi kommer att få uppleva att politikerna om några månader ”kommer på” att man behöver oss för att ta hand om de olika problem som pandemin harskapat i samhället. 

Då tycker jag inte att vi som ska vanligt bocka och buga och säga ”javisst”, och sälja de tjänster politikerna/samhället vill köpa, utan ställa krav på att det är vår kärnverksamhet och dess behov som finansieras och att det sker mer på våra villkor än tidigare.

Johan Englund

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen. 

AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga. 

20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.