Hur har vi det med vår djävul?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Många människor dricker så mycket att de blir sjuka, vi kallar dem alkoholister. Men de flesta kan hantera sitt drickande. Andra spelar så mycket att de blir missbrukare. Men de flesta kan hantera sitt spelande. 

All verksamhet inom RF-idrotten bygger på tävlandet, annars får man inte vara med (fråga Friskis & Svettis). Men liksom spritdjävulen och speldjävulen finns det också en tävlingsdjävul. 

 Den leder till en verksamhet som inte är bra för våra barn och ungdomar. Matchen på lördag eller tävlingen på söndag bestämmer hur vi utför verksamheten och behandlar utövarna. Vinsten blir viktigare än hur vi förbereder oss för den.

Tävlandet klarar sig inte idrotten utan, och de flesta av barnen som kommer till idrotten gör det för att de vill tävla. Men, som sagt, man kan tävla och man kan tävla. Ett tävlande som är förenligt med den lagstadgade Barnkonventionen kan vi lägga våra skattepengar på att stödja. 

Tävlas på felaktigt sätt

Men ett tävlande som bygger på arbetsmetoder som bryter mot lagen, ja där sådana metoder anses vara själva förutsättningen för ett framgångsrikt tävlande, skall inte bara lagsökas utan också fråntagas sitt skattefinansierade stöd.

Jag anser att det generellt tävlas alldeles för mycket på felaktiga sätt inom svensk barn- och ungdomsidrott, inte minst inom lagidrotterna.

Men värst verkar det vara i bedömningsidrotterna, och framför allt inom artistisk gymnastik, rytmisk gymnastik och konståkning. Med bedövande regelbundenhet blir vi uppmärksammade på detta, oavsett om exemplen kommer från Sverige eller från andra länder och oavsett om det handlar om pedofiler, tvångssvält eller fysisk och psykisk misshandel. Hur kommer det sig? 

business as usual igen

Samlas alla elaka människor och barnmisshandlare till just dessa idrottsgrenar? Det tror jag inte. Däremot tror jag att tävlingsdjävulen håller verksamheten i ett fast grepp, och att alla dessa brott mot lagen anses nödvändiga för att de bästa resultaten skall uppnås. Eller som sociologen Jonas Stier konstaterade redan för tio år sedan: 

Mot bakgrund av det sagda är ledarkulturen i svensk landslagsgymnastik både uppbyggd kring och förmed¬lare av en uppsättning normer, värden, ideal samt kommunikations¬, relations¬ och beteendemönster som i varierande grad inte överensstämmer med verksamhetens värdegrund eller främjar en sund och positiv utveckling hos individerna i denna verksamhet. 

Med bedövande regelbundenhet hör vi också från ansvarigt håll att det som hänt är förfärligt men att det skall bli ändring framöver. Och så fort vi tittar åt ett annat håll blir det business as usual igen. 

Kanske behövs lagbrott

En hypotes är att det kanske faktiskt behövs lagbrott i verksamheten för att uppnå de bästa resultaten. Och om det inte är så, finns det tillräckligt många – tränare, ledare, föräldrar, till och med utövare (varför skulle de annars underkasta sig?) som tror att det måste vara så. 

I vilket fall bör alla lagbrott sakföras. Barnkonventionen har varit lag i två och ett halvt år nu, men har inte prövats en enda gång när det gäller idrottsverksamhet. Inte av RF som ”i myndighets ställe” fördelar skattemedel till sina medlemsförbund, inte heller av någon kommun eller region. 

Spelandets och drickandets avigsidor reglerar samhället, men inte tävlandets. Och de som blir lidande är samhällets minsta och svagaste medborgare.

Tomas Peterson

Fakta

Att läsa: Jonas Stier (2012) Blod, svett och tårar. Ledarkulturen inom svensk landslagsgymnastik – belyst och problematiserad. Mälardalens högskola. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen