Ettan öppnar för elitklubbarna
Som väntat, gav tyvärr inte fotbollens möte med Folkhälsomyndigheten (FHM) i fredags något resultat. Men nuvarande föreskrifter från FHM i kombination med Anders Tegnells senaste uttalanden gör att Ettan kan dra igång seriespelet den 13-14 juni. Nu måste RF snabbt förankra det hos FHM, skriver Johan Englund, ordförande i Intresseorganisationen Ettanfotboll.
Det är många turer kring återstarten av elitidrotten, men efter de senaste dagarnas cirkus gäller det att se till fakta. Det stora problemet är att RF (som av FHM och regeringen betraktas som motpart för all idrott) inte aktivt och konstruktivt arbetar för elitidrottens och just nu fotbollens räkning. RFdeltog inte ens i fredagens möte.

I fredags konstaterade ju Tegnell tydligt att genomförandet av en match med 22 vuxna spelare inte är ett problem ur smittspridningssynpunkt, utan att det är eventuella folksamlingar kring arenor, på sportbarer, etc, man är orolig för. Faktum är att detta tillsammans med de gällande föreskrifterna, det riskbedömningsverktyg FHM själva lagt ut för de som arrangerar evenemang med högst 50 personer, gör att Ettan kan starta seriespelet den 13-14 juni. Det här är riskbedömningsverktyget:
- Träningsmatcher och tävlingsmatcher för seniorer
Anders Tegnell har i fredags tydligt konstaterat att 22 spelare på en fotbollsplan som spelar match inte är ett problem gällande smittspridning.
- Evenemang med högst 50 personer
Ettanfotboll har gått igenom riskbedömningsverktyget och kan konstatera att vi kommer att följa detta och att vi inte på någon av punkterna ser några problem. Punkterna i riskbedömningsverktyget är:
o Stort antal deltagare. Nej, vi håller oss med råge under 50 personer eftersom vi spelar utan publik.
o Internationellt deltagande. Nej, vi har inget internationellt deltagande som reser in och ut.
o Deltagare med samhällsviktiga arbeten. Nej, vi rekommenderar sådana personer att inte delta.
o Riskgrupper. Nej, vältränade, avlönade, fotbollsspelare, tränare, m fl, kring arrangemanget är inte riskgrupper. Skulle någon ledare vara i riskgrupp, får vederbörande avstå medverkan.
o Typ av aktivitet. Nej, 22 spelare som spelar är inte ett problem, konstaterade Tegnell i fredags. Vi är utomhus. Ledare och annan personal utanför planen iakttar samtliga allmänna råd om avstånd, handhygien, etc. Vi har de facto en väsentligen mer kontrollerad miljö än t ex en butik, kollektiva färdmedel, etc.
I tillägg till att vi arbetat igenom FHM:s riskbedömningsverktyg har vi förhållit oss till ytterligare ett antal faktorer:
- Nödvändiga resor. Fotbollen i Ettan spelas av individer som har fotboll som yrke. Detsamma gäller ledare. I detta yrke är det nödvändigt att resa för att genomföra den del av yrket som innebär matchspel. Detta är alltså inom ramen för de allmänna råden. Lagen reser i en sluten miljö; egna bilar eller buss, undantaget när man flyger till Umeå och Luleå för att spela. Och ja, det är nödvändiga resor. Det är så vårt yrke ser ut och det är så vårt avlånga land är beskaffat.
- Risk för folksamlingar utanför arenan, på sportbarer, etc, i anslutning till matcher. Anders Tegnell hänvisar till detta som det stora problemet. Ettan har ingen stor publik. Publiksnittet förra säsongen var drygt 400 personer. Så, nej här finns inget problem. Dessutom kommer vi att uppmana de som följer Ettan att se matcherna hemma, på TV.
- Bortasupportrar. Lagen i Ettan har inga bortaföljen som reser till andra orter för att se sitt lag.
I tillägg till ovanstående vidtar vi följande åtgärder:
- Ettanfotboll har redan manualer för genomförande av evenemang, säkerhet, säkerhetsansvariga. Utöver detta, planerar vi en särskild utbildning av samtliga säkerhetsansvariga inför starten av seriespelet.
- Ettanfotboll avser också att införa ett antal särskilda förhållningsregler kring tränings- och tävlingsmatcher avseende handhygien, kontroll av sjukdom, stopp för all servering, etc, som går utöver de allmänna råden från FHM, som i allt väsentligt liknar de sk ”protokoll” som SEF tagit fram.
FHM särbehandlar fotbollen negativt…
Vid upprepade tillfällen har FHM konstaterat att fotbollen inte ska särbehandlas. Men negativ särbehandling är ju tyvärr precis det som är fallet nu. Det man säger om starten av Allsvenskan innebär ju just en negativ särbehandling av en yrkeskategori. Det innebär också att fotbollen som näring är negativt särbehandlad i denna kris relativt alla andra näringar. Genom att klumpa ihop behandlingen av all senioridrott, ställs detta ännu mer på sin spets; all övrig senioridrott får lida av FHMs bedömning av Allsvenskans fans påverkan på folksamlingar på sportbarer.
…och det gör RF också
Också RF särbehandlar elitfotbollen negativt. Tänk om detta hade utspelat sig i oktober… Då hade alla de stora kommersiella, professionella idrotterna varit i full gång. Inte bara fotbollen, utan hockeyn, handbollen, innebandyn, basketen… Björn Eriksson förefaller tyvärr ha en olycklig beröringsskräck när det gäller att hantera olika idrotter olika och olika delar av en särskild idrott baserat på dess individuella, förutsättningar. Det är inte rimligt att inte särskilt hantera fotbollen, som vid den här tidpunkten på säsongen sannolikt svarar för ca 70-80 % av all idrottsaktivitet. Min och Ettanfotbolls uppmaning till RF är: Behandla elitidrotten och elitfotbollen som den näring den är och arbeta för att elitfotbollen kan komma igång; det är er skyldighet mot er medlem SvFF.
Nu måste politiken agera
Slutligen är avsaknaden av politisk aktivitet bekymmersam. Elitfotbollen är en näring på randen till katastrof och det är här och nu. Regering och Riksdag ”äger” direktiven till myndigheter och kan faktiskt agera själva, som i andra länder; man behöver inte stå i kulisserna bakom FHM, när man där så uppenbart säger mot sig själv och förefaller vara inne på att Idrottsnäringen ska ta ansvar för andra näringar.
Det är bråttom nu…
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar