Ettan öppnar för elitklubbarna
Som väntat, gav tyvärr inte fotbollens möte med Folkhälsomyndigheten (FHM) i fredags något resultat. Men nuvarande föreskrifter från FHM i kombination med Anders Tegnells senaste uttalanden gör att Ettan kan dra igång seriespelet den 13-14 juni. Nu måste RF snabbt förankra det hos FHM, skriver Johan Englund, ordförande i Intresseorganisationen Ettanfotboll.
Det är många turer kring återstarten av elitidrotten, men efter de senaste dagarnas cirkus gäller det att se till fakta. Det stora problemet är att RF (som av FHM och regeringen betraktas som motpart för all idrott) inte aktivt och konstruktivt arbetar för elitidrottens och just nu fotbollens räkning. RFdeltog inte ens i fredagens möte.

I fredags konstaterade ju Tegnell tydligt att genomförandet av en match med 22 vuxna spelare inte är ett problem ur smittspridningssynpunkt, utan att det är eventuella folksamlingar kring arenor, på sportbarer, etc, man är orolig för. Faktum är att detta tillsammans med de gällande föreskrifterna, det riskbedömningsverktyg FHM själva lagt ut för de som arrangerar evenemang med högst 50 personer, gör att Ettan kan starta seriespelet den 13-14 juni. Det här är riskbedömningsverktyget:
- Träningsmatcher och tävlingsmatcher för seniorer
Anders Tegnell har i fredags tydligt konstaterat att 22 spelare på en fotbollsplan som spelar match inte är ett problem gällande smittspridning.
- Evenemang med högst 50 personer
Ettanfotboll har gått igenom riskbedömningsverktyget och kan konstatera att vi kommer att följa detta och att vi inte på någon av punkterna ser några problem. Punkterna i riskbedömningsverktyget är:
o Stort antal deltagare. Nej, vi håller oss med råge under 50 personer eftersom vi spelar utan publik.
o Internationellt deltagande. Nej, vi har inget internationellt deltagande som reser in och ut.
o Deltagare med samhällsviktiga arbeten. Nej, vi rekommenderar sådana personer att inte delta.
o Riskgrupper. Nej, vältränade, avlönade, fotbollsspelare, tränare, m fl, kring arrangemanget är inte riskgrupper. Skulle någon ledare vara i riskgrupp, får vederbörande avstå medverkan.
o Typ av aktivitet. Nej, 22 spelare som spelar är inte ett problem, konstaterade Tegnell i fredags. Vi är utomhus. Ledare och annan personal utanför planen iakttar samtliga allmänna råd om avstånd, handhygien, etc. Vi har de facto en väsentligen mer kontrollerad miljö än t ex en butik, kollektiva färdmedel, etc.
I tillägg till att vi arbetat igenom FHM:s riskbedömningsverktyg har vi förhållit oss till ytterligare ett antal faktorer:
- Nödvändiga resor. Fotbollen i Ettan spelas av individer som har fotboll som yrke. Detsamma gäller ledare. I detta yrke är det nödvändigt att resa för att genomföra den del av yrket som innebär matchspel. Detta är alltså inom ramen för de allmänna råden. Lagen reser i en sluten miljö; egna bilar eller buss, undantaget när man flyger till Umeå och Luleå för att spela. Och ja, det är nödvändiga resor. Det är så vårt yrke ser ut och det är så vårt avlånga land är beskaffat.
- Risk för folksamlingar utanför arenan, på sportbarer, etc, i anslutning till matcher. Anders Tegnell hänvisar till detta som det stora problemet. Ettan har ingen stor publik. Publiksnittet förra säsongen var drygt 400 personer. Så, nej här finns inget problem. Dessutom kommer vi att uppmana de som följer Ettan att se matcherna hemma, på TV.
- Bortasupportrar. Lagen i Ettan har inga bortaföljen som reser till andra orter för att se sitt lag.
I tillägg till ovanstående vidtar vi följande åtgärder:
- Ettanfotboll har redan manualer för genomförande av evenemang, säkerhet, säkerhetsansvariga. Utöver detta, planerar vi en särskild utbildning av samtliga säkerhetsansvariga inför starten av seriespelet.
- Ettanfotboll avser också att införa ett antal särskilda förhållningsregler kring tränings- och tävlingsmatcher avseende handhygien, kontroll av sjukdom, stopp för all servering, etc, som går utöver de allmänna råden från FHM, som i allt väsentligt liknar de sk ”protokoll” som SEF tagit fram.
FHM särbehandlar fotbollen negativt…
Vid upprepade tillfällen har FHM konstaterat att fotbollen inte ska särbehandlas. Men negativ särbehandling är ju tyvärr precis det som är fallet nu. Det man säger om starten av Allsvenskan innebär ju just en negativ särbehandling av en yrkeskategori. Det innebär också att fotbollen som näring är negativt särbehandlad i denna kris relativt alla andra näringar. Genom att klumpa ihop behandlingen av all senioridrott, ställs detta ännu mer på sin spets; all övrig senioridrott får lida av FHMs bedömning av Allsvenskans fans påverkan på folksamlingar på sportbarer.
…och det gör RF också
Också RF särbehandlar elitfotbollen negativt. Tänk om detta hade utspelat sig i oktober… Då hade alla de stora kommersiella, professionella idrotterna varit i full gång. Inte bara fotbollen, utan hockeyn, handbollen, innebandyn, basketen… Björn Eriksson förefaller tyvärr ha en olycklig beröringsskräck när det gäller att hantera olika idrotter olika och olika delar av en särskild idrott baserat på dess individuella, förutsättningar. Det är inte rimligt att inte särskilt hantera fotbollen, som vid den här tidpunkten på säsongen sannolikt svarar för ca 70-80 % av all idrottsaktivitet. Min och Ettanfotbolls uppmaning till RF är: Behandla elitidrotten och elitfotbollen som den näring den är och arbeta för att elitfotbollen kan komma igång; det är er skyldighet mot er medlem SvFF.
Nu måste politiken agera
Slutligen är avsaknaden av politisk aktivitet bekymmersam. Elitfotbollen är en näring på randen till katastrof och det är här och nu. Regering och Riksdag ”äger” direktiven till myndigheter och kan faktiskt agera själva, som i andra länder; man behöver inte stå i kulisserna bakom FHM, när man där så uppenbart säger mot sig själv och förefaller vara inne på att Idrottsnäringen ska ta ansvar för andra näringar.
Det är bråttom nu…
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.
Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda.
Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.
- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Ludvig Åberg är tillbaka, och då är också TVtittarna där. I synnerhet när det handlar om en Major på Augusta National, klenoden på touren. The Masters gäller torsdag-söndag med en Ludvig Åberg i stort begär.
Ludvig Åberg är den ende svensken som spelar The Masters. På torsdagen går han ut klockan 19.12, och på fredag slår han ut 15.58.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.