Idrott borde vara en naturlig del av skolan
Vid passionstider som i påsk finns det lite utrymme för eftertanke och jag har nu c a 60 år av och med svensk idrott, först som aktiv och sedan som ledare.
När det gäller elitidrott har jag många år av erfarenheter och iakttagelser för att kunna göra en internationell jämförande bedömning. Det finns en del skilda förutsättningar, i synnerhet resurser och strukturer att begrunda. Det gemensamma målet är att vinna så mycket som möjligt, d v s nå r e s u l t a t!

Det hårda, trägna arbetet för att nå bra resultat beror på många faktorer, förutom den bästa viljan och inställningen hos individer. När jag tänker efter så arbetar vi i idrottsföreningar huvudsakligen med att lära ut de olika sportgrenarnas teknik, uthållighet, snabbhet, fysisk styrka, taktik och t o m strategier.
Det handlar alltså om utbildning och motivation, i olika omfattning och kvalitet från mycket unga år upp till vuxen ålder, d v s över 20 år!
Idrotten lär ungdomar mycket
Vi utför ett viktigt samhällsarbete när vi inte bara utvecklar ungdomarnas idrottskunnande/ t o m yrke, utan uppmuntrar väldigt viktiga kunskaper i kamratskap, ordning och reda i sociala sammanhang, respekt för regler och för ledare och medtävlande, bekantskap med olika nysvenska barn, föräldrar och deras vanor och språkanpassningar, det som kallas integration, samt beteenden som kan vara rätt respektive fel!
Här slår det mig att den kortfattade beskrivningen av våra verksamheter har mycket stora likheter med vad vi till vardags kallar - u t b i l d n i n g. Det som erbjudes i alla våra skolsystem!
I ganska många fall har jag också sett och hört talas att idrottsföreningars utbildningsinsatser har visat sig vara bättre och (kostnads)effektivare än de allmänna skolorna på det hela taget.
I detta fall har jag två iakttagelser och behov av korrigeringar!
Ändå begränsade medel
En är att idrottsföreningar får av samhället i Sverige mycket begränsade stöd, både statligt och kommunalt. Traditionen sedan mer än hundra år är att man i politiken tycks betrakta idrottsverksamhet som en frivillig hobbyverksamhet.
Det är en mycket förenklad och missvisande betraktelse. Ja, kanske en förevändning för att hellre låta resursansvaret vila på de enskilda utövarna och deras organisationer?!
Den andra iakttagelsen i internationellt perspektiv är att vår svenska idrottsrörelse lägger stor vikt vid att förklara sig o b e r o e n d e av samhällets övriga sektorer, särskilt från statlig eller kommunal styrning, vilket inte bara är ur politisk synvinkel!
Borde vara naturligt samarbete
Här har jag upptäckt att vi mycket lite har utvecklat ett naturligt samarbete med våra ganska resursstarka skolsystem. Även om det finns lokala undantag och t o m rikstäckande RIG och NIU (vilka dock nyligen ifrågasatts av Skolverk och regering), samt en mycket försiktig tillblivelse av RIU.
Min poäng är att väldigt många länder, även Danmark och Norge i vårt grannskap, har mycket mer strukturellt byggt ett samarbete mellan idrottsförbund/klubbar och både lokala, regionala och skolor på högsta akademiska nivåer!
Vad är problemet?? Titta bara på lite statistiska resultat. De senaste 20 åren har svenska medaljörer på OS, VM och EM (och stora cuper inräknade) bestått till 11 procent% av s k dubbla karriärister, d v s ungdomar som klarat av sina fantastiska idrottsresultat samtidigt/parallellt med att de också klarat sina studier till akademiska diplom!
I andra länder, våra grannar t ex uppnår jämförelsevis ca 40 procent och de stora nationerna i öst och väst kan ligga kring 80 procent ! England skedde en stor satsning inför sitt OS-arrangemang på kombinationen idrott-skola med mycket gott resultat. Motsvarande satsningar har skett i Spanien, Frankrike och Tyskland med lyckosamt resultat. USA och Östeuropa har sedan länge starka traditioner att integrera idrotten i sina skolsystem!
Vinner så mycket
Jag tycker att vi ska vara glada för våra egna erfarenheter och uppnådda resultat, men en likadan medvetenhet och satsning på skolintegration på idrott borde stå på tur även i vårt land, snarast möjligt!
Poängen för samhället är att man får :
- Väl utbildade dubbla karriärister
- Konkurrenskraftig arbetskraft med ledarskapskompetenser
- Bättre idrottsliga resultat
- Fler ungdomar uppmuntras.
Och vi behöver inte uppfinna några nya hjul. EU har redan stödprogram för att göra en allvarlig satsning
Mest lästa just nu
Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.
Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.
Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.
De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.
Att hockeyvärlden är speciell är väl känt, inte minst är Kanadas inflytande dokumenterat åtskilliga gånger genom åren. Kommande junior-VM i Göteborg, 26/12-5/1 2024 är inget undantag. Turneringen ägs till hälften (!) av Hockey Canada som har ett löpande 10 års avtal med IIHF, det internationella förbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett i ett pressmeddelande och berättar att notan för att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar