Idrott borde vara en naturlig del av skolan

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vid passionstider som i påsk finns det lite utrymme för eftertanke och jag har  nu c a 60 år av och med svensk idrott, först som aktiv och sedan som ledare.

När det gäller elitidrott har jag många år av erfarenheter och iakttagelser för att kunna göra en internationell jämförande bedömning. Det finns en del skilda förutsättningar, i synnerhet resurser och strukturer att begrunda. Det gemensamma målet är att vinna så mycket som möjligt, d v s nå  r e s u l t a t!

Det hårda, trägna arbetet för att nå bra resultat beror på många faktorer, förutom den bästa viljan och inställningen hos individer. När jag tänker efter så arbetar vi i idrottsföreningar huvudsakligen med att lära ut de olika sportgrenarnas teknik, uthållighet, snabbhet, fysisk styrka, taktik och t o m strategier. 

Det handlar alltså om utbildning och motivation, i olika omfattning och kvalitet från mycket unga år upp till vuxen ålder, d v s över 20 år!

Idrotten lär ungdomar mycket

Vi utför ett viktigt samhällsarbete när vi inte bara utvecklar ungdomarnas idrottskunnande/ t o m yrke, utan uppmuntrar väldigt viktiga kunskaper i kamratskap, ordning och reda i sociala sammanhang, respekt för regler och för ledare och medtävlande, bekantskap med olika nysvenska barn, föräldrar och deras vanor och språkanpassningar, det som kallas integration, samt beteenden som kan vara rätt respektive fel!

Här slår det mig att den kortfattade beskrivningen av våra verksamheter har mycket stora likheter med vad vi till vardags kallar - u t b i l d n i n g. Det som erbjudes i alla våra skolsystem! 

I ganska många fall har jag också sett och hört talas  att idrottsföreningars utbildningsinsatser har visat sig vara bättre och (kostnads)effektivare än de allmänna skolorna på det hela taget.

I detta fall har jag två iakttagelser och behov av korrigeringar!

Ändå begränsade medel

En är att idrottsföreningar får av samhället i Sverige mycket begränsade stöd, både statligt och kommunalt. Traditionen sedan mer än hundra år är att man i politiken tycks betrakta idrottsverksamhet som en frivillig hobbyverksamhet. 

Det är en mycket förenklad och missvisande betraktelse. Ja, kanske en förevändning för att hellre låta resursansvaret vila på de enskilda utövarna och deras organisationer?!

Den andra iakttagelsen i internationellt perspektiv är att vår svenska idrottsrörelse lägger stor vikt vid att förklara sig o b e r o e n d e av samhällets övriga sektorer, särskilt från statlig eller kommunal styrning, vilket inte bara är ur politisk synvinkel!

Borde vara naturligt samarbete

Här har jag upptäckt att vi mycket lite har utvecklat ett naturligt samarbete med våra ganska resursstarka skolsystem. Även om det finns lokala undantag och t o m rikstäckande RIG och NIU (vilka dock nyligen ifrågasatts av Skolverk och regering), samt en mycket försiktig tillblivelse av RIU.

Min poäng är att väldigt många länder, även Danmark och Norge i vårt grannskap, har mycket mer strukturellt byggt ett samarbete mellan idrottsförbund/klubbar och både lokala, regionala och skolor på högsta akademiska nivåer!

Vad är problemet?? Titta bara på lite statistiska resultat. De senaste 20 åren har svenska medaljörer på OS, VM och EM (och stora cuper inräknade) bestått till 11 procent% av s k dubbla karriärister, d v s ungdomar som klarat av sina fantastiska idrottsresultat samtidigt/parallellt med att de också klarat sina studier till  akademiska diplom!

I andra länder, våra grannar t ex uppnår jämförelsevis  ca 40 procent och de stora nationerna i öst och väst kan ligga kring 80 procent ! England skedde en stor satsning inför sitt OS-arrangemang på kombinationen idrott-skola med mycket gott resultat. Motsvarande satsningar har skett i Spanien, Frankrike och Tyskland med lyckosamt resultat. USA och Östeuropa har sedan länge starka traditioner att integrera idrotten i sina skolsystem!

Vinner så mycket

Jag tycker att vi ska vara glada för våra egna erfarenheter och uppnådda resultat, men en likadan medvetenhet och  satsning på skolintegration på idrott borde stå på tur även i vårt land, snarast möjligt! 

Poängen för samhället är att man får :

  • Väl utbildade dubbla karriärister
  • Konkurrenskraftig arbetskraft med ledarskapskompetenser
  • Bättre idrottsliga resultat
  • Fler ungdomar uppmuntras. 

 Och vi behöver inte uppfinna några nya hjul. EU har redan stödprogram för att göra en allvarlig satsning

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.