Störst ökning - nu en kvarts miljon aktiva!
Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.
Ökningen i antalet medlemmar syns i alla åldrar utom i kategorin 13-20 år. Sedan 2009 har det inte varit så många barn i åldern 0-6 år registrerade inom gymnastiken.
- Vi gläds åt att siffrorna fortsatt stiger, även om vi inte är helt tillbaka efter pandemin ännu. Det är mycket positivt att barnen fortsätter att söka sig till gymnastiken, men extra glädjande att vi nu växer även på vuxen- och seniorsidan. Där ser vi att det är fler föreningar som erbjuder träning för dessa grupper, till exempel att redskapsgymnastik för vuxna växer, säger Catharina Espmark, generalsekreterare på Gymnastikförbundet.
LOK-stödet, som visar antalet träningstillfällen för barn och unga mellan 7-25 år ökar också. Med över 755 000 fler deltagartillfällen 2023 jämfört med 2021 ligger gymnastikens ökning i paritet med andra idrotter.
Populär idrott bland flickor
77 procent av alla aktiva inom Svensk Gymnastik är kvinnor och tillväxtsiffrorna är också kopplade till att fler tjejer väljer att träna gymnastik.
- Givetvis önskar vi att fler killar hittar till gymnastiken, men samtidigt är det en väldigt rolig siffra att 20 procent av alla tjejer i Sverige mellan 7-12 år går på gymnastik. Det ska vi vara stolta över, kommenterar Catharina.
Den stora verksamheten inom Svensk Gymnastik skulle inte vara möjlig utan ledare och även här sågs ett stort tapp i samband med pandemin. Med nästan 400 nya ledare under året så ser återväxten bra ut. Totalt sett är det cirka 24 500 ledare och många av dem är unga tjejer.
- Vi har nästan 9000 ledare under 21 år inom gymnastiken. Det är en fantastisk siffra. Vi satsar hårt på ledarutbildningar och här bidrar Svensk Gymnastik till att utveckla dessa individer att ta ansvar, coacha andra och utveckla sitt ledarskap inom ett område som de brinner för.
- Det är ett jättefint exempel på hur föreningarna tar ett samhällsansvar som ligger utanför själva idrotten genom att gradvis stärka ungdomar i deras ledarskap, fortsätter Catharina.
Här är största ökningen
Barngymnastiken och gruppträning är de två kategorier som har flest deltagare. Det är även den verksamheter som flest föreningar erbjuder. Gymnastikförbundets satsning på paragymnastik har också gett resultat. 65 föreningar erbjuder träning för individer med funktionsnedsättningar, vilket är en ökning med 15 föreningar under det senaste året.
Truppgymnastiken är den överlägset största tävlingsdisciplinen i Sverige. Hela 35 000 gymnaster har en tävlingsförsäkring inom truppgymnastiken, vilket är all-time-high. Bara det senaste året syns en tillväxt på cirka 4500 aktiva tjejer. Näst största tävlingsdisciplin är kvinnlig artistisk gymnastik med cirka 2600 aktiva. Det är resultatet av en stadig tillväxt de senaste 15 åren. Även inom den manliga artistiska gymnastiken syns en lite ökning. Den rytmiska gymnastiken som har legat stadigt på drygt 300 tävlande per år har glädjande nog under de två senaste åren nästan fördubblat antalet utövare.
Fakta bakom
Antal aktiva: 237 201
75 300 tjejer mellan 7-12 år går på gymnastik
Antal föreningar 924
Antal ledare 24 452, varav 9054 20 år eller yngre
Största tävlingsdisciplinen inom Svensk Gymnastik är truppgymnastik följt av kvinnlig artistisk gymnastik.
Mest lästa just nu
En förening med nio liv, hette det, nej, tio liv, är det rätta, för på måndagsförmiddagen gick Östersunds FK ut med ett pressmeddelande o lät meddela ” Klubben har tillförts över 11,5 miljoner kronor och säkrat fortsatt spel i Superettan 2025”.
- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar
Willy Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har
erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han
skrivit ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han
vänder sig till ett stort antal ledare,’
Svensk fotbolls nyvalde ordförande Simon Åström, 42 år, fick redan första dagen på det nya jobbet en rejäl käftsmäll. Aldrig tidigare har Luxembourg, 92:a lag på FIFA:s världsranking, besegrat ett svenskt landslag.
Nu har det hänt, i den första av fyra vänskapsmatcher inför höstens VM kval föll danskfödde Jon Dahl Tomassons svenska landslag med 1-0. Ett historiskt magplask för blågult – och vad värre är.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
I november, då föreningen fyllde 15 år, kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.
– Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar