Störst ökning - nu en kvarts miljon aktiva!

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Ökningen i antalet medlemmar syns i alla åldrar utom i kategorin 13-20 år. Sedan 2009 har det inte varit så många barn i åldern 0-6 år registrerade inom gymnastiken.

- Vi gläds åt att siffrorna fortsatt stiger, även om vi inte är helt tillbaka efter pandemin ännu. Det är mycket positivt att barnen fortsätter att söka sig till gymnastiken, men extra glädjande att vi nu växer även på vuxen- och seniorsidan. Där ser vi att det är fler föreningar som erbjuder träning för dessa grupper, till exempel att redskapsgymnastik för vuxna växer, säger Catharina Espmark, generalsekreterare på Gymnastikförbundet.

LOK-stödet, som visar antalet träningstillfällen för barn och unga mellan 7-25 år ökar också. Med över 755 000 fler deltagartillfällen 2023 jämfört med 2021 ligger gymnastikens ökning i paritet med andra idrotter.

Populär idrott bland flickor

77 procent av alla aktiva inom Svensk Gymnastik är kvinnor och tillväxtsiffrorna är också kopplade till att fler tjejer väljer att träna gymnastik.

- Givetvis önskar vi att fler killar hittar till gymnastiken, men samtidigt är det en väldigt rolig siffra att 20 procent av alla tjejer i Sverige mellan 7-12 år går på gymnastik. Det ska vi vara stolta över, kommenterar Catharina.

Den stora verksamheten inom Svensk Gymnastik skulle inte vara möjlig utan ledare och även här sågs ett stort tapp i samband med pandemin. Med nästan 400 nya ledare under året så ser återväxten bra ut. Totalt sett är det cirka 24 500 ledare och många av dem är unga tjejer.

- Vi har nästan 9000 ledare under 21 år inom gymnastiken. Det är en fantastisk siffra. Vi satsar hårt på ledarutbildningar och här bidrar Svensk Gymnastik till att utveckla dessa individer att ta ansvar, coacha andra och utveckla sitt ledarskap inom ett område som de brinner för.

-  Det är ett jättefint exempel på hur föreningarna tar ett samhällsansvar som ligger utanför själva idrotten genom att gradvis stärka ungdomar i deras ledarskap, fortsätter Catharina.

Här är största ökningen

Barngymnastiken och gruppträning är de två kategorier som har flest deltagare. Det är även den verksamheter som flest föreningar erbjuder. Gymnastikförbundets satsning på paragymnastik har också gett resultat. 65 föreningar erbjuder träning för individer med funktionsnedsättningar, vilket är en ökning med 15 föreningar under det senaste året.

Truppgymnastiken är den överlägset största tävlingsdisciplinen i Sverige. Hela 35 000 gymnaster har en tävlingsförsäkring inom truppgymnastiken, vilket är all-time-high. Bara det senaste året syns en tillväxt på cirka 4500 aktiva tjejer. Näst största tävlingsdisciplin är kvinnlig artistisk gymnastik med cirka 2600 aktiva. Det är resultatet av en stadig tillväxt de senaste 15 åren. Även inom den manliga artistiska gymnastiken syns en lite ökning. Den rytmiska gymnastiken som har legat stadigt på drygt 300 tävlande per år har glädjande nog under de två senaste åren nästan fördubblat antalet utövare.

Fakta bakom 

Antal aktiva: 237 201

75 300 tjejer mellan 7-12 år går på gymnastik

Antal föreningar 924

Antal ledare 24 452, varav 9054 20 år eller yngre

Största tävlingsdisciplinen inom Svensk Gymnastik är truppgymnastik följt av kvinnlig artistisk gymnastik.

Fakta

Antal aktiva: 237 201

75 300 tjejer mellan 7-12 år går på gymnastik

Antal föreningar 924

Antal ledare 24 452, varav 9054 20 år eller yngre

Största tävlingsdisciplinen inom Svensk Gymnastik är truppgymnastik följt av kvinnlig artistisk gymnastik.

Relaterade länkar:

Svensk Gymnastik i siffror

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.