Lagsporterna ökar mest bland yngre

Svensk idrott har återhämtat sig efter de tuffa pandemiåren med en markant ökning av aktiva barn och unga.

Men trots den totala uppgången kämpar flera stora individuella idrotter fortfarande med deltagartapp.

Fotbollen är sporten som har ökat markant i antal deltagartillfällen bland barn och unga sedan 2019.

Mellan 2019 och 2024 har antalet deltagartillfällen ökat med nästan fem miljoner, visar nya siffror från Riksidrottsförbundet.

– Det här är de starkaste siffrorna som vi kan presentera någonsin inom idrottsrörelsen, säger Anna Iwarsson, RF:s ordförande.

Även kampsporter visar plus

– Vi har ju ett antal idrotter som växer väldigt mycket, som cheerleading, fotboll, handboll och basket. Men det är också en glädjande ökning inom kampsporterna.

Ungefär 59,7 miljoner deltagartillfällen rapporterades till Riksidrottsförbundet 2023, i jämförelse med 58,1 miljoner 2019. Under 2024 har den siffran ökat med över ytterligare tre miljoner tillfällen, närmare bestämt till 62,8 miljoner.

”Inte minst ser vi också ökningar bland de yngre åldrarna, det är där den stora volymen är, säger Peter Eriksson. 

Att antalet deltagartillfällen från 2023 skulle öka hade Peter Eriksson, verksamhetscontroller på Riksidrottsförbundet, räknat med. Men att det skulle öka med nästan tre miljoner kom som en överraskning.

– Det bygger ju inte på att det har tillkommit en massa nya föreningar, utan det ligger ju på ungefär samma nivå som de senaste åren. Det har snarare med att göra att det tillkommer en hel del nya individer men också att föreningarna genomför fler aktiviteter än tidigare, säger han.

Resultaten visar att de stora idrotterna, fotboll och gymnastik, fortsätter att växa rejält. Även ishockeyn och handbollen fortsätter att visa positiva tendenser.

Men Peter Eriksson menar att de svåra förutsättningarna till att utöva inomhusidrotter under pandemin, gjorde att det för många i stället blev fotboll för hela slanten.

Intresset skiftar

Startsträckan för inomhusidrotterna har därmed blivit mycket längre.

– Det främsta loket är att fotbollen har ökat nästan dramatiskt sedan 2019, 2020. Ett potentiellt skäl är att det är en av idrotterna som under pandemin fortsatte att hålla igång sin verksamhet och flyttade ut delar av sin inomhusverksamhet, säger Peter Eriksson.

och med att fotbollen kunde fortsätta med sin verksamhet hela tiden på samma sätt utan det här avbräcket, så har det nog skapat bättre förutsättningar för sporten att också fortsätta öka.

Förutom innebandy som är den enda större lagidrotten som visar negativa tendenser, är det bland de individuella idrotterna som läget ser sämre ut.

Tennis, simning och ridsport fortsätter att minska, men det är framför allt friidrotten som sticker ut med en minskning på 26 procent sedan 2019.

– En potentiell anledning men som vi inte har statistik eller forskning på, är vad som anses relevant hos barn och unga i dag. Det där kan skifta mellan åren men det finns mindre idrotter som har ökat från sina nivåer. Vi börjar till exempel se positiva rörelser inom flera kampsporter som hade det jobbigt under pandemin, säger Eriksson.

Siffrorna visar

Antalet deltagartillfällen per sport 2024 (miljoner)

Fotboll: 25,4 (+23% sedan 2019)

Gymnastik: 4,1 (+12%)

Basket: 2,7 (+10%)

Handboll: 3,4 (+8)

Ishockey: 4,4 (+3%)

Innebandy: 5,3 (-2%)

Tennis: 1,3 (-5%)

Simidrott: 2,1 (-7%)

Ridsport: 2,3 (-11%)

Friidrott: 1,0 (-26%)

Källa: Riksidrottsförbundet

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1  i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”.  Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final. 

Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Göteborg blir åter scen för världstennis – för första gången på 18 år spelas Davis Cup i staden. 

Sverige ställs mot Tunisien i en betydelsefull landskamp den 12-13 september. Segrarenn går till nästa års Davis Cup Qualifiers.

I det svenska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.

I dt senska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.