Idrotten i behov av en nystart

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sådana månader...Det här är ett efterspel till EM i fotboll, OS i Paris, Paralympiska Spelen 2024. Det här slår mig dagen efter att den sista dagen i nämnda "världsidrottens" stora evenemang avslutats!

Vad innebär de faktiska resultaten, dels jämfört med svensk idrotts förväntningar och dels resultaten i jämförelse med andra, konkurrerande länder?

Sett i ett lite längre perspektiv ser det ut som att våra resultat totalt sett är på nedgående! 

För mig som har varit svensk elitidrottare sedan 1960 -talet, därefter klubbledare, generalsekreterare i Svenska Fotbollförbundet, ledamot i Svenska Simförbundet, ledamot i distriktsförbund och Svensk Elitfotboll, samt deltagit i flera internationella förbunds arbete, som UEFA och FIFA, har jag ett stort nationellt och internationellt kontaktnät med information om hur konkurrensen fungerar.

De får inte tillräckligt stöd

Min erfarenhet säger mig att idrotten i Sverige behandlas mer styvmoderligt än i de flesta andra länder! Det gäller både statligt och kommunalt uteblivet stöd.

Idrott, särskilt på elitnivåer, är upp till var och en, som strävar att gå från amatöristisk hälsoverksamhet till internationell elitverksamhet som en ambitiös utveckling från "hobbynivå"?

Hörde just nu på SR ett samtal med vår social-och idrottsminister, som dels hänvisar till den svenska idrottsmodellen med stor självständighet och dels om att samhället för närvarande resursmässigt prioriterar ungdoms-och breddsatsningar för att det sedan kan leda till inte bara fler utövare, utan även fler medaljer.

Sedan den s k svenska idrottsmodellen skapades, har det gått många decennier och jag har själv upplevt i nämnda sammanhang hur kommersialiseringen och andra utvecklingstendenser har förändrat villkor och förutsättningar för nästan allt deltagande i gamla som nya idrotter/idrottsgrenar.

Vi hänger inte med övriga länder

Spännvidden i hur samhällen internationellt hanterar dessa viktiga frågor är stor och sett ur vårt hemmaperspektiv växer skillnaderna sig allt större.

Dessutom finns numera bland de stora internationella idrottsorganisationerna som FIFA, UEFA, FINA, handbollen, basketen, friidrotten med flera   mycket starka krafter till att kommersialisera ytterligare (TV, sponsorer, reklam, evenemang, teknologi,etc) så det bildas helt nya verksamheter som alla måste eller bör anpassa sig till.

Om man inte är villig att hörsamma dessa tendenser och söka anpassa sig, riskerar man med största sannolikhet att hamna efter i den mördande konkurrensen.

I detta sammanhang vill jag rekommendera RF och Specialförbunden att omvärdera sin inställning till 51-procentregeln, för att ge självfinansieringen en bättre chans!

I ett sådant läge, vore det lämpligt med även ett nytt svenskt omtag! Jag har ingen lösning, men vet av lång erfarenhet att vi på hemmaplan är världsmästare på att genomföra offentliga utredningar innan eventuella beslut. Men jag finner det ohederligt att lämna våra entusiastiska och självuppoffrande elitidrottare i sticket!

Själv har jag sedan ett tiotal år (inom Stockholms Idrottsförbund) deltagit i att lokalt utveckla arbetsmodell som fungerat väl för att främja och stötta "dubbla karriärister" d v s elitidrottare som samtidigt kan genomföra sina akademiska studier under rimliga "arbetsförhållanden" med även erforderligt ekonomiskt stöd. Det upphörde efter en tid där vi hjälpt över 550 elitaktiva, p g a uteblivet stöd från RF och vissa berörda kommuner, t ex Stockholm!

Den här formen är vardagsmat i Spanien, Portugal, Tyskland, England, t o m i Danmark och Norge och har även stöd av EU!

Måste hitta moderna metoder

Avslutningsvis önskar jag att man tillsammans mellan RF och regering/skolmyndigheterna ser över hur andra länder har genomfört förändringar och förbättringar på tre områden där idrotten kan göra ytterligare nyttigheter (förutom integration och hälsa):

1 mycket bättre utvecklat samarbete mellan idrott och utbildning

2 ändra skatte-och bidragsregler till idrottens förmån

3 främja teknologiutveckling och forskning i idrottens förtecken

Detta skrivet med all respekt för RF:s Projektplaner Elitidrott 2030 och/eller regeringens olika uttalande om idrott i allmänhet och elitidrott i synnerhet.

Robert G Hernadi

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Under 2024 ökade det egna kapitalet hos ligans 16 klubbar med 17 procent jämfört med 2023. I siffror till närmare 2 miljarder kronor med Malmö FF som den fortsatt kapitalstarkaste klubben med 764 miljoner i eget kapital.

MFF följs av Djurgården med 364 miljoner och Elfsborg med 170 miljoner. Procentuellt stod GAIS för den största ökningen med en ökning av eget kapital från 6 till 19 miljoner kronor. 13 av 16 klubbar ökade sitt eget kapital under 2024.

 

Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i  Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess. 

I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!  

Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta

Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend? 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på  direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.