Koppla ihop idrott och utbildning tajtare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag har på mycket nära håll följt, deltagit och stundtals t o m haft förmånen attt kunna påverka en del av idrottens utveckling! Men i dag känns det som att idrotten behandlas styvmoderligt, t o m utnyttjats till andra samhälleliga tjänster, utan skälig ersättning!

Hur det kommer sig är inte enkelt att svara på, men låt mig ändå försöka, eftersom jag dels deltagit själv sedan 1960 och dessutom deltagit mycket internationellt och kan göra rimliga jämförelser!

Till en karriär inom idrott borde en utbildning höra

Den första reflektionen är att man politiskt här i Sverige och allmängiltigt betraktar idrott i sin helhet som den enskildes fritidsverksamhet/nöje! 

I de flesta andra länder ser jag i stället att det finns ett "större värde" kopplat till samhället, resultat, stolthet, ambitioner, förutom de sedvanliga värdena av hälsa, ungdomars beskyddande, sociala och lite traditioner! 

Idrotten förtjänar status

Då har jag ännu inte räknat med de mycket större ekonomiska värdena som elitidrott utgör (en mycket starkt växande) industrisektor nationellt och globalt!! 

Allt detta erkänns och räknas in när man utomlands oftast lyckats positionera stora delar av det vi sammanlagt kallar idrott i mycket framträdande lägen! 

Det kan innebära mycket viktiga och inflytelserika situationer för framgångsrika idrottare och idrottsledare i flera andra politiska och näringsorganisatoriska positioner! 

Utomlands finns det sedan länge även mycket starka kopplingar mellan idrottsorganisationer, bredd och/eller elit, och det som utgör den viktiga utbildnings- och forskningsinstitutionerna! 

Jag har ännu inte helt förstått, efter alla dessa år, varför det finns motstånd/svårigheter för att få RF/SF att mycket närmare söka samarbete med mycket kunskaps- och resursstarka universitet och högskolor, eller t o m de många utvecklingsbara gymnasierna, RIG och NIU. 

Uppmana dem att plugga samtidigt

Av alla senaste 20 årens VM, EM och OS-medaljörerna i utlandet är 60-90 procent s k dubbla karriärister, d v s de har tränat och tävlat parallellt med sina studier! Motsvarande siffra som jag har hittat är att i den duktiga svenska medaljgruppen endast 11 procent har samma kvalifikationer. När många av dem slutar med sin idrott har de betydande svårigheter i sin fortsatta privata karriär! Samhället går också miste om en mycket högpresterande grupps fortsatta bidrag för att höja nivån av kvalificerad arbetskraft och ledarförmågor!!

En annan iakttagelse är att det finns kvar en föråldrad inställning till - är att idrott en hobby och ska inte räknas i pengar, d v s kommersialiseras!

I själva verket är flera idrotter idag på elitnivå som ren och skär underhållning och betalas bra av åskådare i arenor liksom av TV- bolagen! 

Det blir välbetalda arbetsinsatser för såväl idrottare, klubbar och förbund, t o m  agenter!

Vi har fortsatt med att "idealisera" vår idrott, i stället för att att anpassa oss till utvecklingen i omvärlden? Är det av felaktig omtanke, eller okunnighet, eller ovilja till att spela med i den snabba, moderna utvecklingen?

Vad borde ske? Jag kan bara hänvisa till vad jag sett och hört på alla mina resor runt jorden, eftersom jag idag har verkat i 20 år med ett system som fotboll, tennis, travsport, basket, amerikansk fotboll m fl nu använder, som härstammar från SAAB! 

Det har givit mig en unik information och erfarenhet om hur man ser på professionell idrott och hur man kan värdera de olika delarna ur näringspolitisk, samhällspolitisk, teknologisk och sociala sammanhang.

De övervägandena borde vi också kunna göra i vårt rika och traditionellt idrottssuppskattande land. 

I dag har grannarna i både Norge och Danmark redan gjort sådana överväganden och på ganska kort tid kommit ikapp oss.

En utredning öppnar framtiden

Nu har vi i valt en ny regering. I regeringsförklaringen hörde jag ”idrotten är av stort samhälleligt värde, som inte ska underskattas”. Inte annat än en klar underdrift, men jag har ändå hopp om att man från ledande politiskt håll är redo att ta tag i vad jag anser en grundläggande viktig åtgärd införför framtiden. 

Det behövs en större statlig utredning som på allvar ser till behoven för alla delar av den svenska idrottens utveckling. 

Det gäller inte bara den filosofiska och historiska delen, utan snarare de nya utvecklade delarna vid sidan av hälsa, sociala och samhällsekonomiska, utan också de praktiska som mer handlar om bredd, elit, ungdom, äldre, tekniska och mediemässiga, samt säkerhetsaspekter, allt med givetvis mycket starka ekonomiska/finnansiella effekter. 

Jag anser att en stark och genomgripande statlig utredning är det givna nästa erforderliga greppet och jag ställer mig till utredningens förfogande.

 

Robert Hernadi

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på  den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.

Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden.  De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.

Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.