Hur har vi det med vår djävul?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Många människor dricker så mycket att de blir sjuka, vi kallar dem alkoholister. Men de flesta kan hantera sitt drickande. Andra spelar så mycket att de blir missbrukare. Men de flesta kan hantera sitt spelande. 

All verksamhet inom RF-idrotten bygger på tävlandet, annars får man inte vara med (fråga Friskis & Svettis). Men liksom spritdjävulen och speldjävulen finns det också en tävlingsdjävul. 

 Den leder till en verksamhet som inte är bra för våra barn och ungdomar. Matchen på lördag eller tävlingen på söndag bestämmer hur vi utför verksamheten och behandlar utövarna. Vinsten blir viktigare än hur vi förbereder oss för den.

Tävlandet klarar sig inte idrotten utan, och de flesta av barnen som kommer till idrotten gör det för att de vill tävla. Men, som sagt, man kan tävla och man kan tävla. Ett tävlande som är förenligt med den lagstadgade Barnkonventionen kan vi lägga våra skattepengar på att stödja. 

Tävlas på felaktigt sätt

Men ett tävlande som bygger på arbetsmetoder som bryter mot lagen, ja där sådana metoder anses vara själva förutsättningen för ett framgångsrikt tävlande, skall inte bara lagsökas utan också fråntagas sitt skattefinansierade stöd.

Jag anser att det generellt tävlas alldeles för mycket på felaktiga sätt inom svensk barn- och ungdomsidrott, inte minst inom lagidrotterna.

Men värst verkar det vara i bedömningsidrotterna, och framför allt inom artistisk gymnastik, rytmisk gymnastik och konståkning. Med bedövande regelbundenhet blir vi uppmärksammade på detta, oavsett om exemplen kommer från Sverige eller från andra länder och oavsett om det handlar om pedofiler, tvångssvält eller fysisk och psykisk misshandel. Hur kommer det sig? 

business as usual igen

Samlas alla elaka människor och barnmisshandlare till just dessa idrottsgrenar? Det tror jag inte. Däremot tror jag att tävlingsdjävulen håller verksamheten i ett fast grepp, och att alla dessa brott mot lagen anses nödvändiga för att de bästa resultaten skall uppnås. Eller som sociologen Jonas Stier konstaterade redan för tio år sedan: 

Mot bakgrund av det sagda är ledarkulturen i svensk landslagsgymnastik både uppbyggd kring och förmed¬lare av en uppsättning normer, värden, ideal samt kommunikations¬, relations¬ och beteendemönster som i varierande grad inte överensstämmer med verksamhetens värdegrund eller främjar en sund och positiv utveckling hos individerna i denna verksamhet. 

Med bedövande regelbundenhet hör vi också från ansvarigt håll att det som hänt är förfärligt men att det skall bli ändring framöver. Och så fort vi tittar åt ett annat håll blir det business as usual igen. 

Kanske behövs lagbrott

En hypotes är att det kanske faktiskt behövs lagbrott i verksamheten för att uppnå de bästa resultaten. Och om det inte är så, finns det tillräckligt många – tränare, ledare, föräldrar, till och med utövare (varför skulle de annars underkasta sig?) som tror att det måste vara så. 

I vilket fall bör alla lagbrott sakföras. Barnkonventionen har varit lag i två och ett halvt år nu, men har inte prövats en enda gång när det gäller idrottsverksamhet. Inte av RF som ”i myndighets ställe” fördelar skattemedel till sina medlemsförbund, inte heller av någon kommun eller region. 

Spelandets och drickandets avigsidor reglerar samhället, men inte tävlandets. Och de som blir lidande är samhällets minsta och svagaste medborgare.

Tomas Peterson

Fakta

Att läsa: Jonas Stier (2012) Blod, svett och tårar. Ledarkulturen inom svensk landslagsgymnastik – belyst och problematiserad. Mälardalens högskola. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tretorn har haft en stark koppling till tennisen under många år vilket och det har även inkluderat ett mångårigt samarbete som officiell bollpartnermed tennisveckorna i Båstad  Ett samarbete som nu förlängs tillsammans med WTA och ATP turneringarna på Nordea Open  4–17 juli .

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Gotlands Grand National växer lavinartat. Från de maskindrivna motorcyklarna till att nu cyklisterna välkomnas  till det gamla skjutfältet och gör evenemanget gigantiskt.  Det är vad Svenska Cykelförbundet i samarbete med Svenska Motorsportsförbundet tror och hoppas på när de tillsammans genomför GGN E-Bikeden 27 oktober 2022, dagen innan GGN startar.  Arrangörerna räknar invasion på ön!.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.