Idrotten kan agera i Gretas anda

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vid senaste Riksidrottsmötet antogs en motion om klimat och miljön.

Tänk om alla  inom idrottsrörelsen, arrangörer, ledare, aktiva, supporters och åskådare skulle ge vårt bidrag i det ”lilla”. Med en paroll - vi skräpar inte ned på våra idrottsarrangemang i Sverige! En kampanj i Gretas namn!

Riksidrottsförbundet arbetar med miljö och klimatfrågan och redan 2011 antogs Idrottens klimatpolicy där fokus ligger på två områden som har stor betydelse ur klimatsynpunkt. Områdena är transporter och anläggningar.

Här, lokalt i Jönköping, t. ex. kolla på Stadsparkens läktare efter Jönköpings Södras hemmamatcher eller HV71:s matcher I Kinnarps Arena!  Är det så vi fostrar kommande släkte???

Inte ens ett kolapapper

Eller motsatsen, om du hade haft möjlighet att se Friaredalen i Jönköping efter sprint-SM i orientering (i alla fall med ca 1 000 närvarande). Det fanns knappt ett ”kolapapper, ölburk eller popcorn” att städa upp.

Det är positiva förebilder i idrotts-Sverige. Snart aktuella Vasaloppet har nolltolerans mot nedskräpning – med 15 minuters tidstillägg för den som syndar.

Göteborgsvarvet lanserade sin egen hållning. Då introduceras ploggning, det vill säga jogga och plocka skräp. Här alla, deltagare som åskådare, välkomna att delta och de som är intresserade samlas på fyra olika platser och startar direkt efter att sista löpare passerat. Allt skräp ska bort oh hamna i särskilda containers.

Nedskräpning kan vara allt möjligt – från fimpar, glass- och godispapper, tuggummi, burkar, flaskor och snabbmatsförpackningar till större föremål som vitvaror, möbler, byggavfall, trädgårdsavfall och skrotbilar. Nedskräpning skadar människor, djur och växlighet. Det är också negativt för turistnäring, handel, företagande och friluftsliv.

Tillsammans kan vi alla bidra till mindre skräp i vår närmiljö och just på idrottsevenemang ska  det hamna där det hör hemma - i skräpkorgar. Att välja att skräpa ned eller inte göra det är ett individuellt beslut. 

Det är inte svårt att låta bli skräpa ned! Det kan vi själva se till.

Kampanj med Städa Sverige

Redan i dag finns ett tablerat projekt med Städa Sverige  som söker samarbeten med kommuner och föreningar. På det vist blir vägkanter och andra områden rensade.

För sina insatser får föreningarna inte Bra ett tack utan även ett tillskott till lagkassan. 

- Det här är en konkret miljöåtgärd som alla vinner på. Naturen mår bättre, vi får allmänt en trevligare miljö och de deltagande föreningarna en värdefull ersättning, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.

Ett exempel är Cykelbanestädningen i Nacka kommun, en insats   som har varit återkommande på våren i några år. Och den ger synbart resultat. Under 2018 fylldes inte mindre än 107 säckar med skräp genom insatsen. naturdrift.

Så nog kan Idrotten vara en föregångare.  Det borde lanseras en kampanj i ännu större format – typ idrottens ”Greta”!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.