Idrott borde vara en naturlig del av skolan

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vid passionstider som i påsk finns det lite utrymme för eftertanke och jag har  nu c a 60 år av och med svensk idrott, först som aktiv och sedan som ledare.

När det gäller elitidrott har jag många år av erfarenheter och iakttagelser för att kunna göra en internationell jämförande bedömning. Det finns en del skilda förutsättningar, i synnerhet resurser och strukturer att begrunda. Det gemensamma målet är att vinna så mycket som möjligt, d v s nå  r e s u l t a t!

Det hårda, trägna arbetet för att nå bra resultat beror på många faktorer, förutom den bästa viljan och inställningen hos individer. När jag tänker efter så arbetar vi i idrottsföreningar huvudsakligen med att lära ut de olika sportgrenarnas teknik, uthållighet, snabbhet, fysisk styrka, taktik och t o m strategier. 

Det handlar alltså om utbildning och motivation, i olika omfattning och kvalitet från mycket unga år upp till vuxen ålder, d v s över 20 år!

Idrotten lär ungdomar mycket

Vi utför ett viktigt samhällsarbete när vi inte bara utvecklar ungdomarnas idrottskunnande/ t o m yrke, utan uppmuntrar väldigt viktiga kunskaper i kamratskap, ordning och reda i sociala sammanhang, respekt för regler och för ledare och medtävlande, bekantskap med olika nysvenska barn, föräldrar och deras vanor och språkanpassningar, det som kallas integration, samt beteenden som kan vara rätt respektive fel!

Här slår det mig att den kortfattade beskrivningen av våra verksamheter har mycket stora likheter med vad vi till vardags kallar - u t b i l d n i n g. Det som erbjudes i alla våra skolsystem! 

I ganska många fall har jag också sett och hört talas  att idrottsföreningars utbildningsinsatser har visat sig vara bättre och (kostnads)effektivare än de allmänna skolorna på det hela taget.

I detta fall har jag två iakttagelser och behov av korrigeringar!

Ändå begränsade medel

En är att idrottsföreningar får av samhället i Sverige mycket begränsade stöd, både statligt och kommunalt. Traditionen sedan mer än hundra år är att man i politiken tycks betrakta idrottsverksamhet som en frivillig hobbyverksamhet. 

Det är en mycket förenklad och missvisande betraktelse. Ja, kanske en förevändning för att hellre låta resursansvaret vila på de enskilda utövarna och deras organisationer?!

Den andra iakttagelsen i internationellt perspektiv är att vår svenska idrottsrörelse lägger stor vikt vid att förklara sig o b e r o e n d e av samhällets övriga sektorer, särskilt från statlig eller kommunal styrning, vilket inte bara är ur politisk synvinkel!

Borde vara naturligt samarbete

Här har jag upptäckt att vi mycket lite har utvecklat ett naturligt samarbete med våra ganska resursstarka skolsystem. Även om det finns lokala undantag och t o m rikstäckande RIG och NIU (vilka dock nyligen ifrågasatts av Skolverk och regering), samt en mycket försiktig tillblivelse av RIU.

Min poäng är att väldigt många länder, även Danmark och Norge i vårt grannskap, har mycket mer strukturellt byggt ett samarbete mellan idrottsförbund/klubbar och både lokala, regionala och skolor på högsta akademiska nivåer!

Vad är problemet?? Titta bara på lite statistiska resultat. De senaste 20 åren har svenska medaljörer på OS, VM och EM (och stora cuper inräknade) bestått till 11 procent% av s k dubbla karriärister, d v s ungdomar som klarat av sina fantastiska idrottsresultat samtidigt/parallellt med att de också klarat sina studier till  akademiska diplom!

I andra länder, våra grannar t ex uppnår jämförelsevis  ca 40 procent och de stora nationerna i öst och väst kan ligga kring 80 procent ! England skedde en stor satsning inför sitt OS-arrangemang på kombinationen idrott-skola med mycket gott resultat. Motsvarande satsningar har skett i Spanien, Frankrike och Tyskland med lyckosamt resultat. USA och Östeuropa har sedan länge starka traditioner att integrera idrotten i sina skolsystem!

Vinner så mycket

Jag tycker att vi ska vara glada för våra egna erfarenheter och uppnådda resultat, men en likadan medvetenhet och  satsning på skolintegration på idrott borde stå på tur även i vårt land, snarast möjligt! 

Poängen för samhället är att man får :

  • Väl utbildade dubbla karriärister
  • Konkurrenskraftig arbetskraft med ledarskapskompetenser
  • Bättre idrottsliga resultat
  • Fler ungdomar uppmuntras. 

 Och vi behöver inte uppfinna några nya hjul. EU har redan stödprogram för att göra en allvarlig satsning

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Efter 20 års ideellt arbete är KFUM Central ett steg närmare att realisera drömmen om ett nytt föreningshus i Hagastaden för unga i hela Stockholm.
Nu går västra delen av framväxande Hagastaden ut på samråd. Det är området längs Norra Stationsgatan mellan Norrbackagatan och Karlbergsvägen. Här planerar KFUM Central en ny idrotts- och kulturanläggning på ca 12 000 kvm tillsammans med fastighetsutvecklaren Vectura. Den stora multihallen har plats för  2 400 åskådare  och rymmer tre basketplaner och en centercourt och det  betyder att Sockholmsidrotten förstärks avsevärt.

Lag ifrån ett 30-tal nationer och ett mer än ett fördubblat intresse. Så var de första timmarna när Gothia Cup öppnade anmälan.

– Vi var beredda på anstormning men det här överraskade till och med oss, säger turneringsledare Niclas Freiholtz.

Intresset för att delta i Gothia Cup fortsätter att växa och över hela världen satt lag beredda när anmälan till 2025 öppnade.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.

– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.