Låt idrott och utbildning bli gemensamt
Svensk idrott har en mycket lång och stolt historia och även en viktig självuppfattning om att den är en opolitisk och totalt självständig och oberoende i vårt samhälle.
I media i Sverige i jämförelse med i andra länder kan man lite generaliserande säga att utrymme visserligen bereds för att beskriva prestationerna, såväl de aktivas som ledarnas. Men det handlar väldigt lite och ytligt om idrottens samhällsnyttor och nästan ingenting om idrottens psykologiska betydelse. I klartext, idrottens ställning baserat på allmänhetens stora intresse. Allt med ett enormt politiskt värde och ställning.

Det har under mer än hundra år skrivits och tänkts och diskuterats massor om idrottens betydelse, inriktning, amatörism kontra professionalisering, lek, prestationer, underhållning, talanger speglat mot utslagning, stjärnor o s v och. Allt detta har sammanvägts mot “samhällsnyttan”, uttryckt i nationalekonomiskt nuvärde!
De mest unika egenskaperna jag upplevt i en internationell jämförelse är de 72 idrotterna i RF:s medlemsregister, den breda idrottens organisation som helt domineras av alla frivilligt och gratis arbetande medborgare. Samtidigt finns det en outtalad idé om att idrotten kan klara sig i alla situationer även ekonomiskt med små anslag och resurser från staten och kommunerna.
Gigantiskn samhällsaktör
Under de senaste åren har det tydligare framkommit att idrotten är en stor aktör via samhāllsinsatser inom integration, hälsa,, ungdomsfostran, etc, men också en betydande netto skattebetalare och – och därför får “dåligt betalt för levererade tjänster.
Det är bara i vissa utvalda situationer i samband med EM- VM- OS- medaljörers hyllningar som högre politiska representanter tar sig tid att möta upp och hedra medaljörerna i nationens intresse!. Annars finns idrotten knappt på den politiska agendan mer än vid kort tillfällen som vid statsbudgetpresentationen av den deltidsengagerade idrottsministern.
I de flesta andra jämförande länder finns ett eget idrottdepartement som verkligen arbetar med att verka för och sedan fördela statliga anslag. Inte som här - att låta RF i statlig myndighets ställe försöka utföra den politiska uppgiften!
Av någon särskild anledning finns det en sedvänja att knyta idrotten i statsbudgeten till kulturens departement! Eftersom det finns en sådan fokus från idrottens egna representanter idag och i politiken med en inriktning mot främst barn-och ungdomsidrotten, vore det mycket mer logiskt och naturligt att i stället knyta idrotten till skola/utbildningsdepartementet!
Om det inte vore allra mest vore mest effektivt med ett eget idrottsdepartement
Mer gemensamt
Då är tankesteget inte så långt till att fundera på att trotsa “idrottsrörelsens oberoende/självständighet” och i stället söka samverkan och samhällseffektivitet genom att närmare betrakta skolverksamheten.
Och då ta ett fullt steg och knyta band till allt från lekskola till Universitet och uppnå en aktiv gemensam plattform för ungdomars kunskapsmässiga, sociala och idrottsliga (hälso) utveckling.
I de flesta länder jag som idrottsman, idrottsledare och affärsman haft nöjet att besöka och även bott i längre, eller kortare tid, har jag kunnat via egna upplevelser konstaterat att en tidig samverkan mellan idrotten och skolsystemet är till utomordentlig nytta för den enskilda idrottsaktive, idrottsföreningarna, specialidrottsförbunden och även alla lärosäten!
I det internationella samfundet är det sedan länge praxis och väl utarbetat systematiskt hur man lyckas integrera de två systemen framgångsrikt! Särskilt inom EU finns sedan länge samarbetsformer inom EAS, där Sverige tyvärr deltagit mycket passivt, trots att vi varit delvis initierande i dess början!
Många fördelar
Därifrån finns mycket statistik i alla avseenden, såväl prestationer som studieresultat, som visar på fördelar för både idrotten och lärosätena. Därmed är det också samhällsekonomiskt positivt.
Sedan i somras pågår en uppblossad diskussion om hur de s k RIG (riksidrottsgymnasier) och NIU (gymnasier med också idrottsinriktning) ska kunna fungera bättre i strävan att ge bättre resultat både i avseende på studieresultat och i idrottsprestationer, allt under kostnadseffektiva organisationsformer.
Det har initierats av Skolverket och utbildningsdepartementet önskar ändringar. RF, som genom framlidne Bengt Wallin en gång lyckades få igång det hela, har inte ägnat särskilt mycket intresse åt frågorna. Det har inneburit att några specialförbund nu oroar sig för att en nyttig och önskvärd utvecklingskombination riskerar att försvinna, eller urholkas!
Detta i en stund då det borde vara mycket angeläget med diskussioner inom idrotten respektive utbildningssystemen, att man snarast på sedvanligt nationellt sätt, (SOU,) utreder hur ett framtida samordnat sätt att arbeta mellan idrotts- respektive utbildningssystemen upp till och med elitnivå, kan bli effektivare enligt de bästa internationella modellerna som finns med förträffliga erfarenheter!
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Nu har det hänt igen. En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.
– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.