Koppla ihop idrott och utbildning tajtare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag har på mycket nära håll följt, deltagit och stundtals t o m haft förmånen attt kunna påverka en del av idrottens utveckling! Men i dag känns det som att idrotten behandlas styvmoderligt, t o m utnyttjats till andra samhälleliga tjänster, utan skälig ersättning!

Hur det kommer sig är inte enkelt att svara på, men låt mig ändå försöka, eftersom jag dels deltagit själv sedan 1960 och dessutom deltagit mycket internationellt och kan göra rimliga jämförelser!

Till en karriär inom idrott borde en utbildning höra

Den första reflektionen är att man politiskt här i Sverige och allmängiltigt betraktar idrott i sin helhet som den enskildes fritidsverksamhet/nöje! 

I de flesta andra länder ser jag i stället att det finns ett "större värde" kopplat till samhället, resultat, stolthet, ambitioner, förutom de sedvanliga värdena av hälsa, ungdomars beskyddande, sociala och lite traditioner! 

Idrotten förtjänar status

Då har jag ännu inte räknat med de mycket större ekonomiska värdena som elitidrott utgör (en mycket starkt växande) industrisektor nationellt och globalt!! 

Allt detta erkänns och räknas in när man utomlands oftast lyckats positionera stora delar av det vi sammanlagt kallar idrott i mycket framträdande lägen! 

Det kan innebära mycket viktiga och inflytelserika situationer för framgångsrika idrottare och idrottsledare i flera andra politiska och näringsorganisatoriska positioner! 

Utomlands finns det sedan länge även mycket starka kopplingar mellan idrottsorganisationer, bredd och/eller elit, och det som utgör den viktiga utbildnings- och forskningsinstitutionerna! 

Jag har ännu inte helt förstått, efter alla dessa år, varför det finns motstånd/svårigheter för att få RF/SF att mycket närmare söka samarbete med mycket kunskaps- och resursstarka universitet och högskolor, eller t o m de många utvecklingsbara gymnasierna, RIG och NIU. 

Uppmana dem att plugga samtidigt

Av alla senaste 20 årens VM, EM och OS-medaljörerna i utlandet är 60-90 procent s k dubbla karriärister, d v s de har tränat och tävlat parallellt med sina studier! Motsvarande siffra som jag har hittat är att i den duktiga svenska medaljgruppen endast 11 procent har samma kvalifikationer. När många av dem slutar med sin idrott har de betydande svårigheter i sin fortsatta privata karriär! Samhället går också miste om en mycket högpresterande grupps fortsatta bidrag för att höja nivån av kvalificerad arbetskraft och ledarförmågor!!

En annan iakttagelse är att det finns kvar en föråldrad inställning till - är att idrott en hobby och ska inte räknas i pengar, d v s kommersialiseras!

I själva verket är flera idrotter idag på elitnivå som ren och skär underhållning och betalas bra av åskådare i arenor liksom av TV- bolagen! 

Det blir välbetalda arbetsinsatser för såväl idrottare, klubbar och förbund, t o m  agenter!

Vi har fortsatt med att "idealisera" vår idrott, i stället för att att anpassa oss till utvecklingen i omvärlden? Är det av felaktig omtanke, eller okunnighet, eller ovilja till att spela med i den snabba, moderna utvecklingen?

Vad borde ske? Jag kan bara hänvisa till vad jag sett och hört på alla mina resor runt jorden, eftersom jag idag har verkat i 20 år med ett system som fotboll, tennis, travsport, basket, amerikansk fotboll m fl nu använder, som härstammar från SAAB! 

Det har givit mig en unik information och erfarenhet om hur man ser på professionell idrott och hur man kan värdera de olika delarna ur näringspolitisk, samhällspolitisk, teknologisk och sociala sammanhang.

De övervägandena borde vi också kunna göra i vårt rika och traditionellt idrottssuppskattande land. 

I dag har grannarna i både Norge och Danmark redan gjort sådana överväganden och på ganska kort tid kommit ikapp oss.

En utredning öppnar framtiden

Nu har vi i valt en ny regering. I regeringsförklaringen hörde jag ”idrotten är av stort samhälleligt värde, som inte ska underskattas”. Inte annat än en klar underdrift, men jag har ändå hopp om att man från ledande politiskt håll är redo att ta tag i vad jag anser en grundläggande viktig åtgärd införför framtiden. 

Det behövs en större statlig utredning som på allvar ser till behoven för alla delar av den svenska idrottens utveckling. 

Det gäller inte bara den filosofiska och historiska delen, utan snarare de nya utvecklade delarna vid sidan av hälsa, sociala och samhällsekonomiska, utan också de praktiska som mer handlar om bredd, elit, ungdom, äldre, tekniska och mediemässiga, samt säkerhetsaspekter, allt med givetvis mycket starka ekonomiska/finnansiella effekter. 

Jag anser att en stark och genomgripande statlig utredning är det givna nästa erforderliga greppet och jag ställer mig till utredningens förfogande.

 

Robert Hernadi

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.