Se skillnaden på bredd/ungdom och elit
Coronaviruset och dess effekter på svensk idrott har nog inte undgått någon. Däremot har de åtgärder som politiker och myndigheter hittills genomfört främst riktats mot breddidrotten. Inget fel i det, sett till folkhälsa och överlevnad för Sveriges unika folkrörelse idrotten.
Jag satt själv med i referensgruppen för fördelning av det statliga stödet på 500 miljoner, och ett av de viktiga kriterierna var att stödet främst skulle säkerställa att barn- och ungdomsidrotten fick kompensation för effekterna av Coronan. Men - elitidrotten behöver också kompenseras om den ska överleva

Låt oss direkt slå fast att elitidrott och breddidrott är två helt skilda världar. Breddidrott bedrivs av folkhälsoskäl, för att ge barn och ungdomar en meningsfull sysselsättning och för att alla oavsett ålder ska kunna utöva sitt intresse. Elitidrott är långt ifrån friskvård, utövas professionellt och sker oftast med affärsmässig inriktning.
Det verkar dock förledande för politiker och allmänhet att det sker i förening, eftersom föreningarna ofta bedriver breddidrott parallellt och egentligen inte ska vara vinstdrivande.
Här krävs intäkter
Enligt mig ska elitidrotten betraktas som vilken affärsdrivande bransch som helst. Elitidrotten arrangerar evenemang, och i likhet med eventbranschen, kultursektorns större evenemang och mötesindustrin har Corona slagit hårt mot elitidrotten.
I stort sett alla intäktsmöjligheter har försvunnit eller kraftigt reducerats, samtidigt som de största kostnadsposterna kvarstår.
Intäkter för lagidrotter och arrangörer av galor och evenemang består främst av publikintäkter, sponsorintäkter, transferintäkter och försäljning av souvenirer och förtäring.
En sport kan förintas
Eftersom ingen publik tillåts, minskar även försäljningsintäkterna och sponsorintäkterna kommer att sjunka drastiskt i Coronans spår. Några större transferintäkter för svensk idrott går inte heller att räkna med, då en stor del av dessa affärer avstannat.
Vi är med andra ord på väg med stora steg mot en mycket stor kris för svensk elitidrott.
Detta tillåts ske trots att detta är en intäktskälla för staten, genom arbetsgivaravgifter, moms och andra skatter som denna verksamhet genererar. Väg dessutom in att elitklubbar är en stor arbetsgivare och alltså bidrar till sysselsättningen i landet.
speedway kan upphöra
Inom Motorcykelförbundet finns den klassiska svenska idrotten speedway. Det är normalt Sveriges tredje största publikidrott efter fotboll och ishockey, med ett publiksnitt på runt 3 000 personer per match när inte Coronan härjar. Klubbarnas ekonomi i denna idrott är helt avhängig av publikintäkter, och givetvis den övriga försäljning som kan ske på plats vid matcherna.
De sponsorintäkter som finns i sporten är till största del lokala och har i stort sett försvunnit under Corona-pandemin. Några större medieintäkter finns inte, vilket till viss del varit en räddningsplanka för fotbollen. Inom Svemo är vi allvarligt oroade – inte bara över om enskilda klubbar ska överleva krisen utan om sporten svensk speedway ska göra det. Situationen är riktigt allvarlig, och även om samtliga klubbar sliter hårt med att skära kostnader, så är det bristen på intäkter och intäktsmöjligheter som är det värsta.
Det sticker väl dessutom lite extra i ögonen på klubbarna när varuhus, restauranger och andra branscher får möjlighet att ha öppet som vanligt fast med krav på social distansering. En utomhusidrott som speedway skulle mycket väl kunna ha social distansering för publiken, och samtidigt ta in ett drygt hundratal åskådare per match.
Vad behöver göras
Min uppmaning till myndigheter och politiker är i dessa kristider:
• Sluta se all idrott som generisk från ett smittspridningsperspektiv. Det finns stora skillnader mellan olika idrotter, precis som det finns stora skillnader mellan olika branscher i samhället.
• Skilj på elitidrott och breddidrott i debatt, handling och i synen på krisstöd. Elitidrotten är en affärsverksamhet, och ska den överleva måste den särskiljas från breddidrotten.
• Tillåt publik inom elitidrotten, så länge social distansering kan upprätthållas. Jag kan garantera att klubbarna kommer att göra sitt yttersta för att se till att publiken efterlever de rekommendationer som finns.
politikernas okunskap
• Om man beslutar att trots dessa argument inte tillåta publik inom elitidrotten – skapa då ett stödpaket som gör att elitklubbar och hela sporter får en chans att överleva. Med tanke på att elitidrotten är en stor arbetsgivare och en vinstaffär för statskassan, så är det dessutom sunt ekonomiskt.
Jag förstår att detta är en liten fråga för politiker och myndigheter, eftersom kunskapen om idrott är alltför låg inom dessa sfärer.
Nedmonteringen av svensk elitidrott har dessutom pågått under ganska lång tid, eftersom de politiska kraven på idrotten främst riktas mot breddidrott för barn- och ungdomar.
Men jag önskar att man kunde se värdet i en livaktig elitidrott, som skänker så många människor glädje och mening.
Dessutom vill jag aldrig att man ska kunna säga att man från statens sida inte hade en aaaning om att läget var så allvarligt. Nu vet ni. Bollen är i era händer. Dags att släppa sargen och agera.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
SHL-laget Leksands IF vädjar nu hos Leksands kommun om ekonomisk hjälp. Av ett pressmeddelande framgår att föreningen ansöker om att förlänga och utöka det befintliga borgensåtagandet samt att förlänga hyresavtalet kring arenan.
Resultatet för verksamhetsåret 2024-2025 pekar på ett minusresultat på omkring 20 miljoner kronor för koncernen Leksands AB, med den ideella föreningen Leksands IF..
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Ishockeyns SM-final, Brynäs-Luleå ger inte bara miljonintäkter till finallagen, boksluten i maj/juni blir oftast rolig läsning,
Undantaget är Skellefteå AIK som efter förra våren SM-guld bokförde ett ekonomiskt minusresultat på 4,8 miljoner .Ökade personalkostnader, det vill
säga löner, angavs som främsta anledning.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.