I huvudet på ett svenskt idrotttsfan
Jag är väl medveten om att fotboll är en helt dominerande idrott runt om i alla världsdelar idag, även om det finns populära sporter i de olika länderna.
I vårt eget land utgör fotboll totalt inom riksidrotten nära 40 procent av all idrottsutövning. Men, en begränsad andel av de s k fansen till klubbarna, har med sina ”underhållnings-och klubbtillhörighets”- argument har här i Sverige lyckats ta SvFF och svenska myndigheter, i förlängningen den svenska regeringen som ”gisslan”!

De senaste 30-40 åren som jag kan överblicka i Sverige och globalt, domineras ganska markant av en övergång från amatörism-professionalism-till ” underhållning”. Mycket dominerande fram till våra dagar är Europas (UEFA:s) framgångsrika satsningar på Champions League mm och en osannolik ekonomisk utveckling i sammanhanget.
Det har spårat ur
Många med mig tycker att situationen har spårat ur och ersättningarna till spelare och ledare har i kommersialiseringens och konkurrensens tecken dragit iväg nästan okontrollerat och utan eftertanke! Den senaste tiden har även finansiellt starka krafter utanför själva fotbollsverksamheten, typ individer och företag i oljeländer i mellanöstern och Asien, bidragit till ytterligare övervärderade ersättningsaffärer.
I min tidigare nära verksamhet inom fotbollen (GS i SvFF, ledamot i kommittéer i UEFA och FIFA) har jag till bl a Lennart Johansson och Karl-Erik Nilsson påpekat behovet av att sätta tak för ersättningar och därigenom bromsa den utvecklingen.
Bromsa pengarna!
Jag har också varit verksam i USA och iakttagit hur faran begränsats där redan på 80-talet i basket, amerikansk fotboll och ishockey!!
Jag har också haft förmånen att träffa Milans dåvarande ägare Berlusconi och vet att han och andra stora företrädare för dominerande klubbar i Europa hotat med att etablera en europeisk Superliga för fotboll och man har behövt ta i med hårda handskar och kompromisser för att hindra en ännu värre urspårning.
Med vetskap om att många, många klubbar i Premier League och i andra stora ligor har successivt kommit i mycket svåra finansiella situationer och fler är på väg. Alltså borde man ändå verka mer för att stoppa, eller åtminstone hindra den tråkiga utvecklingen.
Att det spelas fler och fler matcher är ingen lösning, eller rimlig utveckling i sammanhanget, utan vi ser ganska tydligt att spelare generellt rent fysiskt inte är kapabla att prestera och ens hålla form i denna omfattning på sikt.
Den där s k 51-procentregeln
I Sverige, som nästan enda land genom RF/SvFF håller på den s k 51-procentregeln, löser inte frågan tillnärmelsevis, eftersom ekonomin i underhållningsbranscher inte känner några gränser. Däremot, som jag ser det, begränsar man de svenska fotbollsklubbarnas konkurrenskraft, d v s svensk fotbolls möjligheter!
Den andra frågan jag har haft ögonen på sedan mycket länge är de s k fansens, supportrarnas beteende och betydelse i fotbollsutvecklingen.
Jag var UEFA-delegat vid katastrofen i Bryssel 1983, dessförinnan upplevt FA:s och den engelska regeringens kamp mot ”huliganerna”. Jag älskar fotboll och har alltid fokus på de 22 spelarna och domarna på fotbollsplanen.
Uppskatta aktörerna
För mig är det som att gå på operan eller teatern, där man kan bete sig mycket uppskattande inför de som agerar och kan vid lämpliga tillfällen visa sin uppskattning genom applåder, kanske t o m något utrop av förhöjd beundran!
Jag kan uppskatta publikens, fansens sång före och efter en match, men hatrop, eldning, bengaler, smällare, olika demonstrerande, protesterande, eller ens uppskattande skyltframställningar tillför inte själva upplevelsen av en fotbollsmatch! När det som f n leder till rök, andra faror genom maskerade åskådare, speluppehåll och avbrott och därför sabotage av fotbollsspelet, ser jag inget värde med att tillåta det i fortsättningen.
Min uppfattning är därför att en begränsad andel av de s k fansen till klubbarna, med sina ”underhållnings-och klubbtillhörighets”- argument har här i Sverige lyckats ta SvFF och svenska myndigheter, i förlängningen den svenska regeringen som ”gisslan”!?
Ser till vardags också att problem av dehär typen förekommer annorstädes, nyligen i Madrid-derbyt, men mycket lite numera i England, Tyskland, Italien och Frankrike, aldrig i USA där man har en helt annan kultur.
Tyvärr den utvecklingen
Den tredje iakttagelsen är lite av själva fotbollspelet och dess utveckling, som oroar mig en del. I de stora ligorna, som är exempel för många andra som brukar följa efter, ser jag tyvärr en allt mer hård, fysisk både anfalls-och försvarsspel. Vet inte hur SvFF:s olika funktioner ser på utvecklingen, men särskilt FIFA:s regelmyndighet borde fundera på om man gillar den utveckling, som sannolikt leder till mer skador, filmningar och ”brottningarna” vid hörnor och frisparkar inom straffområdet hör inte till fotbollens ursprungliga idéer.
Jag gillar verkligen statistik som underlag för kunnande och prestations-förbättringar. Däremot ser jag inget större värde med att uppmuntra det s k bollinnehavet som riktvärde, när det sker i form av spel bakåt i laget och meningslöst bollande mellan spelarna i backlinje, eller t o m med tillbakaspel från mittfältare och t o m från anfallare!
Kommer jag att få uppleva mer utmanande anfallsspel med individuella dribblingar och snabba passningsvarianter av anfallare i toppfotbollen framöver??
Undrar en gammal fotbollsälskare från barndomen i Puskas hemland.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt.
I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.
En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.
Idrottens massmönstringar avlöser varandra. I Göteborg har fotbollens ungdomsturnering Gothia Cup nu avslutats, ett event som sätter staden på världskartan som ingenting annat och vars turistekonomiska omsättning tangerar ett miljardbelopp.
I Jönköping invigdes under söndagen O-ringens, orienteringens överlägsna skyltfönster, den första upplagan redan 1965 med ett budskap som har spridits över hela världen. Med i år cirka 15 000 deltagare, och med sportens unika världsetta, 23 VM-guld, Tove Alexandersson, 34 år, på startlinjen i D 21-klassen, damer elit
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.
– Jag är supertaggad, säger Jonas .
I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.
I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm, valts som nummer tre av Chicago.