Hur har vi det med vår djävul?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Många människor dricker så mycket att de blir sjuka, vi kallar dem alkoholister. Men de flesta kan hantera sitt drickande. Andra spelar så mycket att de blir missbrukare. Men de flesta kan hantera sitt spelande. 

All verksamhet inom RF-idrotten bygger på tävlandet, annars får man inte vara med (fråga Friskis & Svettis). Men liksom spritdjävulen och speldjävulen finns det också en tävlingsdjävul. 

 Den leder till en verksamhet som inte är bra för våra barn och ungdomar. Matchen på lördag eller tävlingen på söndag bestämmer hur vi utför verksamheten och behandlar utövarna. Vinsten blir viktigare än hur vi förbereder oss för den.

Tävlandet klarar sig inte idrotten utan, och de flesta av barnen som kommer till idrotten gör det för att de vill tävla. Men, som sagt, man kan tävla och man kan tävla. Ett tävlande som är förenligt med den lagstadgade Barnkonventionen kan vi lägga våra skattepengar på att stödja. 

Tävlas på felaktigt sätt

Men ett tävlande som bygger på arbetsmetoder som bryter mot lagen, ja där sådana metoder anses vara själva förutsättningen för ett framgångsrikt tävlande, skall inte bara lagsökas utan också fråntagas sitt skattefinansierade stöd.

Jag anser att det generellt tävlas alldeles för mycket på felaktiga sätt inom svensk barn- och ungdomsidrott, inte minst inom lagidrotterna.

Men värst verkar det vara i bedömningsidrotterna, och framför allt inom artistisk gymnastik, rytmisk gymnastik och konståkning. Med bedövande regelbundenhet blir vi uppmärksammade på detta, oavsett om exemplen kommer från Sverige eller från andra länder och oavsett om det handlar om pedofiler, tvångssvält eller fysisk och psykisk misshandel. Hur kommer det sig? 

business as usual igen

Samlas alla elaka människor och barnmisshandlare till just dessa idrottsgrenar? Det tror jag inte. Däremot tror jag att tävlingsdjävulen håller verksamheten i ett fast grepp, och att alla dessa brott mot lagen anses nödvändiga för att de bästa resultaten skall uppnås. Eller som sociologen Jonas Stier konstaterade redan för tio år sedan: 

Mot bakgrund av det sagda är ledarkulturen i svensk landslagsgymnastik både uppbyggd kring och förmed¬lare av en uppsättning normer, värden, ideal samt kommunikations¬, relations¬ och beteendemönster som i varierande grad inte överensstämmer med verksamhetens värdegrund eller främjar en sund och positiv utveckling hos individerna i denna verksamhet. 

Med bedövande regelbundenhet hör vi också från ansvarigt håll att det som hänt är förfärligt men att det skall bli ändring framöver. Och så fort vi tittar åt ett annat håll blir det business as usual igen. 

Kanske behövs lagbrott

En hypotes är att det kanske faktiskt behövs lagbrott i verksamheten för att uppnå de bästa resultaten. Och om det inte är så, finns det tillräckligt många – tränare, ledare, föräldrar, till och med utövare (varför skulle de annars underkasta sig?) som tror att det måste vara så. 

I vilket fall bör alla lagbrott sakföras. Barnkonventionen har varit lag i två och ett halvt år nu, men har inte prövats en enda gång när det gäller idrottsverksamhet. Inte av RF som ”i myndighets ställe” fördelar skattemedel till sina medlemsförbund, inte heller av någon kommun eller region. 

Spelandets och drickandets avigsidor reglerar samhället, men inte tävlandets. Och de som blir lidande är samhällets minsta och svagaste medborgare.

Tomas Peterson

Fakta

Att läsa: Jonas Stier (2012) Blod, svett och tårar. Ledarkulturen inom svensk landslagsgymnastik – belyst och problematiserad. Mälardalens högskola. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.