Morgon 5: Ta intryck från de främsta

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det tycks mig, som har följt den svenska elitidrotten på ganska nära håll under c a 50 år, som att vi tyvärr inte hänger med längre! Det krävs en kraftsamling snarast för att rätta till situationen - i snabba steg bygga upp och bygga ikapp innan situationen blir ointaglig. Dels behöver det individuella stödet förbättras, dels behöver tränarna och ledarna få mer kunskaper och resurser för att inte känna sig handikappade!

Det kräva bra tränare redan när aktiva är unga så att skolningen blir bra från början. Tränare och instruktörer behöver bättre stöttning oavsett ålder för den aktive.

Den självständiga och oberoende svenska idrotten har enligt min erfarenhet inte prioriterat just nämnda egenskaper, medan man i andra länder hellre orienterat sig mot mer konkret samverkan med t ex skolsystemen från dagis till universitetsnivåer, och med nära samarbete med statliga institutioner inom medicin, teknik och vetenskap för forskningshjälp och utveckling.

Det handlar inte bara om pengar. Där vänder sig framför allt atleter oftast till lokalt, regionalt och nationellt näringsliv. Det handlar mer om att hitta bättre former av organisatoriska lösningar. Resurserna finns på olika håll, men det krävs samverkan och funktionell samordning.

Lyckat i många länder

Jjämförbara länder som Holland, Belgien, Tjeckien, Ungern, Kroatien, förutom Danmark och Norge, har lyckats väl med sådan utveckling/omställning. Länder som England, Tyskland, Spanien, Italien, USA, Kina och Ryssland är så mycket större, så jag har valt att inte göra jämförelse med dem. Dock finns det mycket relevant kunskap och erfarenheter att hämta därifrån!

England t ex satsade stort inför sitt OS 2012 redan tio år tidigare, genom att etablera "kompetenscentra" på sex olika platser kring universitet/högskolor, som utgjorde de lämpligaste samlingspunkterna för att flera idrotter gemensamt skulle kunna få tillgång till olika vetenskapligt baserade program för att utveckla prestationsförmågan enligt senaste kunskapserfarenheter och även forska vidare på plats.

Holländska och belgiska högskolor har sedan länge forskat och utvecklat program för prestationsutveckling inom idrottens olika områden. 

Den "akademi-utveckling" som numera bedrivs inom fotbollen sedan ett tiotals år, grundar sig på de Neder-landskap/Belgiska kunskaperna/erfarenheterna i väl strukturerade system.

Byggt kompentenscentrum

Våra grannländer, Danmark och Norge, har för sin del valt att etablera kompetenscenter för elitidrott på ett fåtal platser i respektive land. Där samlas olika experter hos de utvalda lärosätena och bedriver sina program i nära samverkan med forsknings- och utvecklingsprojekt som mest finansieras av statliga medel.

I de stora länderna är det vanligast att man har resursstarka statliga och privata universitet som själva tycker att det är intressant att forska/utveckla prestationsinriktade projekt, där "dubbla karriärister" deltar både som "försöksobjekt" och som forskarstudenter, medan de tränar och tävlar parallellt.

Flera av de här exemplen har ger mycket goda resultat, inte minst på OS- nivå

Vi är några veteraner inom svensk idrott, f d aktiva och ledare, som i c a 15 år i Stockholmsregionen bedrivit Sport Campus Sweden, en verksamhet inom ramen för Stockholms Idrottsförbund.! C a 550 dubbla karriärister har under projektet fått stöd i många former och med mycket uppskattat resultat. Den formen var lyckad och är ett bra exempel på hur organisation i framtiden kan byggas.

I olika samhällssystem kan man givetvis ha mycket olika förhållningssätt till idrott, särskilt elitidrotten. 

Före andra världskriget var idrott mer en hobbyverksamhet, främst bland välbärgade människor i de olika länderna.

Idrotten påverkar samhället

Efter världskrigen ökade medvetenheten i samhällen och välfärden steg. Medierna blev mera aktiva och ökade bevakningen. Och nu med dagens internetbaserade kommunikationsexplosion lämnas inget åt slumpen. , Miljoner människor har "segrare och medaljörer" som sina bästa, viktigaste modeller och föredömen!

I dessa dagar snurrar egentligen allting i ett visst internationellt perspektiv. Vi är alla berörda av Pandemin. 

Samhällsekonomiskt har idrottssektorn i stort, främst tränings-och tävlingsformerna, blivit en mycket dynamisk näringslivsdel.

Även våra egna politiker, visserligen bara vid vissa få tillfällen, är bevisligen intresserade av elitidrott, De måste vara medvetna om att statens och kommunernas bidrag i Sverige i idrottsstöd bara är en mycket liten andel av vad idrotten årligen "betalar" tillbaka sammanlagt till vårt samhälle.

Det gäller tävlande, ledare, föreningar, bolag, utrustnings-och anläggningsleverantörer, mediaaktörer, fans, rese- och hotellverksamheter och nu på senaste tiden även hälso -och säkerhetsföretag.

OS 2020 blev ett synnerligen internationellt arrangemang med mycket traditioner, en del tävlingsnyheter, fantastiska, kvalitativa, tekniska TV och internetsändningar. Japan, satsade enorma resurser och också lyckades också genomföra tävlingarna, ge förutsättningar för de tävlande och även med vederbörliga anpassningar till skydd för alla mot ytterligare smitta. 

Under de speciella omständigheterna borde man kunna konstatera att OS blev en både sportslig och medial succé rent betraktelsemässigt.

Konkurrensen ökar hela tiden

Det var roligt att se överraskande många små och stora länder inte bara delta, utan t o m ta ädlaste medaljer. Idrott, elitidrott i synnerhet, har numera fått spridning över alla världsdelar och till i stort alla länder, vilket är glädjande att se.  

Inom elitidrotten ökar konkurrensen. Alla deltagare vill och kan förbereda sig optimalt, även om inte alla har alla typer av stödresurser till hjälp.

Förutom att ge rent ekonomiskt stöd, lön, bidrag, faciliteter etc, så har jag förstått att många länder  har förbättrat organisationen för att erbjuda adepterna större trygghet och miljöer.

jag, ser mycket stora satsningar på idrottsnära akademisk forskning, medicin, fysiologi, psykologi, mental uppbyggnad, högteknologiska tekniska hjälpmedel och därmed allt större staber av experter och assistenter för de tävlande under hela förberedelsen och vid tävlingarna.

Robert Hernadi

Fakta

Morgondagen: en serie som rullar vidare

Morgon 4 hittar du här

Morgon 3  kan du läsa här

Morgon 2: läs vidare

Morgon 1: Upptakten

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.