Nya idrotter lockar nya ungdomar
Den nya regeringen gör en satsning på ett fritidskort för att öka barns och ungdomars möjlighet att delta. Enligt Tidöavtalet ska fritidskortet finansieras av staten och gälla för alla barn och unga i åldern 6-19 år som är bosatta i Sverige och som går i grundskolan eller gymnasiet. Detta sker samtidigt som behovet av nyqa föreningar med aktiviteter som attraherar nya grupper av barn och ungdomar växer allt mera.
Fritidskortet ska ge fri tillgång till aktiviteter som exempelvis idrott, musik, teater, dans, scoutverksamhet och föreningsverksamhet. Särskilt barn och unga från socioekonomiskt utsatta hushåll ska med fritidskortet få förbättrade möjligheter att delta i fritidsaktiviteter. Dessa hushåll är starkt överrepresenterade i det som RF med en problematisk etikett kallar ”idrottssvaga områden”.
En rad gamla reformer
Regering och riksdag har tidigare genom en rad reformer – Handslaget, Idrottslyftet, Idrott för nyanlända och asylsökande (och inom denna Storstadssatsningen) samt Idrott i segregerade områden uppmuntrat idrottsrörelsen att utveckla nya arbetssätt och metoder.
I de utvärderingar som gjorts konstateras dock att ett sådant nytänkande utgör undantag bland projekten inom dessa reformer. I allt väsentligt har barn och ungdomar erbjudits ”more of the same” – som exempelvis att träningslägret kan innehålla tre övernattningar istället för två.
De som har tackat nej till idrotten sedan tidigare ändrar sig inte på grund av denna typ av erbjudanden. Detta har förmodligen bidragit till att den nedåtgående trend vad gäller aktiva och aktiviteter inom barn- och ungdomsverksamheten har bestått under 2000-talet.
Extra tydligt blir detta i områden där idrottsföreningarna både är färre till antalet och mindre till medlemsantalet. En studie av nyanlända barns och ungdomars uppfattningar om och upplevelser av föreningsidrotten i Sverige visar att 25 procent deltog i föreningsidrott, att 19 procent hade deltagit men sedan slutat, och att 56 procent aldrig idrottat i en förening i Sverige.
De 25 procenten kan enligt forskarna jämföras med att cirka 50 procent av ungdomar med svensk bakgrund idrottar i en förening. Det verkar finnas ett behov av nya slags föreningar, med medlemsaktiviteter som attraherar för idrotten nya grupper av barn och ungdomar. Det börjar nu växa fram sådana exempel. Ett gemensamt drag är att deras verksamhet snarare kan kallas för idrottslik än idrottslig. Den traditionella tävlingsidrotten står då inte i centrum, i många fall saknas den helt.
Önskar "förnyare"
De södra och västra distrikten av Svenska Basketbollförbundet vill tillhöra dessa förnyare. De startar nya sociala idrottsföreningar i ”idrottssvaga” bostadsområden. Med bas i lärdomar från flera års socialt arbete vill man utveckla konceptet Hemmaplan-förening, som adresserar idrottsrörelsens frånvaro inom utsatta områden på ett sätt som är strukturerat, systematiskt och storskaligt.
Hemmaplan-föreningar ska utgöra en ny form av idrottsförening, med en verksamhetsidé och en ekonomisk modell som är anpassad till förutsättningarna inom socioekonomiskt utsatta områden. Verksamheten har stöd från Allmänna Arvsfonden.
Hemmaplan-föreningarna är multisportföreningar, men är inte uppdelade i sektioner med tillhörighet i olika idrottsförbund. Detta innebär att de inte kan bedriva traditionell tävlingsverksamhet. Individer och grupper som vill tävlingsidrotta erbjuds istället en överslussning till partner- eller samarbetsföreningar. Utöver basket och andra idrotter bedriver föreningarna läxläsning, ledarutbildning av unga ledare från området (inte bara till den egna föreningen), och man anordnar lovverksamhet.
Den lokala förankringen är utgångspunkten och samtliga ledare har en tydlig anknytning till området. Man söker samverkan med lokala aktörer – som stadsdel, fritidsförvaltning, skolor, polis och socialtjänst – såväl som föreningar, nätverk och näringsliv (tex fastighetsbolag).
Hemmaplan-föreningen är tänkt att fungera som en social förändringsfaktor inte bara för ett barn, en familj eller en skola, utan för ett helt bostadsområde. Barn och ungdomar välkomnas in i föreningen som deltagare även om de är nybörjare, och ges möjlighet att bli ledare och växa med ledarskap och socialt ansvarstagande i ett stimulerande sammanhang.
Söker flera föräldrar
Man eftersträvar också att föräldrar och andra boende i området ska involveras i föreningens gemenskap som funktionärer i föreningens arrangemang och events, samt i sociala verksamheter som bedrivs vid sidan om idrottsaktiviteter, som dans och matlagning.
Det är en öppen fråga om regeringens nya fritidskort kan bidra till att det växer fram flera hemmaplansföreningar. Det gäller att undvika debaclet från 2014 när regeringen införde en fritidspeng med samma mål – att förbättra möjligheterna för barn i ekonomiskt utsatta familjer att delta i organiserade fritidsaktiviteter i samma utsträckning som andra barn. Efter att kommunerna fått 40.5 miljoner i statsbidrag men endast betalat ut 1.7 miljoner i stöd avvecklades fritidspengen 2016.
Mest lästa just nu
Magnus Jopevi är den verkliga entreprenören inom Innebandy i Sverige. Han skapade med stor passion varumärket Innebandy24 och satsade på E-handel från lokaler i Bromma.
I höstas tog Innebandy24 ett stort steg framåt när han öppnade sin första fysiska butik. I samband med detta samlade man logistik och lager för e-handeln på samma plats där butiken är belägen i Bromma.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Högtflygande planer har vi hört talas, men aldrig en fotbollsplan 350 meter upp i det blå. I en stad som ännu inte finns kommer 2034 års VM-arrangörer, Saudiarabien, att bygga en arena på våning fyra och fem och där stadens byggnader bildar läktartak, med en kapacitet om 45 000 åskådare.
På onsdagen, den 11 december, tilldelas saudierna värdskapet av FIFA:s 211 medlemsländer. Det svenska förbundet, SvFF, har lagt sin röst för kronprins Mohammed Bin Salman rike. Nyligen har Amnesty rapporterat att antalet utförda dödstraff i år är 198, den högsta siffran sedan 1990.
Det norska förbundet, NFF, kommer till skillnad från SvFF att avstå från att rösta, med motivering att processen inte varit i linje med FIFA:s egna reformer.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Ingela Mathsson, kassör i IF Hansa, Hoburg sålde en prenumeration på digitala lotten Joyna till maken Thomas. Det blev en dubbelvinst.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar