Kalla: "Jag har mer att ge"
Charlotte Kalla gör ett sista (?) försök att bli sig själv igen. På onsdagen kom ett kortfattat besked på Skidförbundets hemsida att hon ställer upp i VM I Oberstdorf, 23 februari – 7 mars. Vintern som har passerat blev med Kallamått ett misslyckande. Bra tre placeringar bland de tio bästa.
- Jag hade redan under försäsongen det kämpigt men trodde att det skulle lossna till nästa helg, eller helgen efter. Jag gav aldrig upp min dröm och att det fanns hopp ändå. Jag kände i Lahtis före Holmenkollen att det kändes bättre. I Holmenkollen fick jag smak, har hon sagt sedan inget hände trots att helgerna avlöste varandra.
Hon kom fyra i ”Kollen” efter Frida Karlsson (ni minns hur hon knäckte oslagbara Therese Johaug!), och Ebba Andersson på 3-milen. Det var exakt den insatsen som behövdes för att Charlotte skulle återfå gnistan och tron på sig själv.
Fjärdeplatsen var vad som behövdes för ytterligare en satsning i spåren. Det känns som hon är ute efter att återupprätta sin förlorade heder. Hur ska hon bli som förr igen?
Förbättra åkekonomin
- Bland annat kommer jag att lägga till moment i träningen för att förbättra åkekonomin. Jag har alldeles för mycket nyfikenhet och vill förändra och utveckla saker. Jag vill inte kasta bort det och har mer ge. Hon tror att åkekonomin kan förbättras. Kan det vara nyckeln och hur det går det till? Vi kan bara spekulera. Hur hon ska åka vet hon bara själv när hon är ensam i spåren. Vad åkekonomi innebär överlåter jag åt andra som kan bättre att förklara.
Mer än så får vi inte veta. Jo, hon fortsätter att vara en i landslaget.
- Det är en otroligt inspirerande träningsmiljö i landslaget. Det består av starka individer, som är nyfikna på att ta sin skidåkning framåt tillsammans med drivna resurspersoner som stöttning, punkt slut från den blivande 33-åringen (22 juli).
Har inget att bevisa
Egentligen har hon inget kvar att bevisa. Från det första VM-guldet som junior 2006 och sedan framåt i en evig framgångssaga. De definitiva genombrottet kom i Tour de ski den 6 januari 2008 när hon klättrade förbi finskan Virpi Kuitunen uppför helvetsbacken Alpe Cervis i Val di Fiemme i Italien och blev hela Idrottsveriges älskling. Segern gav henne Jerringpriset och evig kärlek. Det kan inte en svag säsong 2019 – 2020 ändra på.
Kan privatlivet ha någon positiv inverkan? Det behåller hon för sig själv men vi kan bara gissa. Sedan i höstas är hon och mäklaren Fredrik Karlström skrivna på samma adress i hemorten Sundsvall. Resten får ni fundera på själva.
Charlotte är från Tärendö där snart inga människor bor längre i Pajala kommun i Norrbotten. Där lärde hon sig åka skidor med farfar Bengts hjälp.
Ett gott slut?
Han var en bra lärare. Charlotte är landet främsta kvinnliga olympier med nio OS-medaljer – tre guld, sex silver, och 13 VM-medaljer – tre guld, sex silver, fyra brons. 59 pallplatser i världscupen och SM-guld i mängd. Men då känner vi henne dåligt om vi tror att hon är nöjd. Hur gärna vill hon inte tillbaka till fornstora dagar och sätta ungtupparna Frida Karlsson och Ebba Andersson och gärna Johaug på plats.
Hon kunde ha lutat sig tillbaka och bara njutit av det som varit. Tittat storögt i kassaskrinet där det egna kapitalet är 31 miljoner kronor. Men hon fick inte det slut hon ville ha.
Kan hon få det?
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.
SEF och SHL blir mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar”.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar