Organiserade inköp bästa klimatinsatsen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Inköp är kanske inte det första man förknippar med idrottsrörelsen och ännu mindre med klimatfrågan, men det är ett av de mest underskattade verktygen vi har vad gäller miljö- och klimatfrågorna. 

Det skriver ekotoxikologen Magnus Hedenmark som hoppas på ett större engagemang för miljö- och klimatfrågorna inom idrottsrörelsen

Idrottsminister Amanda Lind (MP) i sitt arbetsrum på kulturdepartemen Idrottsminister Amanda Lind har också en matchtröja. På väggen i hennes rum på regeringskansliet hänger en matchtröja från favoritlaget Luleå.

Faktum är att mer än 90 procent av klimatpåverkan ligger ”uppströms” i produkternas värdekedjor, som oftast finns i bortre Asien. Väldigt liten del sker hos oss på hemmaplan. Men det innebär inte att vi är handfallna och kan luta oss tillbaka. Tvärtom, vi är beställarna och kunderna. Vi får vad vi beställer och betalar för.

Om du gör ett bättre urval

För textilierna är det särskilt tydligt. För att klara 1,5-gradersmålet är det nödvändigt att textilindustrin minskar sin klimatbelastning med ytterligare 1,1 miljarder ton koldioxid till år 2030. Enligt managementkonsulten McKinsey & Company så ska det ske enligt tre tydliga strategier. 

1. Genom ny teknik i processerna där fibrerna genomgår olika behandlingar, som till exempel färgning. Besparingspotentialen är en miljard ton koldioxid.

2. Genom att varumärkena beställer återvunna fibrer och designar produkter där fibrerna är lätta att separera och återvinna. Här kan sparas 308 miljoner ton koldioxid.

3. Genom ”slow fashion”, dvs att få ner omsättningen på textilierna genom att tvätta mindre, återanvända och vårda dem. 347 miljoner ton koldioxid kan sparas på det sättet. Jag har tidigare skrivit att 47 miljoner ton koldioxid kan sparas bara genom att hoppa över var tionde tvätt.

Bra förhandlingssits

Idrottsrörelsen gör ofta stora och enhetliga beställningar av sina textilier. Det betyder att man sitter i en relativt bra förhandlingssits som beställare, framförallt om man går ihop till ännu större beställningar och gemensamt formulerar sina miljö- och kvalitetskrav. Av de ovan nämnda punkterna så är det framför allt punkterna 2 och 3 som vi lättast kan påverka. Jag har tidigare skrivit om vilken skillnad det kan göra om vi använder teknik som minskar behovet av tvättar.

Under pandemin har en ny form av textil dessutom kraftigt seglat upp som ett nytt miljöhot, nämligen munskydden.

Hissnande 129 miljarder munskydd omsätts på den globala marknaden per månad. Oftast används engångsskydd som innehåller både papper och plast, men det finns också flergångsskydd som behöver tvättas efter en timmes användning. 

Produktionen av pappersmassa är enormt energikrävande och plasten i skydden omvandlas så småningom till mikro- och nanoplaster - och vi hittar dem överallt i naturen och haven. I dagarna har också italienska forskare konstaterat fynd av mikroplaster i placenta, dvs moderkakan, som finns som en skyddande barriär mellan fostret och den havande kvinnan. Plasterna tar sig alltså numera in i våra näringskedjor. Det är väldigt oroande.

Idrotten kan bli föregångare

Få känner dock till att det numera finns flergångsmasker som inte ens behöver tvättas, då de innehåller EU-godkända biocider som bryter ned SARS-CoV-2-viruset. Även här skulle idrottsrörelsen kunna visa vägen med större beställningar för att få ned priset och slut på nedskräpning med munskydden.

Samordnade inköp inom idrotten skulle alltså kunna vara den medicin som världen behöver nu. 

Vad säger ni i idrottsrörelsen: Antar ni utmaningen?

 

 

 

Magnus Hedenmark

Fakta

Källa: https://www.mckinsey.com/industries/retail/our-insights/fashion-on-climate

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.