Oavsett, VAR är ofrånkomligt på arenorna
En känd engelsman, Shakespear, myntade uttrycket i en sedan världsberömd teaterpjäs med dansk anknytning, Hamlet! Engelsmännen har ju också pretenderat på att ha uppfunnit och populariserat världens mest utspridda och populära idrott, numera också professionell FOTBOLL!
Utan tvekan är denna sport den idag den i särklass största och helt dominerande ungdoms- bredd - och elitidrotten för pojkar/flickor respektive damer och herrar! Inte så konstigt att det också ekonomiskt, finansiellt, socialt, mediamässigt och på vissa håll är till och med politiskt av synnerligen stor och växande betydelse i dagens värld.
Jag har haft förmånen att först arbeta med den svenska fotbollen 1979-86 som generalsekreterare i Svenska FotbollFörbundet) och senare i livet 1990 - 2021 i IF Brommapojkarnas styrelse, SEF, StFF, SIF/RF under många år.
Som först gammal elitidrottare i simning och vattenpolo, är jag också ganska välbekant med önskemålen om fair play, svåra domaruppgifter, publiktryck och allmänhetens särintressen. På simmartiden var jag med om att tidigt införa tekniska hjälpmedel för t ex tidtagning.
Utvecklade datasystem
Senare på fotbollstiden började jag intressera mig för domarnas svåra uppgifter när det gäller boll över linjen (även i luften), samt offsiden, som består av flera spelares inbördes rörelser och det vid själva passningsögonblicket! De nyss beskrivna situationerna är bevisligen idag med speciella tekniker mätbara och det t o m i s k realtid (= just när det händer, utan tidsfördröjning)!
Fick idén att kolla med "vetenskapen" och var med om att bilda ett bolag och licens av SAAB för att vidareutveckla ett spårsystem (Tracking ) som de redan utvecklat och använt i det svenska försvaret i mer än 20 år! Detta var 2003 och Svenska Tracking AB kunde efter några år lansera "Zoom" i Allsvenskan 2007 (när BP debuterade i den högsta serien) i samarbete med SvFF och Aftonbladet!
Vi var alla, fotbollsledare, TV och tidningsmedia mycket exalterade och inspirerade av en amerikansk film, Moneyball, från Hollywood, som handlade om att ett halvbra lag och dess entusiastiske tränare tog hjälp av en NFL-tokig Harvard-student, som utvecklat ett datasystem för att kunna dokumentera och analysera varje spelare vad avser deras individuella prestationer! I filmen och i verkligheten lyckades de tillsammans med mycket begränsade ekonomiska medel sätta ihop ett lag, som tack vare all datakunskap lyckades då nå finalen i NFL! Storartat!
I dag högteknologi
Efter Zoom, först på den internationella marknaden, kom sedan många fler aktörer, med mer eller mindre högteknologiska system, bl a HawkEye inom tennis och flera andra mer nya videosystem och även GPS (sensorer på spelare resp boll). Vi har satsat enbart på optisk datainsamling genom högupplösta kameror och AI i varierande program och applikationer. FIFA har sedan varit med om att successivt ha synpunkter och kräva specifikationer för de olika systemens precision, snabbhet och uthållighet.
Vi har nu det högst FIFA-rankade Tracking-systemet, inklusive Offside-modulen, samt i samarbete med Bundesliga GoalControl och ett VAR-system separat därtill!
Alltså, jag tror att jag vet vad jag talar om i dessa frågor, eftersom jag/vi deltagit i denna utveckling i över 20 år och har hela tiden strävat efter tekniska lösningar, som kan vara en tillgång för världens populäraste sport.
Sedan fotbollen började spelas i slutet av 1800-talet har mycket hänt. Man spelade idealiskt på gräs, sedan på grus och småningom på olika gummiasfalt och träunderlag inomhus! Många sportföretag har utvecklat bollar och skor av läder för att senare tillverka bättre, hållbara, utrustning av konstläder m m, dubbar och andra sul-material för de olika spelunderlagen, inklusive konstgräs! Samma saker gäller textilier för olika klimat, benskydd, speciell målvaktsutrustning och utrustning för tränare, ledare, och särskilt för domarna för tidtagning, telekommunikation mm.
Sedan 50-talets slutskede, bl a från VM 1958 i Sverige började regelbundna TV sändningar från stora nationella och internationella matcher. Då utvecklades successivt kameror och system för att fånga bilder från matcherna ur olika vinklar och även lägga till möjligheter att visa publik (video) repriser, bättre ljudeffekter, närbilder och frysa situationer/förstora och sedan även kunna lägga in bild i bild med texter för info, och sedan även lägga in reklam i allt större omfattning.
Andra villkor numera
I jämförelse med all annan samhällsutveckling kan man utan vidare konstatera att spelet på plan går i allt snabbare takt, spelarna springer fortare, de springer längre, de skjuter hårdare, passar mycket mera korta, medellånga och mycket långa kross-bollar till varandra. I denna snabba takt sker många fler medvetna och omedvetna sammanstötningar både på marken och i luften. Spelarna är säkert 10-20 cm längre än tidigare och goda atleter även om många numera är kring 190 cm långa och väger 80-90 kilo muskler. De kan då i snabba sammanhang ha svårt att koordinera hela sin kropp, t ex hålla händerna längs sidorna eller träffa motståndare olyckligt med fötter, händer och t o m huvudet!
Det går som sagt väldigt fort och domarna, var för sig har mycket svårt att hänga med, särskilt i trånga, skymmande situationer! I de stora ligorna, EM, VM etc finns det upp till 32-35 kameror runt fotbollsplanen och då har man kommit fram till att man skulle kunna hjälpa domarna under vissa omständigheter.
Så kom FIFA på att man kan nå mer "fair play", eftersom man eftersträvar både rättvisa rent sportsligt, men också för att dagens elitfotboll gäller inte bara ära, utan ganska stora pengar!! Man kan inte bortse från de stora kommersiella intressena som drivkraft och beroende.
Detta är sammantaget bakgrunden till VAR och jag anser att det är en logisk, historisk utveckling som är väl grundad och motiverad! En helt annan sak är att man inte kan vara nöjd med att VAR i vissa fall tar för lång tid, är kanske inte ens tekniskt färdigutvecklad/precis och domarna på plan och de i VAR-rummen inte tillräckligt samkörda och/eller uppövade? Även FIFA har anledning att förtydliga de regeltolkningar som kan göra domarnas uppgift lättare, särskilt om spelare och ledare också lär sig de särskilda tolkningarna.
Jag är ganska säker på att man inom en kort tid kommer att teknologiskt kunna förbättra VAR, bl a genom att inkludera GoalLine och OCT, men även snabba upp hur man hittar rätt bildrutesekvens nära realtid. Inom kanske två (2) år kommer då FIFA kunna kräva VAR-tillämpning i alla "elitmatcher" och de domare som inte kan systemet kommer inte kunna vara med i de stora internationella turneringarna!
Publiken i framtiden kommer att uppskatta utvecklingen, domarnas arbete underlättas, de ska självklart ha sista ordet, men kan känna sig säkrare i sina domslut.
Dagens missnöje, kanske p g a att man inte riktigt känner till den ovan beskrivna bakgrunden, varför man irriterar sig mest på längre avbrott, kan förhoppningsvis elimineras.
Syftet måste vara prioriterat och själv har jag mycket svårt att acceptera SEF:s klubbmedlemmars, dvs s k fansens upprördhet och oförståelse, samt truliga och offensiva negativitet mot VAR.
Visserligen, är man fotbollsintresserad och anser sig vara kunnig, men bedömningarna är svåra och man ser inte bättre än domarna på plan och definitivt inte bättre än dagens och morgondagens kameror med de avancerade och snabba AI-systemen. De kan t o m få mycket bättre och snabbare info om det de ser i sina telefoner i realtid för att känna sig ännu mer delaktiga och kunniga!!
SvFF, SEF och klubbarna måste även i Sverige inse att fotbollsutvecklingen sakta men säkert går in i nästa, modernare, teknikanpassade skede!
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar