Mässor och event är utrotningshotade

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den 12 mars 2020 tvingades den svenska mässbranschen att stänga all sin verksamhet på grund av pandemin och myndigheternas beslut kring detta. Nu, drygt ett år senare, lider branschen fortfarande under någonting att likna med ett totalt näringsförbud. En färsk undersökning från SES, Sponsrings och Eventsverige, visar att stora delar av branschen redan har försvunnit och att det krävs snabba extra stödåtgärder om de som finns kvar ska överleva.

Mötesbranschen hotas. I Tyskland får mässbranschen ett statligt stöd om cirka 642 miljoner euro. Den svenska mötesbranschen är samtidigt starkt hotad.

Mässbranschen hjälper företag och människor att inspireras, utbildas, utvecklas, nätverka och att göra affärer.

Genom historien har mässorna kontinuerligt spelat en viktig roll för att få fart på ekonomier i kris. I Sverige möts varje år cirka 35 000 företag och 2-3 miljoner besökare från alla delar av svenskt och internationellt näringsliv på Sveriges allra största anläggningar.

En betydelsefull motor

För de flesta av utställarna utgör mässorna den absolut största kontaktytan för bearbetning av såväl nya kunder som redan existerande, nya samarbeten och relationsbyggande för affärer och affärsutveckling.

Därtill finns tillhörande aktörer för vilka mässor genererar stora intäktsströmmar och som bidrar med mängder av arbetstillfällen:

Arrangörer

Anläggningar

Leverantörer - snickerier och byggnationsföretag, design, ljud- och ljusfirmor, transportföretag, talare och artister, städ-, restaurang- och säkerhetstjänster

Hotell- och restaurangsektorn

Resesektorn

Nöjes- och underhållningssektorn

Som helhet bidrar en livskraftig mötes- och mässverksamhet till att skapa konkurrenskraftiga destinationer och branscher som attraherar både nationell och internationell kompetens och investeringar.

Läget är mer än akut

Sedan den 12 mars 2020 har mässbranschen varit i det närmaste belagd med näringsförbud, vilket inneburit att både arrangörer och branschens underleverantörer tappat majoriteten av sina intäkter. Mässhallar har stängts igen permanent och aktörer har gått i konkurs. Personalnedskärningar på 60 procent eller mer har blivit standard. Mässornas långa framförhållning på 9-18 månader innebär dessutom att även stora delar av år 2021 håller på att försvinna. Kompetens och resurser har gått förlorade och det kommer att ta många år innan branschen har en möjlighet att återhämta sig och till fullo vara den motor som den kan och bör vara för den svenska ekonomin.

Under hösten 2020 genomförde branschorganisationen SES en undersökning bland företag i mässbranschen, företag som i normala fall bedriver all sin verksamhet på och kring de nedstängda anläggningarna. Resultatet i undersökningen bekräftar branschens akuta läge. Många företag har redan fått lämna in sin konkursansökan. Mer än 70 procent av företagen i branschen har förlorat 70-100 procent av sina intäkter. Hela två tredjedelar av de anställda i hela branschen har redan fått lämna sina anställningar och många fler kommer att få lämna inom en snar framtid om inget utökat stöd tilldelas branschen.

- Läget är inte längre akut, utan vi har passerat akut. Nu handlar det om att se till att det finns en bransch kvar att bygga upp igen. Även om vi fick börja arrangera mässor i morgon så innebär den stora kompetensdräneringen att det kommer att ta minst 3 - 4 år innan branschen återhämtat sig och kan vara den ekonomiska katalysator som den historiskt sett alltid varit, säger Mikael Jansson, VD Fairlink.

En annars fungerande näring

Mässindustrin är en annars mycket väl fungerande näring som vill kunna fortsätta att verka och det på samma villkor som övriga eu-länder. I Tyskland håller man precis på att sjösätta riktade stödprogram till den tyska mässbranschen om cirka 642 miljoner euro. Stöd som samtliga led inom branschen kan söka för att täcka uteblivna vinster. Det tyska exemplet är bara ett av många exempel på hur olika länder satsat på riktade stöd för att mässbranschen inte ska utraderas. Bland de allra första länderna i Europa som genomförde riktade stöd till branschen var vårt grannland Danmark.

För att de svenska aktörer som trots allt finns kvar ska överleva krävs det:

1. Att befintliga stöd som permitterings- och omställningsstödet förlängs på oförändrad nivå till dess att verksamheterna kommit igång igen. Mässbranschen har en uppstartningstid på minst 6-9 månader.

2. Riktade stöd till mässbranschen som tar hänsyn till branschens speciella situation med i princip ett totalt näringsförbud på över 18 månader.

3. En snabb hantering av utbetalningar till de företag som fortfarande finns kvar.

 

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.