Koppla ihop idrott och utbildning tajtare
Jag har på mycket nära håll följt, deltagit och stundtals t o m haft förmånen attt kunna påverka en del av idrottens utveckling! Men i dag känns det som att idrotten behandlas styvmoderligt, t o m utnyttjats till andra samhälleliga tjänster, utan skälig ersättning!
Hur det kommer sig är inte enkelt att svara på, men låt mig ändå försöka, eftersom jag dels deltagit själv sedan 1960 och dessutom deltagit mycket internationellt och kan göra rimliga jämförelser!
Den första reflektionen är att man politiskt här i Sverige och allmängiltigt betraktar idrott i sin helhet som den enskildes fritidsverksamhet/nöje!
I de flesta andra länder ser jag i stället att det finns ett "större värde" kopplat till samhället, resultat, stolthet, ambitioner, förutom de sedvanliga värdena av hälsa, ungdomars beskyddande, sociala och lite traditioner!
Idrotten förtjänar status
Då har jag ännu inte räknat med de mycket större ekonomiska värdena som elitidrott utgör (en mycket starkt växande) industrisektor nationellt och globalt!!
Allt detta erkänns och räknas in när man utomlands oftast lyckats positionera stora delar av det vi sammanlagt kallar idrott i mycket framträdande lägen!
Det kan innebära mycket viktiga och inflytelserika situationer för framgångsrika idrottare och idrottsledare i flera andra politiska och näringsorganisatoriska positioner!
Utomlands finns det sedan länge även mycket starka kopplingar mellan idrottsorganisationer, bredd och/eller elit, och det som utgör den viktiga utbildnings- och forskningsinstitutionerna!
Jag har ännu inte helt förstått, efter alla dessa år, varför det finns motstånd/svårigheter för att få RF/SF att mycket närmare söka samarbete med mycket kunskaps- och resursstarka universitet och högskolor, eller t o m de många utvecklingsbara gymnasierna, RIG och NIU.
Uppmana dem att plugga samtidigt
Av alla senaste 20 årens VM, EM och OS-medaljörerna i utlandet är 60-90 procent s k dubbla karriärister, d v s de har tränat och tävlat parallellt med sina studier! Motsvarande siffra som jag har hittat är att i den duktiga svenska medaljgruppen endast 11 procent har samma kvalifikationer. När många av dem slutar med sin idrott har de betydande svårigheter i sin fortsatta privata karriär! Samhället går också miste om en mycket högpresterande grupps fortsatta bidrag för att höja nivån av kvalificerad arbetskraft och ledarförmågor!!
En annan iakttagelse är att det finns kvar en föråldrad inställning till - är att idrott en hobby och ska inte räknas i pengar, d v s kommersialiseras!
I själva verket är flera idrotter idag på elitnivå som ren och skär underhållning och betalas bra av åskådare i arenor liksom av TV- bolagen!
Det blir välbetalda arbetsinsatser för såväl idrottare, klubbar och förbund, t o m agenter!
Vi har fortsatt med att "idealisera" vår idrott, i stället för att att anpassa oss till utvecklingen i omvärlden? Är det av felaktig omtanke, eller okunnighet, eller ovilja till att spela med i den snabba, moderna utvecklingen?
Vad borde ske? Jag kan bara hänvisa till vad jag sett och hört på alla mina resor runt jorden, eftersom jag idag har verkat i 20 år med ett system som fotboll, tennis, travsport, basket, amerikansk fotboll m fl nu använder, som härstammar från SAAB!
Det har givit mig en unik information och erfarenhet om hur man ser på professionell idrott och hur man kan värdera de olika delarna ur näringspolitisk, samhällspolitisk, teknologisk och sociala sammanhang.
De övervägandena borde vi också kunna göra i vårt rika och traditionellt idrottssuppskattande land.
I dag har grannarna i både Norge och Danmark redan gjort sådana överväganden och på ganska kort tid kommit ikapp oss.
En utredning öppnar framtiden
Nu har vi i valt en ny regering. I regeringsförklaringen hörde jag ”idrotten är av stort samhälleligt värde, som inte ska underskattas”. Inte annat än en klar underdrift, men jag har ändå hopp om att man från ledande politiskt håll är redo att ta tag i vad jag anser en grundläggande viktig åtgärd införför framtiden.
Det behövs en större statlig utredning som på allvar ser till behoven för alla delar av den svenska idrottens utveckling.
Det gäller inte bara den filosofiska och historiska delen, utan snarare de nya utvecklade delarna vid sidan av hälsa, sociala och samhällsekonomiska, utan också de praktiska som mer handlar om bredd, elit, ungdom, äldre, tekniska och mediemässiga, samt säkerhetsaspekter, allt med givetvis mycket starka ekonomiska/finnansiella effekter.
Jag anser att en stark och genomgripande statlig utredning är det givna nästa erforderliga greppet och jag ställer mig till utredningens förfogande.
Mest lästa just nu
Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa.
Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar