Ovärderligt att prata med barnen
Jag upplevde Cubakrisen som tolvåring, och blev livrädd inför tanken på ett tredje världskrig. Den dödsskräck som satte sig i mig har aldrig släppt sedan dess. Ingen förstod varför jag sprang tre trappor upp för att lyssna på varje nyhetssändning – inte mina lagkompisar i Halmstads Bollklubbs tredje pojklag, inte klasskamraterna eller mina andra kompisar.
Om mina föräldrar och andra vuxna förstod, sade de ingenting. På den tiden var det mycket de vuxna inte pratade med sina barn om. Men rädslan var befogad. USA:s dåvarande försvarsminister Robert McNamara har i efterhand sagt att det huvudsakligen var tur som förhindrade att Kubakrisen slutade med ett kärnvapenkrig.
De är lika rädda
Nu är det dags igen. Några dagar efter invasionen i Ukraina beordrade Vladimir Putin förband med kärnvapenkapacitet att höja beredskapen. En månad senare har han målat in sig i ett hörn varifrån en av inte särskilt många utvägar utgörs av att använda kärnvapen.
Jag tror att det finns tiotusentals svenska barn och ungdomar som är lika rädda idag som jag var 1962. Vem talar med dem? Den 1 januari 2020 blev FN:s konvention om barnets rättigheter svensk lag.
Den innebär, enkelt uttryckt, att all verksamhet som riktar sig mot barn skall utgå från barnens behov och intressen. Eftersom de allra flesta barn och ungdomar i Sverige någon gång under sin uppväxt har varit med i en idrottsförening ger det idrottsrörelsen ett stort ansvar för att verksamheten bedrivs på ett bra sätt – på barn och ungas villkor.
Idrotten skapar närhet
Vuxna måste tala med alla barn, men vi har ju en särskild närhet till idrottens barn, såväl svenska, ukrainska som ryska. Ett sätt att ta det ansvaret är därför att tala med dem. Inte så mycket om vad som skulle hända om bomberna börjar falla, utan hur vi ska leva med rädslan.
Vi kan tala med dem om gemenskap, solidaritet och delaktighet, om laganda och föreningsanda, om att hjälpa och stödja varandra, om att stå tillsammans i motgång och svåra tider, om att alla är lika mycket värda och att varje röst måste få höras.
Allt det som sammanfattas i begreppet föreningsfostran, som i stor utsträckning sammanfattar statens mål med sitt idrottsstöd. Det är vad jag skulle ha velat vara med om, då för sextio år sedan.
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar