Kalla: "Jag har mer att ge"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Charlotte Kalla gör ett sista (?) försök att bli sig själv igen. På onsdagen kom ett kortfattat besked på Skidförbundets hemsida att hon ställer upp i VM I Oberstdorf, 23 februari – 7 mars. Vintern som har passerat blev med Kallamått ett misslyckande. Bra tre placeringar bland de tio bästa.

- Jag hade redan under försäsongen det kämpigt men trodde att det skulle lossna till nästa helg, eller helgen efter. Jag gav aldrig upp min dröm och att det fanns hopp ändå. Jag kände i Lahtis före Holmenkollen att det kändes bättre. I Holmenkollen fick jag smak, har hon sagt sedan inget hände trots att helgerna avlöste varandra.

Hon kom fyra i ”Kollen” efter Frida Karlsson (ni minns hur hon knäckte oslagbara Therese Johaug!), och Ebba Andersson på 3-milen. Det var exakt den insatsen som behövdes för att Charlotte skulle återfå gnistan och tron på sig själv. 

Fjärdeplatsen var vad som behövdes för ytterligare en satsning i spåren. Det känns som hon är ute efter att återupprätta sin förlorade heder. Hur ska hon bli som förr igen?

Förbättra åkekonomin

- Bland annat kommer jag att lägga till moment i träningen för att förbättra åkekonomin. Jag har alldeles för mycket nyfikenhet och vill förändra och utveckla saker. Jag vill inte kasta bort det och har mer ge. Hon tror att åkekonomin kan förbättras. Kan det vara nyckeln och hur det går det till? Vi kan bara spekulera. Hur hon ska åka vet hon bara själv när hon är ensam i spåren. Vad åkekonomi innebär överlåter jag åt andra som kan bättre att förklara.

Mer än så får vi inte veta. Jo, hon fortsätter att vara en i landslaget.

- Det är en otroligt inspirerande träningsmiljö i landslaget. Det består av starka individer, som är nyfikna på att ta sin skidåkning framåt tillsammans med drivna resurspersoner som stöttning, punkt slut från den blivande 33-åringen (22 juli).

Har inget att bevisa

Egentligen har hon inget kvar att bevisa. Från det första VM-guldet som junior 2006 och sedan framåt i en evig framgångssaga. De definitiva genombrottet kom i Tour de ski den 6 januari 2008 när hon klättrade förbi finskan Virpi Kuitunen uppför helvetsbacken Alpe Cervis i Val di Fiemme i Italien och blev hela Idrottsveriges älskling. Segern gav henne Jerringpriset och evig kärlek. Det kan inte en svag säsong 2019 – 2020 ändra på.

Kan privatlivet ha någon positiv inverkan? Det behåller hon för sig själv men vi kan bara gissa. Sedan i höstas är hon och mäklaren Fredrik Karlström skrivna på samma adress i hemorten Sundsvall. Resten får ni fundera på själva.

Charlotte är från Tärendö där snart inga människor bor längre i Pajala kommun i Norrbotten. Där lärde hon sig åka skidor med farfar Bengts hjälp. 

Ett gott slut?

Han var en bra lärare. Charlotte är landet främsta kvinnliga olympier med nio OS-medaljer – tre guld, sex silver, och 13 VM-medaljer – tre guld, sex silver, fyra brons. 59 pallplatser i världscupen och SM-guld i mängd. Men då känner vi henne dåligt om vi tror att hon är nöjd. Hur gärna vill hon inte tillbaka till fornstora dagar och sätta ungtupparna Frida Karlsson och Ebba Andersson och gärna Johaug på plats. 

Hon kunde ha lutat sig tillbaka och bara njutit av det som varit. Tittat storögt i kassaskrinet där det egna kapitalet är 31 miljoner kronor. Men hon fick inte det slut hon ville ha.

Kan hon få det?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö Redhawks är ett av de första SHL-lagen att redovisa det ekonomiska utfallet för säsongen 2022-2023.

 I en intervju på föreningens hemsida meddelar ordföranden Mats Larsson att koncernresultatet slutar på minus 19,9 miljoner kronor.

Han försäkrar att elitlicensen inte ska vara i fara efter avstämning med SHL och ishockeyförbundets licensnämnd.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.