-Staten tvingade RF till besvärlig dubbelroll
Riksidrottsstyrelsen föreslår inför RF-stämman den 28–30 maj att Friskis&Svettis ska väljas in som ett specialidrottsförbund. Man konstaterar att Friskis&Svettis bedriver en idrottsverksamhet med en tydlig inriktning mot lustfylld och lättillgänglig träning för alla. Dess verksamhet bedöms ha betydande förmåga att stärka idrottsrörelsen i arbetet med Strategi 2025, ett förändringsarbete som ska leda till att fler ska vilja och kunna idrotta i förening hela livet. Med samma argument föreslog RF ett inval även på 2019 års stämma. Men förslaget blev nedröstat.
Förslaget blev nedröstat. Formellt återremitterades frågan. Huvudargumenten mot inval var att Friskis&Svettis bedriver verksamhet som liknar den som vissa andra specialidrottsförbund bedriver, och att tävlandet, RF-idrottens egen logik, inte ingår i Friskis&Svettis verksamhet. Gymnastikförbundet drev frågan, stämman följde efter. Röstsiffrorna var också entydiga: 136 mot 40. RF-familjen ville inte släppa in Friskis&Svettis
Samtidigt bedriver alltså RF ett omfattande utvecklingsarbete under benämningen Strategi 2025. Utvecklingsarbetet bottnar i de problem som idrottsrörelsen står inför, både inre och yttre. Till de yttre hör att RF-idrotten får allt större konkurrens av annan idrottslig verksamhet på ideell eller kommersiell grund.
Denna konkurrerande verksamhet gynnas dessutom av samhällsprocesser som individualisering, kommersialisering och digitalisering, samt av ett tvåtredjedelssamhälle där en underklass cementeras utifrån strukturella faktorer som social klass, genus och etnicitet. Interna faktorer är att samhällets stöd till idrottsrörelsen fördelas ojämnt, så att rika föreningar i rika kommuner gynnas, liksom pojkdominerade lagidrotter.
Idrottens inre verksamhet tilltalar dessutom snarare de elitsatsande än de breddsatsande. De som startar senare slutar tidigare. Företeelser som selektion, rangordning och utslagning, nivågruppering, tidig specialisering, föräldra- och ledarpress etc. är skäl till att lämna idrotten i unga år, även om man faktiskt vill stanna kvar.
Alla dessa faktorer har lett till att antalet aktiviteter och aktiva inom barn- och ungdomsidrotten har minskat kontinuerligt under 2000-talet. Andelen unga som föreningsidrottar är fler i socioekonomiskt starka grupper och lägre i svaga.
Inkomst, utbildningsnivå, bakgrund, kön och bostadsort avgör på ett strukturellt plan hur mycket barn och ungdomar föreningsidrottar.
RF:s besvärliga dubbelroll
Svensk idrottspolitik bygger på en speciell relation mellan det politiska systemet och det civila samhället: principen är att staten ska ange mål för sitt idrottsstöd men inte lägga sig i hur dessa mål nås, i enlighet med ett ”implicit kontrakt”. Detta kontrakt bygger på att staten redan på 1930-talet utvecklade ett system.
Riksidrottsförbundet blev både mottagare och fördelare av det statliga stödet till sina medlemsförbund. RF fördelar stödet i myndighets ställe.
Med Strategi 2025 säger sig RF vilja utveckla idrottsrörelsen för att bidra till en bra samhällsutveckling. Att släppa in Friskis&Svettis som ett eget medlemsförbund, och ge dess 550.000 medlemmar möjlighet att påverka idrottsrörelsens mål med sikte på 2025, är ett följdriktigt och löftesrikt steg i rätt riktning.
Att fortsätta hålla Friskis&Svettis utanför undergräver däremot trovärdigheten i detta strategiarbete. Beslutet att avslå ansökan 2019 togs i två steg. Först beslutade RF-stämman att ändra på sin definition av begreppet idrott. Enligt den nya definitionen måste ”möjlighet till tävling” finnas i en verksamhet för att denna ska kunna anses vara en idrott.
I steg två nekades Friskis&Svettis inträde. Därmed sattes tävlandet före folkhälsoarbetet. Frågan är hur förankrad Strategi 2025 är bland medlemsförbunden. Röstsiffrorna 2019 kanske speglade mer än inställningen till Friskis&Svettis.
Två avgörande frågor
I motiveringen inför 2021 års stämma vidhåller RS sin bedömning i de två avgörande frågorna. Friskis&Svettis verksamhet inkräktar inte på andra specialidrottsförbunds domäner. Och tävlandet kan inte gå före idrottsrörelsens folkhälsopolitiska uppdrag.
Om stämman än en gång håller Friskis&Svettis utanför, bryts det implicita kontraktet med staten. I så fall bör de anslagsbeviljande myndigheterna – riksdag och regering, stat, kommuner och landsting – ompröva vägarna för att via skattefinansiering stödja verksamhet som utvecklar inkluderande fysisk aktivitet. RF blir då inte längre trovärdigt i sin roll som fördelare av sådant stöd.
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC, fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.
Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar