Idrotten i behov av en nystart

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sådana månader...Det här är ett efterspel till EM i fotboll, OS i Paris, Paralympiska Spelen 2024. Det här slår mig dagen efter att den sista dagen i nämnda "världsidrottens" stora evenemang avslutats!

Vad innebär de faktiska resultaten, dels jämfört med svensk idrotts förväntningar och dels resultaten i jämförelse med andra, konkurrerande länder?

Sett i ett lite längre perspektiv ser det ut som att våra resultat totalt sett är på nedgående! 

För mig som har varit svensk elitidrottare sedan 1960 -talet, därefter klubbledare, generalsekreterare i Svenska Fotbollförbundet, ledamot i Svenska Simförbundet, ledamot i distriktsförbund och Svensk Elitfotboll, samt deltagit i flera internationella förbunds arbete, som UEFA och FIFA, har jag ett stort nationellt och internationellt kontaktnät med information om hur konkurrensen fungerar.

De får inte tillräckligt stöd

Min erfarenhet säger mig att idrotten i Sverige behandlas mer styvmoderligt än i de flesta andra länder! Det gäller både statligt och kommunalt uteblivet stöd.

Idrott, särskilt på elitnivåer, är upp till var och en, som strävar att gå från amatöristisk hälsoverksamhet till internationell elitverksamhet som en ambitiös utveckling från "hobbynivå"?

Hörde just nu på SR ett samtal med vår social-och idrottsminister, som dels hänvisar till den svenska idrottsmodellen med stor självständighet och dels om att samhället för närvarande resursmässigt prioriterar ungdoms-och breddsatsningar för att det sedan kan leda till inte bara fler utövare, utan även fler medaljer.

Sedan den s k svenska idrottsmodellen skapades, har det gått många decennier och jag har själv upplevt i nämnda sammanhang hur kommersialiseringen och andra utvecklingstendenser har förändrat villkor och förutsättningar för nästan allt deltagande i gamla som nya idrotter/idrottsgrenar.

Vi hänger inte med övriga länder

Spännvidden i hur samhällen internationellt hanterar dessa viktiga frågor är stor och sett ur vårt hemmaperspektiv växer skillnaderna sig allt större.

Dessutom finns numera bland de stora internationella idrottsorganisationerna som FIFA, UEFA, FINA, handbollen, basketen, friidrotten med flera   mycket starka krafter till att kommersialisera ytterligare (TV, sponsorer, reklam, evenemang, teknologi,etc) så det bildas helt nya verksamheter som alla måste eller bör anpassa sig till.

Om man inte är villig att hörsamma dessa tendenser och söka anpassa sig, riskerar man med största sannolikhet att hamna efter i den mördande konkurrensen.

I detta sammanhang vill jag rekommendera RF och Specialförbunden att omvärdera sin inställning till 51-procentregeln, för att ge självfinansieringen en bättre chans!

I ett sådant läge, vore det lämpligt med även ett nytt svenskt omtag! Jag har ingen lösning, men vet av lång erfarenhet att vi på hemmaplan är världsmästare på att genomföra offentliga utredningar innan eventuella beslut. Men jag finner det ohederligt att lämna våra entusiastiska och självuppoffrande elitidrottare i sticket!

Själv har jag sedan ett tiotal år (inom Stockholms Idrottsförbund) deltagit i att lokalt utveckla arbetsmodell som fungerat väl för att främja och stötta "dubbla karriärister" d v s elitidrottare som samtidigt kan genomföra sina akademiska studier under rimliga "arbetsförhållanden" med även erforderligt ekonomiskt stöd. Det upphörde efter en tid där vi hjälpt över 550 elitaktiva, p g a uteblivet stöd från RF och vissa berörda kommuner, t ex Stockholm!

Den här formen är vardagsmat i Spanien, Portugal, Tyskland, England, t o m i Danmark och Norge och har även stöd av EU!

Måste hitta moderna metoder

Avslutningsvis önskar jag att man tillsammans mellan RF och regering/skolmyndigheterna ser över hur andra länder har genomfört förändringar och förbättringar på tre områden där idrotten kan göra ytterligare nyttigheter (förutom integration och hälsa):

1 mycket bättre utvecklat samarbete mellan idrott och utbildning

2 ändra skatte-och bidragsregler till idrottens förmån

3 främja teknologiutveckling och forskning i idrottens förtecken

Detta skrivet med all respekt för RF:s Projektplaner Elitidrott 2030 och/eller regeringens olika uttalande om idrott i allmänhet och elitidrott i synnerhet.

Robert G Hernadi

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

De ställer upp för andra. De ställer upp för idrotten. De bjuder osjälviskt på stora delar av sin fritid för att framtidens svenska stjärnor – och för dem som aldrig kommer i närheten – ska kunna tävla i friidrott.

 Och allt de får är en fika och en t-shirt. Om ens det…

Utan funktionärerna stannar idrotten

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.