Året då damfotbollen ska växa
I mediebruset kring en staty håller en unik möjlighet för svensk fotboll på att gå förlorad.
Svenska idrottshjältar som Björn Borg, Ingmar Stenmark, Carolina Klüft och Sarah Sjöström har inte bara skänkt glädje på arenor och TV-soffor - de har också fyllt tennisbanor, pister, simhallar och friidrottsföreningar med entusiastiska utövare.
Nu har damfotbollen sina föredömen och det är tjejernas tur att gynnas. Men finns beredskapen i föreningar och kommuner?

Generationer av svenskar har inte bara velat se mer av sina förebilder, de har också valt att prova på själva och en del av dem har själva blivit förebilder. Därför har vi känt oss trygga i att säga att elit ger bredd och bredd ger elit. På så sätt har man kunnat motivera kommunala borgensåtaganden och investeringar i anläggningar med större kapacitet än vad den rena barn och motionsidrotten kräver.
Nu till våren kommer vår tes åter att prövas. Efter det svenska damlandslaget stora framgångar torde åtskilliga flickor viljatesta fotbolloch bli som Seger, Asllani, eller Lindahl. Cirkeln kan slutas och elitens framgångar ger bredden, deltagandet, glädjen och hälsan en knuff framåt.
Kan växa som aldrig förr
Damfotbollen kan växa som aldrig förr och har också fått bättre sponsorstöd än någonsin.
Idag spelar 20 procent av alla 11-åriga tjejer fotboll i ett lag. Vi ser hur de här unga tjejerna vill ha förebilder som liknar dem både på planer (1) och i TV-spel (2). Törs vi hoppas på 25 procent nästa nyår?
Hinder saknas inte. Det känns som om samhället och trenderna rör sig allt snabbare. Fotbollsmedia verkar i och för sig upptagna ofta med en staty och målgruppen kan ha gått vidare. Kanske är målgruppen för smal - en 11-åring borde kanske bli rekryterad till en akademi, inte börja och betraktas som ny i klubbarna? Gör pokal- och medaljförbudet i barnfotbollens småturneringar att väldigt få, likt sina förebilder, får chansen att lyfta en pokal?
Och viktigast av allt - är föreningarna redo? Finns det ledare, stöd, och träningstider?
Får tjejerna utrymme?
Idag finns i landet 5154 fotbollsplaner och 85 fotbollshallar att tillgå för spel. Vi hoppas att kommunerna reserverar plats för nya planer när deltagarantalet växer. En avgörande faktor är också att föreningarna har möjlighet till marknadsföring och kan rekrytera tjejer till ledare och förtroendeuppdrag, samt uppdaterar fördelningen av plan och halltider.
De närmaste åren inom tjejfotboll blir mycket >spännande
Mest lästa just nu
Sports Media-byrån Spring Media fortsätter att expandera och förstärker nu sin internationella säljorganisation via nyanställningar.
"Vi håller snabbt på att bli en verkligt global fullservicebyrå, framhåller Tobias Osmund, VD för Spring Media Group
Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.
Putin-vänliga Kazakstan erhöll noll röster när IIHF, det internationella ishockeyförbundet, på fredagen utsåg arrangör för 2027 års mästerskap.
Motkandidaten Tyskland samlade 102 röster, arenor blir PSD Bank Dome i Düsseldorf med plats för 13 284 åskådare samt SAP Arena i Mannheim som rymmer 13 200 åskådare.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
FotbollTT-AP Betala mer – annars får ni inte se fotbolls-VM i sommar. Det är Gianni Infantinos besked till flera europeiska tv-bolag inför damernas världsmästerskap.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar