Klubbar kommer att slås ut
För lite och för sent. Så kan stödet till idrotten från regeringen med anledning av coronakrisen sammanfattas. Hur litet stödet till idrotten på 500 miljoner är står klart när man sätter det i relation till hur mycket hyra idrottsföreningarna betalar till landets kommuner. Jag hoppas att jag har fel, men risken är uppenbar för att de 500 miljonerna är så lite pengar att verkningsgraden blir försumbar, menar Johan Englund.
I dagarna har alla landets idrottsföreningar uppmanats av RF att senast den 30 april mata in uppgifter i Idrottonline om den ekonomiska skada man lider av coronakrisen. Sedan ska man i nästa fas senast den 15 maj formellt ansöka och först i mitten av juni får man besked om man får någon form av kompensation och i sådant fall hur mycket.
Helt klart verkar vara att man INTE kommer att kunna få kompensation för uteblivna intäkter för sponsoravtal. Inte heller kompensation för kostnader för inställda träningsläger eller kostnader för boende eller resor för matcher som ställts in.
Ett exempel på det otillräckliga
Inställda större evenemang som t ex Vätternrundan har enormt stor påverkan för t ex fotbollsverksamheten i Motala AIF i Ettan södra, som räknar med minst 500 000 i tappade intäkter bara kopplat till det evenemanget. Det låter kanske inte så mycket, men är enormt betydelsefulla belopp för en semiprofessionell Ettanfotbollförening.
Utöver MAIF är ett 70-tal organisationer beroende av att Vätternrundan årligen ger tillbaka cirka tio miljoner kronor till de olika idrottsorganisationerna.
Kommer RF:s 500 miljonerna att räcka för att kompensera MAIF för de tappade 500 000 och de andra 70-talet inblandade idrottsorganisationerna för de totalt 10 miljonerna? Jag hoppas att jag har fel, men risken är uppenbar för att de 500 miljonerna är så lite pengar att verkningsgraden blir försumbar. Det behövs mycket större krisstöd till idrotten.
Det är också problematiskt att föreningar inte får räkna in förlorade sponsorintäkter. I fotbollen är många föreningar – inte minst de i det ekonomiskt knepiga gränslandet mellan yttersta eliten och den rena amatörfotbollen – väldigt mycket mer beroende av sponsorintäkter än andra segment, där man inte behöver sådana intäkter alternativt står på fler ben, som att man får del av centrala media- och spelbolagspengar och har stora publikintäkter.
Sponsorerna stöder hela föreningen
Som exempel så har Ettanfotbolls 32 föreningar tillsammans ca 25000 aktiva fotbollsspelare, där ca 24.000 av dem är barn och ungdomar, och där det vanligaste är att sponsorerna är engagerade i HELA föreningen, inte bara A-lagsverksamheten. Där kommer sponsorpengarna lika mycket – om inte mer – bredden till del som eliten. Den genomsnittliga Ettanfotboll-föreningen är ledande förening på en mindre/mellanstor ort (Luleå, Oskarshamn, Lund, Karlstad, Skövde, Sandviken, Motala, Linköping, Karlskrona….) och en viktig drivkraft, ett nav, i fotbollen i regionen. Därmed är en sådan förenings sponsorer typiskt också mindre företag på mindre orter och som därmed är mer utsatta i den pågående krisen.
Idrotten tar månader på sig när Tillväxtverket fixar det på några få veckor
Det är synd att idrotten behöver så lång tid på sig med att fördela krisstödet. Tillväxtverket kunde på endast ett par, tre veckor sätta upp hela tekniken, flödet och bemanningen för att hantera tiotusentals ansökningar om bidrag för korttidspermitteringar, leverera tusentals besked om ansökan är godkänd eller ej redan ett par dagar efter att man öppnade den 7 april och inom ytterligare ett par dagar ha betalt ut pengarna. Många vittnar om hur extremt bra detta fungerat och hur direkt krisstödet når ut och gör nytta.
Jag är övertygad om att många på RF och i andra organisationer kämpar med frågan och gör så bra man kan. Men under tiden riskerar vi att idrottsföreningar slås ut eller tillfogas skada som tar många år att reparera, om det ens någonsin kommer att gå.
Jag lanserade i en tidigare artikel en idé att #slopaidrottshyror, dvs att kommunerna skulle avstå att ta betalt för plan och hallhyror under hela 2020. Det vore ett sätt att väldigt snabbt nå ut med ett stöd som får direkt effekt och dessutom slår helt demokratiskt från elit till bredd. Jag hoppas att RF, Regeringen och SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) kommer att nappa på den idén.
Tänk till inför nästa stödpaket!
Eftersom de 500 miljonerna regeringen tagit fram för krisåtgärder bara avser perioden fram till 30 juni så kommer ytterligare stödpaket att krävas: Inställda större evenemang efter den 30 juni påverkar många fler föreningar än den arrangerande föreningen. Det är högst oklart om det kommer att gå att räkna med publikintäkter och effekterna av tappade sponsorer är inte hanterade.
När det akuta läget lagt sig kommer staten att som vanligt att vänta sig att idrotten tar samhällsansvar för folkhälsan, som kommer att vara än mer utsatt när de längre konsekvenserna av coronakrisen slår till. Då är det bra om idrottsföreningarna överlever krisen…
När nästa stödpaket till idrotten utformas uppmanar jag därför åter RF och regeringen att tillsammans med SKR hitta en modell genom att #slopaidrottshyror. SKR måste kunna hjälpa RF att räkna fram mer i detalj vilka pengar kommunerna skulle behöva från regeringen för att kunna klara detta. Datan finns:
En snabb slagning i SKRs databasverktyg Kolada ger vid handen att Solna kommun har intäkter (2018) från idrotts- och fritidsanläggningar på ca 117 kr per invånare, Stockholms kommun 233 kr per invånare och Lund en bit över 300 kr per invånare.
Om vi antar att snittet i landet är 200 kr per invånare innebär det att det skulle kosta staten ca 2 miljarder att #slopaidrottshyror. Det är en väldigt billig investering i folkhälsa som inte bara bidrar till att rädda föreningar här och nu utan också har effekt över tid. Detta säger också mycket om hur lite 500 miljnerna i krisstöd till idrotten faktiskt i praktiken är.
När nästa stödpaket till idrotten utformas uppmanar jag också RF och regeringen att tillsammans utforma en modell för hur man kan kompensera för bortfall av sponsorintäkter under hela 2020.
2021 kan bli ännu värre
Slutligen – de effekter vi ser nu är en sak och genom att ta in data från föreningarna går det att sätta pengar på effekterna. Men vad händer 2021? Det är då vi riskerar att se de riktigt allvarliga konsekvenserna, när effekterna av lågkonjunkturen är mer synliga, företag tvingats avskeda eller gått under och påverkan på idrottens intäkter och finansiering står klar.
Risken för att mängder med ideella ledare inte orkar är uppenbar. Samtidigt kan idrotten erbjuda meningsfull sysselsättning för såväl idrottande som arbetslösa.
Därför är det viktigt att RF, specialförbund och intresseorganisationer redan nu börjar arbeta med analysen av vad som ligger bortom årsskiftet, för att i tid kunna utforma stödåtgärder och identifiera möjligheter och med dessa också förhoppningsvis ett effektivare, rättvisare och snabbare system för att nå ut med stödet.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.
Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden. De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.
Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar