Klubbar kommer att slås ut

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

För lite och för sent. Så kan stödet till idrotten från regeringen med anledning av coronakrisen sammanfattas. Hur litet stödet till idrotten på 500 miljoner är står klart när man sätter det i relation till hur mycket hyra idrottsföreningarna betalar till landets kommuner. Jag hoppas att jag har fel, men risken är uppenbar för att de 500 miljonerna är så lite pengar att verkningsgraden blir försumbar, menar Johan Englund.

I dagarna har alla landets idrottsföreningar uppmanats av RF att senast den 30 april mata in uppgifter i Idrottonline om den ekonomiska skada man lider av coronakrisen. Sedan ska man i nästa fas senast den 15 maj formellt ansöka och först i mitten av juni får man besked om man får någon form av kompensation och i sådant fall hur mycket.

RF, specialförbund och intresseorganisationer redan nu börjar arbeta med analysen av vad som ligger bortom årsskiftet, för att i tid kunna utforma stödåtgärder och identifiera möjligheter och med dessa också förhoppningsvis ett effektivare, skriver Johan Englund.

Helt klart verkar vara att man INTE kommer att kunna få kompensation för uteblivna intäkter för sponsoravtal. Inte heller kompensation för kostnader för inställda träningsläger eller kostnader för boende eller resor för matcher som ställts in. 

 Ett exempel på det otillräckliga

Inställda större evenemang som t ex Vätternrundan har enormt stor påverkan för t ex fotbollsverksamheten i Motala AIF i Ettan södra, som räknar med minst 500 000 i tappade intäkter bara kopplat till det evenemanget. Det låter kanske inte så mycket, men är enormt betydelsefulla belopp för en semiprofessionell Ettanfotbollförening. 

Utöver MAIF är ett 70-tal organisationer beroende av att Vätternrundan årligen ger tillbaka cirka tio miljoner kronor till de olika idrottsorganisationerna. 

Kommer RF:s 500 miljonerna att räcka för att kompensera MAIF för de tappade 500 000 och de andra 70-talet inblandade idrottsorganisationerna för de totalt 10 miljonerna? Jag hoppas att jag har fel, men risken är uppenbar för att de 500 miljonerna är så lite pengar att verkningsgraden blir försumbar. Det behövs mycket större krisstöd till idrotten.

Det är också problematiskt att föreningar inte får räkna in förlorade sponsorintäkter. I fotbollen är många föreningar – inte minst de i det ekonomiskt knepiga gränslandet mellan yttersta eliten och den rena amatörfotbollen – väldigt mycket mer beroende av sponsorintäkter än andra segment, där man inte behöver sådana intäkter alternativt står på fler ben, som att man får del av centrala media- och spelbolagspengar och har stora publikintäkter. 

Sponsorerna stöder hela föreningen

Som exempel så har Ettanfotbolls 32 föreningar tillsammans ca 25000 aktiva fotbollsspelare, där ca 24.000 av dem är barn och ungdomar, och där det vanligaste är att sponsorerna är engagerade i HELA föreningen, inte bara A-lagsverksamheten. Där kommer sponsorpengarna lika mycket – om inte mer – bredden till del som eliten. Den genomsnittliga Ettanfotboll-föreningen är ledande förening på en mindre/mellanstor ort (Luleå, Oskarshamn, Lund, Karlstad, Skövde, Sandviken, Motala, Linköping, Karlskrona….) och en viktig drivkraft, ett nav, i fotbollen i regionen. Därmed är en sådan förenings sponsorer typiskt också mindre företag på mindre orter och som därmed är mer utsatta i den pågående krisen.

Idrotten tar månader på sig när Tillväxtverket fixar det på några få veckor

Det är synd att idrotten behöver så lång tid på sig med att fördela krisstödet. Tillväxtverket kunde på endast ett par, tre veckor sätta upp hela tekniken, flödet och bemanningen för att hantera tiotusentals ansökningar om bidrag för korttidspermitteringar, leverera tusentals besked om ansökan är godkänd eller ej redan ett par dagar efter att man öppnade den 7 april och inom ytterligare ett par dagar ha betalt ut pengarna. Många vittnar om hur extremt bra detta fungerat och hur direkt krisstödet når ut och gör nytta. 

Jag är övertygad om att många på RF och i andra organisationer kämpar med frågan och gör så bra man kan. Men under tiden riskerar vi att idrottsföreningar slås ut eller tillfogas skada som tar många år att reparera, om det ens någonsin kommer att gå.

Jag lanserade i en tidigare artikel en idé att #slopaidrottshyror, dvs att kommunerna skulle avstå att ta betalt för plan och hallhyror under hela 2020. Det vore ett sätt att väldigt snabbt nå ut med ett stöd som får direkt effekt och dessutom slår helt demokratiskt från elit till bredd. Jag hoppas att RF, Regeringen och SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) kommer att nappa på den idén. 

Tänk till inför nästa stödpaket!

Eftersom de 500 miljonerna regeringen tagit fram för krisåtgärder bara avser perioden fram till 30 juni så kommer ytterligare stödpaket att krävas: Inställda större evenemang efter den 30 juni påverkar många fler föreningar än den arrangerande föreningen. Det är högst oklart om det kommer att gå att räkna med publikintäkter och effekterna av tappade sponsorer är inte hanterade.

När det akuta läget lagt sig kommer staten att som vanligt att vänta sig att idrotten tar samhällsansvar för folkhälsan, som kommer att vara än mer utsatt när de längre konsekvenserna av coronakrisen slår till. Då är det bra om idrottsföreningarna överlever krisen…

När nästa stödpaket till idrotten utformas uppmanar jag därför åter RF och regeringen att tillsammans med SKR hitta en modell genom att #slopaidrottshyror. SKR måste kunna hjälpa RF att räkna fram mer i detalj vilka pengar kommunerna skulle behöva från regeringen för att kunna klara detta. Datan finns: 

En snabb slagning i SKRs databasverktyg Kolada ger vid handen att Solna kommun har intäkter (2018) från idrotts- och fritidsanläggningar på ca 117 kr per invånare, Stockholms kommun 233 kr per invånare och Lund en bit över 300 kr per invånare. 

Om vi antar att snittet i landet är 200 kr per invånare innebär det att det skulle kosta staten ca 2 miljarder att #slopaidrottshyror. Det är en väldigt billig investering i folkhälsa som inte bara bidrar till att rädda föreningar här och nu utan också har effekt över tid. Detta säger också mycket om hur lite 500 miljnerna i krisstöd till idrotten faktiskt i praktiken är.

När nästa stödpaket till idrotten utformas uppmanar jag också RF och regeringen att tillsammans utforma en modell för hur man kan kompensera för bortfall av sponsorintäkter under hela 2020.

2021 kan bli ännu värre

Slutligen – de effekter vi ser nu är en sak och genom att ta in data från föreningarna går det att sätta pengar på effekterna. Men vad händer 2021? Det är då vi riskerar att se de riktigt allvarliga konsekvenserna, när effekterna av lågkonjunkturen är mer synliga, företag tvingats avskeda eller gått under och påverkan på idrottens intäkter och finansiering står klar. 

Risken för att mängder med ideella ledare inte orkar är uppenbar. Samtidigt kan idrotten erbjuda meningsfull sysselsättning för såväl idrottande som arbetslösa.

Därför är det viktigt att RF, specialförbund och intresseorganisationer redan nu börjar arbeta med analysen av vad som ligger bortom årsskiftet, för att i tid kunna utforma stödåtgärder och identifiera möjligheter och med dessa också förhoppningsvis ett effektivare, rättvisare och snabbare system för att nå ut med stödet.

Johan Englund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön. 

Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen. 

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.

– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.