Föreningarna livsnerven i samhällsbygget

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ett enskilt virus har ingen egen agenda, men för att möta dess konsekvenser så påverkas mötet mellan människor. Det är lätt att tycka att vi har berövats något, men egentligen så finns det allra mesta kvar.

Tack och lov att vi har föreningarna. De finns där för att möta rädsla och ovisshet. Föreningslivet har en given plats i det framtida samhälle som vi alla drömmer om!

Idrotten såväl som andra ideella organisationer är olika krispåverkade

Ekonomiskt står sig verksamheter som är statsbidragsfinansierade relativt stabila medan verksamheter baserade på egenavgifter är mer drabbade. Verksamheter som byggs via extern finansiering drabbas hårdast.

Lite förenklat är det en ögonblicksbild av det hybridiserade organisationslivet.

Ur ett ideologiskt och ett verksamhetsmässigt perspektiv bedrivs förenings- kultur och folkbildningen fortsatt om än kraftigt anpassat. Detta med en grundläggande tro på människors förmåga att samlas kring gemensamma idéer.

Idrotten som folkrörelse finns kvar med ett utbrett och starkt föreningsliv i hela Sverige  

Att samlas kring något gemensamt bidrar också till att individer själva kan forma sitt liv tillsammans med andra människor.

Enormt engagemang

Genom konkreta och vardagliga upplevelser av samhällskris ställs frågan om vilken samhällsmodell vi vill ha. Detta tydligare än på många decennier. En förutsättning för de strategier som regering och myndigheter nu tillämpar har en direkt relation till att människor i samhället upplever tillit. Något som byggs genom tilliten mellan människor. Detta får inte tas för givet.

Föreningslivet är livsnerven i den delen av det grundläggande samhällsbygget, där människor med olika bakgrunder och erfarenheter möts. På motsvarande sätt som att det är uppenbart att beredskapslagren åter behöver fyllas finns samma behov av att en mångfald av människor möts för att tillsammans växa, må bra och utvecklas. 

Redan nu, och i en snar framtid, i likhet med vid flyktingvågen 2015, kan den ideella sektorn och folkbildningen snabbt ställa om och börja jobba genom tusentals frivilliga och engagerade, skapa strukturer och arenor för möten, aktiviteter, samtal, bildning och samverkan.  

Växande ohälsa

En konsekvens av de stora påfrestningarna på samhället innebär en allmän oro. Det kan handla om oro för äldre, för de inom vården, för att barn rör på sig för lite, för samhällsekonomin. Oro för den egna försörjningen, där vi dagligen nås av rapporter om kraftigt ökad arbetslöshet. 

Många har tankar och funderingar om och kring hur den framtida vardagen blir. 

I kris hamnar utsatta människor i ännu svårare lägen, och redan innan coronaviruset så vet vi att den psykiska ohälsan i samhället är stor, inte minst bland unga. Äldre som isoleras och där ensamheten växer är en annan grupp att särskilt värna om. Risken är ju uppenbar att den psykiska ohälsan kommer att öka ytterligare.   

Det är därför viktigt, och för att undvika att föreningslivet tas för givet, att ideella organisationer i relation till offentliga beslutsfattare får fortsatt stöd och förstärkt kan göra sin röst hörd och få stöd. Föreningslivet finns där och motverkar social isolering och främjar psykisk hälsa.

Johan Fyrberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen