Sponsorn agerade på egen hand

Som en skänk från ovan kom det, telefonsamtalet från en egenföretagare som under tre år ville sponsra med pengar till nya tröjor, byxor, strumpor, bollar till Solväders FC – och en container att förvara utrustningen i. Det har ökat glädjen, stoltheten och spontanfotbollen i området Biskopsgården, nordvästra Göteborg.

Lycka i föreningen. Hector Valeria på Solväders FC i Biskopsgården, Göteborg, blev så här glad, liksom ett par av hans spelare, vid det oväntade samtalet om oväntad sponsringen. Foto: Thomas Björn

Hector Valeria har varit frontfigur i Solväders FC i över ett decennium. Flera dagar i veckan har han och hans tränarkollegor ägnat åt att få ungdomarna i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg att stärka sin självkänsla och bli en del av ett sammanhang genom fotbollen.

Proffs, högskolor och universitet

Och det har gått bra. Några har gått vidare i sina fotbollskarriärer, bland andra Imam Jagne, Mjällby i AIF och U21-landslaget samt Mohamed Bawa, Gais, nu utlånad till Norrby. Andra har tagit med sig struktur, driv och förmågan att lyssna och ta instruktion till arbetslivet. Ett drygt dussin har examen från högskola eller universitet och arbetar i dag bland annat som läkare, lärare och socionomer.

Men precis som för alla andra mindre idrottsföreningar är det en ständig kamp med ekonomin. Därför blev samtalet från göteborgaren och sedan några år tillbaka egenföretagen boendes i Stockholm, Jakob de Tobon, en synnerligen välkommen överraskning för Hector Valeria och övriga i föreningen. 

- Jag blev glad, förstås. Jag hade ingen aning om detta förrän Jakob ringde och meddelade att han ville sponsra oss! 

Jakob de Tobon driver Motif Studio, en designstudio med inriktning på modeföretag. Om valet att låta tio procent av vinsten gå till Solväders FC, inte bara en gång utan tre gånger, säger han.

- Jag grubblade mycket på om jag kunde stå för att ägna mina dagar åt att få företag att sälja mer kläder. Det kan jag inte och beslutade därför att jag måste väga upp det på något vis. Lösningen är för tillfället att ge tio procent av vinsten till något välgörande ändamål. Det har genom åren varit olika – bland annat Radiohjälpen – och senaste åren Solväders FC.

Med en eldsjäl ökar värdet

Det började med att Jakob de Tobon läste om Hector Valeria och vad han gör för ungdomarna i Biskopsgården. 

- Jag tänkte att mitt lilla tillskott skulle kunna göra skillnad i hans händer. Att värdet multipliceras genom en eldsjäl i stället för att ätas upp av kostnader för en större organisation.

Jakob de Tobon sponsrade nya tröjor, byxor och strumpor – och en container som står bredvid planen intill Nya skolan vid Länsmansgårdens IP, där Solväders FC:s nio lag tränar. Det är cirka en kilometer från den lägenhet som fungerar som klubblokal till planen. Containern är full av bollar, koner och västar.

- Containern gör att vi slipper släpa utrustningen fram och tillbaka, vilket också har ökat spontanfotbollen. När ungarna vet att bollarna finns i containern frågar de om de kan få låna och spela efter skolan. Det får de förstås, säger Hector.

"Samhället bör satsa mer

Jakob de Tobon är född och uppvuxen i Guldheden i Göteborg – ett par portar från den några år äldre Anders Svensson, 148 landskamper. Efter en ungdomskarriär i Mossens BK tog supporterskapet över. IFK Göteborg är laget i Jakobs hjärta. Han var med och skapade konceptet Hela stadens lag tillsammans med klubben för några år sedan, talar varmt om idrottens nytta i samhället och anser att staten borde satsa mer på idrott och kultur.

- I det stora så är det precis där jag tycker samhället bör satsa mer pengar – ge alla ungar möjlighet till idrott och kultur. Få minsta motståndets lag att leda dit och inte till iPaden eller gängen. Regeringen verkar tycka skattelättnader för oss företagare är viktigare, så då får vi väl hjälpa till att omfördela i stället. 

-  Drömmen hade varit om Solväders fick resurser att bli som en stor fotbollsfritidsgård. Alltid öppet för alla att lira, få hjälp med läxorna, käka mellis eller bara hänga.

För Hector låter det som ljuv musik i öronen:

- Det skulle verkligen vara drömmen! Det krävs fler ledare för att ge ungarna det stöd de behöver även utanför fotbollen, och för det krävs det pengar. 

 Härligt att det finns människor som Jakob!

Thomas Björn 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Östersund hade tvånget att samla in 3 miljoner över helgen. Inorska Vipers Kristiansand är det rena drömmen . I damhandbollsklubben från Kristiansand gäller ett krav om  25 miljoner på fem dagar!

Klubben har hört till elitserien sedan säsongen 2001/2002, vunnit sex norska mästerskapsguld ocherövrat tre Champions League-titlar. 

N u har Vipers problem. Gigantiska, om sanningen ska fram.

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Som en skänk från ovan kom det, telefonsamtalet från en egenföretagare som under tre år ville sponsra med pengar till nya tröjor, byxor, strumpor, bollar till Solväders FC – och en container att förvara utrustningen i. Det har ökat glädjen, stoltheten och spontanfotbollen i området Biskopsgården, nordvästra Göteborg.

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

 Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.

SEF och SHL blir mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för   elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att  ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar”.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.