-Staten tvingade RF till besvärlig dubbelroll

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Riksidrottsstyrelsen föreslår inför RF-stämman den 28–30 maj att Friskis&Svettis ska väljas in som ett specialidrottsförbund. Man konstaterar att Friskis&Svettis bedriver en idrottsverksamhet med en tydlig inriktning mot lustfylld och lättillgänglig träning för alla. Dess verksamhet bedöms ha betydande förmåga att stärka idrottsrörelsen i arbetet med Strategi 2025, ett förändringsarbete som ska leda till att fler ska vilja och kunna idrotta i förening hela livet. Med samma argument föreslog RF ett inval även på 2019 års stämma. Men förslaget blev nedröstat.

Förslaget blev nedröstat. Formellt återremitterades frågan. Huvudargumenten mot inval var att Friskis&Svettis bedriver verksamhet som liknar den som vissa andra specialidrottsförbund bedriver, och att tävlandet, RF-idrottens egen logik, inte ingår i Friskis&Svettis verksamhet. Gymnastikförbundet drev frågan, stämman följde efter. Röstsiffrorna var också entydiga: 136 mot 40. RF-familjen ville inte släppa in Friskis&Svettis

Samtidigt bedriver alltså RF ett omfattande utvecklingsarbete under benämningen Strategi 2025. Utvecklingsarbetet bottnar i de problem som idrottsrörelsen står inför, både inre och yttre. Till de yttre hör att RF-idrotten får allt större konkurrens av annan idrottslig verksamhet på ideell eller kommersiell grund. 

Denna konkurrerande verksamhet gynnas dessutom av samhällsprocesser som individualisering, kommersialisering och digitalisering, samt av ett tvåtredjedelssamhälle där en underklass cementeras utifrån strukturella faktorer som social klass, genus och etnicitet. Interna faktorer är att samhällets stöd till idrottsrörelsen fördelas ojämnt, så att rika föreningar i rika kommuner gynnas, liksom pojkdominerade lagidrotter. 

Idrottens inre verksamhet tilltalar dessutom snarare de elitsatsande än de breddsatsande. De som startar senare slutar tidigare. Företeelser som selektion, rangordning och utslagning, nivågruppering, tidig specialisering, föräldra- och ledarpress etc. är skäl till att lämna idrotten i unga år, även om man faktiskt vill stanna kvar. 

Alla dessa faktorer har lett till att antalet aktiviteter och aktiva inom barn- och ungdomsidrotten har minskat kontinuerligt under 2000-talet. Andelen unga som föreningsidrottar är fler i socioekonomiskt starka grupper och lägre i svaga. 

Inkomst, utbildningsnivå, bakgrund, kön och bostadsort avgör på ett strukturellt plan hur mycket barn och ungdomar föreningsidrottar.

RF:s besvärliga dubbelroll

Svensk idrottspolitik bygger på en speciell relation mellan det politiska systemet och det civila samhället: principen är att staten ska ange mål för sitt idrottsstöd men inte lägga sig i hur dessa mål nås, i enlighet med ett ”implicit kontrakt”. Detta kontrakt bygger på att staten redan på 1930-talet utvecklade ett system. 

Riksidrottsförbundet blev både mottagare och fördelare av det statliga stödet till sina medlemsförbund. RF fördelar stödet i myndighets ställe. 

Med Strategi 2025 säger sig RF vilja utveckla idrottsrörelsen för att bidra till en bra samhällsutveckling. Att släppa in Friskis&Svettis som ett eget medlemsförbund, och ge dess 550.000 medlemmar möjlighet att påverka idrottsrörelsens mål med sikte på 2025, är ett följdriktigt och löftesrikt steg i rätt riktning. 

Att fortsätta hålla Friskis&Svettis utanför undergräver däremot trovärdigheten i detta strategiarbete. Beslutet att avslå ansökan 2019 togs i två steg. Först beslutade RF-stämman att ändra på sin definition av begreppet idrott. Enligt den nya definitionen måste ”möjlighet till tävling” finnas i en verksamhet för att denna ska kunna anses vara en idrott. 

I steg två nekades Friskis&Svettis inträde. Därmed sattes tävlandet före folkhälsoarbetet. Frågan är hur förankrad Strategi 2025 är bland medlemsförbunden. Röstsiffrorna 2019 kanske speglade mer än inställningen till Friskis&Svettis.

Två avgörande frågor

I motiveringen inför 2021 års stämma vidhåller RS sin bedömning i de två avgörande frågorna. Friskis&Svettis verksamhet inkräktar inte på andra specialidrottsförbunds domäner. Och tävlandet kan inte gå före idrottsrörelsens folkhälsopolitiska uppdrag. 

Om stämman än en gång håller Friskis&Svettis utanför, bryts det implicita kontraktet med staten. I så fall bör de anslagsbeviljande myndigheterna – riksdag och regering, stat, kommuner och landsting – ompröva vägarna för att via skattefinansiering stödja verksamhet som utvecklar inkluderande fysisk aktivitet. RF blir då inte längre trovärdigt i sin roll som fördelare av sådant stöd. 

Tomas Peterson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.