Ovärderligt att prata med barnen
Jag upplevde Cubakrisen som tolvåring, och blev livrädd inför tanken på ett tredje världskrig. Den dödsskräck som satte sig i mig har aldrig släppt sedan dess. Ingen förstod varför jag sprang tre trappor upp för att lyssna på varje nyhetssändning – inte mina lagkompisar i Halmstads Bollklubbs tredje pojklag, inte klasskamraterna eller mina andra kompisar.

Om mina föräldrar och andra vuxna förstod, sade de ingenting. På den tiden var det mycket de vuxna inte pratade med sina barn om. Men rädslan var befogad. USA:s dåvarande försvarsminister Robert McNamara har i efterhand sagt att det huvudsakligen var tur som förhindrade att Kubakrisen slutade med ett kärnvapenkrig.
De är lika rädda
Nu är det dags igen. Några dagar efter invasionen i Ukraina beordrade Vladimir Putin förband med kärnvapenkapacitet att höja beredskapen. En månad senare har han målat in sig i ett hörn varifrån en av inte särskilt många utvägar utgörs av att använda kärnvapen.
Jag tror att det finns tiotusentals svenska barn och ungdomar som är lika rädda idag som jag var 1962. Vem talar med dem? Den 1 januari 2020 blev FN:s konvention om barnets rättigheter svensk lag.
Den innebär, enkelt uttryckt, att all verksamhet som riktar sig mot barn skall utgå från barnens behov och intressen. Eftersom de allra flesta barn och ungdomar i Sverige någon gång under sin uppväxt har varit med i en idrottsförening ger det idrottsrörelsen ett stort ansvar för att verksamheten bedrivs på ett bra sätt – på barn och ungas villkor.
Idrotten skapar närhet
Vuxna måste tala med alla barn, men vi har ju en särskild närhet till idrottens barn, såväl svenska, ukrainska som ryska. Ett sätt att ta det ansvaret är därför att tala med dem. Inte så mycket om vad som skulle hända om bomberna börjar falla, utan hur vi ska leva med rädslan.
Vi kan tala med dem om gemenskap, solidaritet och delaktighet, om laganda och föreningsanda, om att hjälpa och stödja varandra, om att stå tillsammans i motgång och svåra tider, om att alla är lika mycket värda och att varje röst måste få höras.
Allt det som sammanfattas i begreppet föreningsfostran, som i stor utsträckning sammanfattar statens mål med sitt idrottsstöd. Det är vad jag skulle ha velat vara med om, då för sextio år sedan.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
SHL-laget Leksands IF , på 11:e plats och slutspelsmiss, redovisar ett minusresultat på 18,3 miljoner för säsongen 2024-2025. Föreningens väntas dock klara Svenska Ishockeyförbundets licensnämnds krav på soliditet och likviditet. Kravet är ett eget kapital på fem procent av nettoomsättningen.
Enligt föreningens hemsida uppgår soliditeten till 15 miljoner det innebär att föreningen inte behöver utnyttja det utökade borgenlöftet från kommunen under 2025.
Riksidrottsförbundet har under de senaste året stärkt arbetet för långsiktig planering av platser för idrott. Under Almedalsveckan lyfter RF frågan om ett statligt anläggningsstöd för att stimulera nytänkande i samverkan mellan idrottsföreningar och kommuner.
– För att svensk idrottsrörelse ska kunna göra mer för fler behövs statligt stöd i form av ett anläggningsstöd. Riksidrottsförbundet har rätt kunskap, metoder och lokal närvaro i hela Sverige för att leda arbetet med att skapa mer plats för idrott och rörelse, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet, högaktuell just nu i Almedalen.
På söndag inleds årets Gotland Runt, för 78:e gången, Nära 200 båtar från tio länder samlas i Sandhamn för världens största årliga havskappsegling. Tävlingen har arrangerats sedan 1937 och lockar både elitbesättningar och entusiastiska amatörseglare i en unik mix av båtklasser och nationaliteter.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Du som gillar bordtennis kommer att jubla. Nu står det klart att SVT ska sända världstouren WTT Series och VM till och med 2028 ( först ut är VM i Doha nästa vecka) Satsningen innebär både livesändningar och massor av höjdpunktsklipp. Samtidigt är Jan-Ove Waldner klar som expertkommentator.
Supertalangen från Kallinge SK (moderklubb), Rödeby AIF och Malmö FF Roony Bardghji vet vad han vill och dit skall han. Efter fem säsonger i FC Köpenhamn – han värvades dit som 14-åring - ansluter han i början av juli till Barcelona, en klubb han drömt om sedan barnsben. Endast den obligatoriska läkarundersökningen återstår.