Idrotten i behov av en nystart
Sådana månader...Det här är ett efterspel till EM i fotboll, OS i Paris, Paralympiska Spelen 2024. Det här slår mig dagen efter att den sista dagen i nämnda "världsidrottens" stora evenemang avslutats!
Vad innebär de faktiska resultaten, dels jämfört med svensk idrotts förväntningar och dels resultaten i jämförelse med andra, konkurrerande länder?
Sett i ett lite längre perspektiv ser det ut som att våra resultat totalt sett är på nedgående!
För mig som har varit svensk elitidrottare sedan 1960 -talet, därefter klubbledare, generalsekreterare i Svenska Fotbollförbundet, ledamot i Svenska Simförbundet, ledamot i distriktsförbund och Svensk Elitfotboll, samt deltagit i flera internationella förbunds arbete, som UEFA och FIFA, har jag ett stort nationellt och internationellt kontaktnät med information om hur konkurrensen fungerar.
De får inte tillräckligt stöd
Min erfarenhet säger mig att idrotten i Sverige behandlas mer styvmoderligt än i de flesta andra länder! Det gäller både statligt och kommunalt uteblivet stöd.
Idrott, särskilt på elitnivåer, är upp till var och en, som strävar att gå från amatöristisk hälsoverksamhet till internationell elitverksamhet som en ambitiös utveckling från "hobbynivå"?
Hörde just nu på SR ett samtal med vår social-och idrottsminister, som dels hänvisar till den svenska idrottsmodellen med stor självständighet och dels om att samhället för närvarande resursmässigt prioriterar ungdoms-och breddsatsningar för att det sedan kan leda till inte bara fler utövare, utan även fler medaljer.
Sedan den s k svenska idrottsmodellen skapades, har det gått många decennier och jag har själv upplevt i nämnda sammanhang hur kommersialiseringen och andra utvecklingstendenser har förändrat villkor och förutsättningar för nästan allt deltagande i gamla som nya idrotter/idrottsgrenar.
Vi hänger inte med övriga länder
Spännvidden i hur samhällen internationellt hanterar dessa viktiga frågor är stor och sett ur vårt hemmaperspektiv växer skillnaderna sig allt större.
Dessutom finns numera bland de stora internationella idrottsorganisationerna som FIFA, UEFA, FINA, handbollen, basketen, friidrotten med flera mycket starka krafter till att kommersialisera ytterligare (TV, sponsorer, reklam, evenemang, teknologi,etc) så det bildas helt nya verksamheter som alla måste eller bör anpassa sig till.
Om man inte är villig att hörsamma dessa tendenser och söka anpassa sig, riskerar man med största sannolikhet att hamna efter i den mördande konkurrensen.
I detta sammanhang vill jag rekommendera RF och Specialförbunden att omvärdera sin inställning till 51-procentregeln, för att ge självfinansieringen en bättre chans!
I ett sådant läge, vore det lämpligt med även ett nytt svenskt omtag! Jag har ingen lösning, men vet av lång erfarenhet att vi på hemmaplan är världsmästare på att genomföra offentliga utredningar innan eventuella beslut. Men jag finner det ohederligt att lämna våra entusiastiska och självuppoffrande elitidrottare i sticket!
Själv har jag sedan ett tiotal år (inom Stockholms Idrottsförbund) deltagit i att lokalt utveckla arbetsmodell som fungerat väl för att främja och stötta "dubbla karriärister" d v s elitidrottare som samtidigt kan genomföra sina akademiska studier under rimliga "arbetsförhållanden" med även erforderligt ekonomiskt stöd. Det upphörde efter en tid där vi hjälpt över 550 elitaktiva, p g a uteblivet stöd från RF och vissa berörda kommuner, t ex Stockholm!
Den här formen är vardagsmat i Spanien, Portugal, Tyskland, England, t o m i Danmark och Norge och har även stöd av EU!
Måste hitta moderna metoder
Avslutningsvis önskar jag att man tillsammans mellan RF och regering/skolmyndigheterna ser över hur andra länder har genomfört förändringar och förbättringar på tre områden där idrotten kan göra ytterligare nyttigheter (förutom integration och hälsa):
1 mycket bättre utvecklat samarbete mellan idrott och utbildning
2 ändra skatte-och bidragsregler till idrottens förmån
3 främja teknologiutveckling och forskning i idrottens förtecken
Detta skrivet med all respekt för RF:s Projektplaner Elitidrott 2030 och/eller regeringens olika uttalande om idrott i allmänhet och elitidrott i synnerhet.
Mest lästa just nu
Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna. Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...
En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.
Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
Landets största privata idrottsmuséum, där idrottsredskap blandas med annonser, autografer, programblad och personliga idrottsgrejer, finns i Växjö och har nu blivit synnerligen aktuellt igen. Öster är tillbaka i Allsvenskan och Hasse Rydéns skapelse har blivit synnerligen intressant.
Ett möte med denne Hasse i hans egensnickrade muséum i den gamla ICA-lokalens källare på stadsdelen Öster i Växjö är att svepas med i en idrottshistorisk virvelvind, men häör tittar bl a pingisstjärnan Truls Märegård in då och då..
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar