Ovärderligt att prata med barnen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag upplevde Cubakrisen som tolvåring, och blev livrädd inför tanken på ett tredje världskrig. Den dödsskräck som satte sig i mig har aldrig släppt sedan dess. Ingen förstod varför jag sprang tre trappor upp för att lyssna på varje nyhetssändning – inte mina lagkompisar i Halmstads Bollklubbs tredje pojklag, inte klasskamraterna eller mina andra kompisar. 

Om mina föräldrar och andra vuxna förstod, sade de ingenting. På den tiden var det mycket de vuxna inte pratade med sina barn om. Men rädslan var befogad. USA:s dåvarande försvarsminister Robert McNamara har i efterhand sagt att det huvudsakligen var tur som förhindrade att Kubakrisen slutade med ett kärnvapenkrig.

De är lika rädda

Nu är det dags igen. Några dagar efter invasionen i Ukraina beordrade Vladimir Putin förband med kärnvapenkapacitet att höja beredskapen. En månad senare har han målat in sig i ett hörn varifrån en av inte särskilt många utvägar utgörs av att använda kärnvapen. 

Jag tror att det finns tiotusentals svenska barn och ungdomar som är lika rädda idag som jag var 1962. Vem talar med dem? Den 1 januari 2020 blev FN:s konvention om barnets rättigheter svensk lag. 

Den innebär, enkelt uttryckt, att all verksamhet som riktar sig mot barn skall utgå från barnens behov och intressen. Eftersom de allra flesta barn och ungdomar i Sverige någon gång under sin uppväxt har varit med i en idrottsförening ger det idrottsrörelsen ett stort ansvar för att verksamheten bedrivs på ett bra sätt – på barn och ungas villkor. 

Idrotten skapar närhet

Vuxna måste tala med alla barn, men vi har ju en särskild närhet till idrottens barn, såväl svenska, ukrainska som ryska. Ett sätt att ta det ansvaret är därför att tala med dem. Inte så mycket om vad som skulle hända om bomberna börjar falla, utan hur vi ska leva med rädslan. 

Vi kan tala med dem om gemenskap, solidaritet och delaktighet, om laganda och föreningsanda, om att hjälpa och stödja varandra, om att stå tillsammans i motgång och svåra tider, om att alla är lika mycket värda och att varje röst måste få höras. 

Allt det som sammanfattas i begreppet föreningsfostran, som i stor utsträckning sammanfattar statens mål med sitt idrottsstöd. Det är vad jag skulle ha velat vara med om, då för sextio år sedan. 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.