Organiserade inköp bästa klimatinsatsen
Inköp är kanske inte det första man förknippar med idrottsrörelsen och ännu mindre med klimatfrågan, men det är ett av de mest underskattade verktygen vi har vad gäller miljö- och klimatfrågorna.
Det skriver ekotoxikologen Magnus Hedenmark som hoppas på ett större engagemang för miljö- och klimatfrågorna inom idrottsrörelsen
Faktum är att mer än 90 procent av klimatpåverkan ligger ”uppströms” i produkternas värdekedjor, som oftast finns i bortre Asien. Väldigt liten del sker hos oss på hemmaplan. Men det innebär inte att vi är handfallna och kan luta oss tillbaka. Tvärtom, vi är beställarna och kunderna. Vi får vad vi beställer och betalar för.
Om du gör ett bättre urval
För textilierna är det särskilt tydligt. För att klara 1,5-gradersmålet är det nödvändigt att textilindustrin minskar sin klimatbelastning med ytterligare 1,1 miljarder ton koldioxid till år 2030. Enligt managementkonsulten McKinsey & Company så ska det ske enligt tre tydliga strategier.
1. Genom ny teknik i processerna där fibrerna genomgår olika behandlingar, som till exempel färgning. Besparingspotentialen är en miljard ton koldioxid.
2. Genom att varumärkena beställer återvunna fibrer och designar produkter där fibrerna är lätta att separera och återvinna. Här kan sparas 308 miljoner ton koldioxid.
3. Genom ”slow fashion”, dvs att få ner omsättningen på textilierna genom att tvätta mindre, återanvända och vårda dem. 347 miljoner ton koldioxid kan sparas på det sättet. Jag har tidigare skrivit att 47 miljoner ton koldioxid kan sparas bara genom att hoppa över var tionde tvätt.
Bra förhandlingssits
Idrottsrörelsen gör ofta stora och enhetliga beställningar av sina textilier. Det betyder att man sitter i en relativt bra förhandlingssits som beställare, framförallt om man går ihop till ännu större beställningar och gemensamt formulerar sina miljö- och kvalitetskrav. Av de ovan nämnda punkterna så är det framför allt punkterna 2 och 3 som vi lättast kan påverka. Jag har tidigare skrivit om vilken skillnad det kan göra om vi använder teknik som minskar behovet av tvättar.
Under pandemin har en ny form av textil dessutom kraftigt seglat upp som ett nytt miljöhot, nämligen munskydden.
Hissnande 129 miljarder munskydd omsätts på den globala marknaden per månad. Oftast används engångsskydd som innehåller både papper och plast, men det finns också flergångsskydd som behöver tvättas efter en timmes användning.
Produktionen av pappersmassa är enormt energikrävande och plasten i skydden omvandlas så småningom till mikro- och nanoplaster - och vi hittar dem överallt i naturen och haven. I dagarna har också italienska forskare konstaterat fynd av mikroplaster i placenta, dvs moderkakan, som finns som en skyddande barriär mellan fostret och den havande kvinnan. Plasterna tar sig alltså numera in i våra näringskedjor. Det är väldigt oroande.
Idrotten kan bli föregångare
Få känner dock till att det numera finns flergångsmasker som inte ens behöver tvättas, då de innehåller EU-godkända biocider som bryter ned SARS-CoV-2-viruset. Även här skulle idrottsrörelsen kunna visa vägen med större beställningar för att få ned priset och slut på nedskräpning med munskydden.
Samordnade inköp inom idrotten skulle alltså kunna vara den medicin som världen behöver nu.
Vad säger ni i idrottsrörelsen: Antar ni utmaningen?
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön.
Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Den nionde vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Hans Bull från Falun vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Falu BS sålde den vinnande lotten och för det belönades även klubben med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar