Vad är det för fel på Örgryte?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Min familj har spelat i Halmstads Bollklubb i fyra generationer. Därför var det väl rimligt att min främsta förhoppning inför 2021 års säsong var ett förnyat allsvenskt kontrakt. Min andra förhoppning var att Örgryte IS inte skulle gå upp till Allsvenskan från Superettan. Varför då, undrar vän av ordning – vad är det för fel på ÖIS? 

Nää, det är inget större fel på ÖIS. Historiskt räknas den ju visserligen som en överklassförening, och jag gillar inte överklassföreningar. Men av den anledningen finns det gott om andra fotbollsföreningar jag heller inte gillar. 

Då ett entydigt svar

Skälet är att HBK bara behöver ta fyra ytterligare allsvenska poäng för att gå om ÖIS i fotbollens Maratontabell. Med empiri som omfattar 97 år (1924-2021), och som i allt väsentligt är jämförbar mellan åren, bör Maratontabellen kunna ge fotbollens allra stabilaste och mest entydiga svar på den eviga frågan om vem som är bäst, eller åtminstone bättre än andra. Låt mig göra ett försök.

Om vi utgår ifrån en tolvlagsserie, som ju har varit det vanligaste under åren, ser Maratonallsvenskan ut som följer:

1 Malmö FF 86 1344 3696

2 IFK Göteborg 89 1076 3553

3 AIK 93 743 3517

4 IFK Norrköping 81 676 3055

5 IF Elfsborg 78 285 2809

6 Helsingborgs IF 68 468 2525

7 Djurgårdens IF 66 340 2460

8 Örgryte IS 56 105 1782

9 Halmstads BK 55 -184 1779

10 Örebro SK 53 -195 1750

11 Hammarby IF 53 -161 1721

12 GAIS 54 -60 1686

Min sociologiskt grundade hypotes är att den mest utslagsgivande faktor som bestämmer i vilken ordning fotbollsföreningarna bör komma i tabellen efter 97 år, är befolkningstäthet. Inte i sig självt utan på grund av de två centrala förutsättningar tätheten skapar: storleken på publikunderlag och tillgång till olika slags kapital, varav det ekonomiska är det viktigaste. Dessa två förutsätter för övrigt i stor utsträckning varandra.

Grupper - beroende på storlek

Utifrån storleken på de svenska städer som har härbärgerat de 12 föreningarna kan man, utifrån hypotesen, dela in den förväntade ordningen mellan dem i tre grupper. I den första finns storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. I tabellen finns sju lag från dessa tre städer – AIK, Djurgården och Hammarby från Stockholm, GAIS, IFK Göteborg och Örgryte från Göteborg och Malmö FF från Malmö. 

Till den andra gruppen, av mig kallad större städer, hör Norrköping, Örebro och Helsingborg, med varsitt lag. De har storleksmässigt bytt plats fram och tillbaka genom perioden, men förutom mellan perioden 1950-75, då Borås var större än Helsingborg, har de varit större än lagen från den tredje gruppen, mellanstora städer – Borås och Halmstad, även de med varsitt lag. 

Nu ser emellertid tabellen inte riktigt ut som den borde utifrån dessa förutsättningar. Skillnaderna kan uttryckas med hjälp av epiteten överpresterande, normalpresterande och underpresterande. Till att börja med är det bara fyra av sju storstadslag som finns på de sju översta platserna: MFF, IFK Göteborg, AIK och Djurgården. Om dessa kan man säga att de har presterat som förväntat, de har normalpresterat. Den som sedan så önskar kan fördjupa sig i vilken ordning dessa fyra lag kommer i tabellen.

Elfsborg mest  överpresterande 

I grupp 2 finns IFK Norrköping, Örebro och Helsingborgs IF, och de borde ha besatt platserna 8-10. De tre lag som utifrån hypotesen har underpresterat i grupp 1 – Hammarby, GAIS och ÖIS, har ersatts av tre andra, vilka således har överpresterat: IFK Norrköping, Elfsborg och Helsingborgs IF. Av dessa har två tagit sig upp från grupp 2 till grupp 1, medan Elfsborg har tagit sig upp från grupp 3 till grupp 1, och därmed kvalificerat sig som det mest överpresterande laget inom svensk elitfotboll över ett århundrade. Det lag från grupp 2 som underpresterat är Örebro SK.

I grupp 3 finns Elfsborg och HBK. Dessa båda lag har överpresterat, det ena mer än det andra, men att som HBK – om och när man går om ÖIS - ha tre lag från grupp 1 och ett lag från grupp 2 bakom sig ger mig möjligheten att dra den totalt normativa och delvis ovetenskapliga slutsatsen att HBK har överpresterat näst mest i svensk elitfotboll över 87 år (HBK:s allsvenska debutår var 1934). 

Om och när Halmstads Bollklubb passerar Örgryte i tabellen – minst ett och ett halvt år framöver – kommer jag att vara nöjd. Avståndet till Djurgården på sjundeplatsen är så stort att jag inte kommer att uppleva den dagen, knappast någon av mina läsare heller. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.