Gör som Diesel Jeans och Adidas
Svensk idrottsrörelse kan bli miljömässigt hållbar och klimatsmart snabbare – om den tittar och lär av textil- och modeindustrin! Där pågår en grön omställning – om än långsam – med en svensk innovation som en av grundstenarna. Det skriver Idrottens Affärers nye krönikör, ekotoxikologen och författaren Magnus Hedenmark, tidigare fotbollstränarpappa, hoppryttare och innehavare av 1:a dan i aikido, och med en passion för gröna affärer

På Riksidrottsmötet i Jönköping i maj 2019 gav mötet RF, Riksidrottsförbundet, i uppdrag att hjälpa de 71 specialidrottsförbunden att komma igång med hållbarhetsarbetet med fokus på miljö och klimat. Bakgrunden var en motion från Svenska Orienteringsförbundet.
Framsynta förbund frontfigurer
Enligt säkra källor har arbetat kommit igång främst genom samverkansgrupper där man än så länge börjat dela information och kunskap med varandra – digitalt nu i coronatider. Några av förbunden, bland annat Svenska Golfförbundet och SVEMO som organiserar tävling och träning på två hjul, har kommit betydligt längre än de andra och agerar frontfigurer och inspirationskällor.
Risken med många och långa möten är att energin inte riktigt räcker till för att agera och skicka signaler framför allt inåt till föreningar och distrikt, att det egna förbundet är på gång i miljö- och klimatfrågan.
Därför har jag ett tips: Titta på textil- och modeindustrin! Där pågår en grön omställning – om än en långsam sådan.
Nämnda industri har historiskt sett varit en av de största ”bovarna” vad gäller användande av våra ändliga resurser, men nu börjar det hända saker.
Mindre mängd mikroplaster
Adidas och Diesel Jeans är två av de globala varumärken som går i bräschen. Diesels kundlöfte är lika starkt som utmanande: ”Du behöver aldrig tvätta våra jeans”.
Bakgrunden är att jeansjätten använder ett medel som tvättas in i jeansen i slutet av produktionen – en svensk innovation.
Medlet hämmar bakterier som orsakar lukt till följd av svett samt smutsfläckar. Att medlet dessutom bryter ned SARS-CoV-2, som orsakar covid-19, till 99,9 procent inom två timmar får kunden så att säga på köpet.
Färre tvättar innebär mindre åtgång av vatten och el – kolbaserad på många håll i världen – mindre utsläpp av mikroplaster i våra hav, längre livslängd och därmed minskad produktion av nya jeans. Det sistnämnda är kanske den största vinsten. Det bästa plagget ur miljö- och klimatsynpunkt är det plagget som aldrig tillverkas!
Längre livslängd gör dessutom jeansen attraktiva på second hand-marknaden, vintage, och blir därmed en viktig del i den växande cirkulära ekonomin: Varor som återanvänds och får nytt liv hos nya användare.
Minskar koldioxidutsläppen kolossalt
Idrotten är en ”svettig” bransch. Varje dag året runt svettas unga och äldre i ambitionen att springa fortare, passa bollen bättre, simma snabbare, köra fortare, svinga effektivare – eller bara röra sig och ha roligt utan prestationskrav.
Hur mycket idrotten skulle bidra med till ett bättre klimat om den anammade samma upplägg som exempelvis Diesel Jeans har jag inte hunnit räkna på. Det jag däremot har hunnit räkna på är att om vi skulle hoppa över så lite som var tionde tvätt skulle vi minska koldioxidutsläppen med 47 miljoner ton och spara 4,5 miljarder ton färskvatten per år på global nivå. Besparingen i koldioxidutsläpp är därmed 47 gånger större än Preems planerade raffinaderi i Lysekil (missförstå mig rätt: Jag är emot raffinaderiet, men ville sätta besparingen i relation till något som de flesta av oss känner till)!
Det finns vissa miljömässiga utmaningar med medlet som tvättas in i textilierna, men vågskålen väger över till fördel för färre tvättar och därmed alla de fördelar jag räknat upp.
Ökar takten i hållbarhetsarbetet
Mitt råd till ledningen för Riksidrottsförbundet är därför: Fortsätt driva samverkan och kompetensutbyte mellan specialidrottsförbunden, men titta parallellt på vad som händer inom mode- och textilindustrin, kanske främst Diesel Jeans och Adidas. Det kommer att öka både energin och takten i idrottens hållbarhetsarbete och göra idrotten klimatsmart snabbare.
Jag hjälper gärna till med kontakter!
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.
- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.