Koppla ihop idrott och utbildning tajtare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag har på mycket nära håll följt, deltagit och stundtals t o m haft förmånen attt kunna påverka en del av idrottens utveckling! Men i dag känns det som att idrotten behandlas styvmoderligt, t o m utnyttjats till andra samhälleliga tjänster, utan skälig ersättning!

Hur det kommer sig är inte enkelt att svara på, men låt mig ändå försöka, eftersom jag dels deltagit själv sedan 1960 och dessutom deltagit mycket internationellt och kan göra rimliga jämförelser!

Till en karriär inom idrott borde en utbildning höra

Den första reflektionen är att man politiskt här i Sverige och allmängiltigt betraktar idrott i sin helhet som den enskildes fritidsverksamhet/nöje! 

I de flesta andra länder ser jag i stället att det finns ett "större värde" kopplat till samhället, resultat, stolthet, ambitioner, förutom de sedvanliga värdena av hälsa, ungdomars beskyddande, sociala och lite traditioner! 

Idrotten förtjänar status

Då har jag ännu inte räknat med de mycket större ekonomiska värdena som elitidrott utgör (en mycket starkt växande) industrisektor nationellt och globalt!! 

Allt detta erkänns och räknas in när man utomlands oftast lyckats positionera stora delar av det vi sammanlagt kallar idrott i mycket framträdande lägen! 

Det kan innebära mycket viktiga och inflytelserika situationer för framgångsrika idrottare och idrottsledare i flera andra politiska och näringsorganisatoriska positioner! 

Utomlands finns det sedan länge även mycket starka kopplingar mellan idrottsorganisationer, bredd och/eller elit, och det som utgör den viktiga utbildnings- och forskningsinstitutionerna! 

Jag har ännu inte helt förstått, efter alla dessa år, varför det finns motstånd/svårigheter för att få RF/SF att mycket närmare söka samarbete med mycket kunskaps- och resursstarka universitet och högskolor, eller t o m de många utvecklingsbara gymnasierna, RIG och NIU. 

Uppmana dem att plugga samtidigt

Av alla senaste 20 årens VM, EM och OS-medaljörerna i utlandet är 60-90 procent s k dubbla karriärister, d v s de har tränat och tävlat parallellt med sina studier! Motsvarande siffra som jag har hittat är att i den duktiga svenska medaljgruppen endast 11 procent har samma kvalifikationer. När många av dem slutar med sin idrott har de betydande svårigheter i sin fortsatta privata karriär! Samhället går också miste om en mycket högpresterande grupps fortsatta bidrag för att höja nivån av kvalificerad arbetskraft och ledarförmågor!!

En annan iakttagelse är att det finns kvar en föråldrad inställning till - är att idrott en hobby och ska inte räknas i pengar, d v s kommersialiseras!

I själva verket är flera idrotter idag på elitnivå som ren och skär underhållning och betalas bra av åskådare i arenor liksom av TV- bolagen! 

Det blir välbetalda arbetsinsatser för såväl idrottare, klubbar och förbund, t o m  agenter!

Vi har fortsatt med att "idealisera" vår idrott, i stället för att att anpassa oss till utvecklingen i omvärlden? Är det av felaktig omtanke, eller okunnighet, eller ovilja till att spela med i den snabba, moderna utvecklingen?

Vad borde ske? Jag kan bara hänvisa till vad jag sett och hört på alla mina resor runt jorden, eftersom jag idag har verkat i 20 år med ett system som fotboll, tennis, travsport, basket, amerikansk fotboll m fl nu använder, som härstammar från SAAB! 

Det har givit mig en unik information och erfarenhet om hur man ser på professionell idrott och hur man kan värdera de olika delarna ur näringspolitisk, samhällspolitisk, teknologisk och sociala sammanhang.

De övervägandena borde vi också kunna göra i vårt rika och traditionellt idrottssuppskattande land. 

I dag har grannarna i både Norge och Danmark redan gjort sådana överväganden och på ganska kort tid kommit ikapp oss.

En utredning öppnar framtiden

Nu har vi i valt en ny regering. I regeringsförklaringen hörde jag ”idrotten är av stort samhälleligt värde, som inte ska underskattas”. Inte annat än en klar underdrift, men jag har ändå hopp om att man från ledande politiskt håll är redo att ta tag i vad jag anser en grundläggande viktig åtgärd införför framtiden. 

Det behövs en större statlig utredning som på allvar ser till behoven för alla delar av den svenska idrottens utveckling. 

Det gäller inte bara den filosofiska och historiska delen, utan snarare de nya utvecklade delarna vid sidan av hälsa, sociala och samhällsekonomiska, utan också de praktiska som mer handlar om bredd, elit, ungdom, äldre, tekniska och mediemässiga, samt säkerhetsaspekter, allt med givetvis mycket starka ekonomiska/finnansiella effekter. 

Jag anser att en stark och genomgripande statlig utredning är det givna nästa erforderliga greppet och jag ställer mig till utredningens förfogande.

 

Robert Hernadi

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen. 

AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga. 

20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Nu har det hänt igen.  En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.

– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.