30 föreningar får 100 000 vardera

Tore A Jonassons långa liv förgylldes av ett genuint konstintresse och ett lika genomgripande idrottsintresse. Konstsalongerna och idrottsplatserna var hans arena. Lördag den 17 februari tilldelas 30 idrottsföreningar stipendier om 100 000 kr vardera och fem konstnärer får var och en motta 300 000 kr, i Tores anda av generositet och omtanke via Tore A Jonassons Stiftelse. Totalt handlar det om en utdelning av 4,5 miljoner.

Stiftelsen samarbetar med Riksidrottsförbundet som också driver Konsthall 16 på Riksidrottsmuseum. Konsthallen har fått sitt namn efter stiftaren Tore A Jonasson, vars födelseår var 1916. 

I arbetet med att utse idrottsstipendiaterna har Riksidrottens Vänner varit samarbetspartners och för att utse konststipendiaterna har stiftelsen tagit hjälp av en konstnämnd.

Idrottsstipendierna från Tore A Jonassons stiftelse delas ut till föreningar som tar tillvara på engagemang, är välkomnande och erbjuder en verksamhet för en bred målgrupp.  Årets stipendier fokuserar på idrottsföreningar som utvecklat sin verksamhet för att möjliggöra ungas delaktighet och engagemang i föreningen. Särskild vikt läggs vid föreningar som erbjuder unga att bli ledare och som ger de unga ledarna möjlighet att utvecklas i sin ledarroll.

Följande idrottsstipendiater har utsetts som mottagare av 100 000 kronor från Tore A Jonassons Stiftelse för år 2023 års verksamhet:

IF Udd, Blekinge, friidrott

Karlskrona Basketklubb, Blekinge

Wisby Simsällskap, Gotland

Bollnäs Konståkningsklubb, Gävleborg,

Bräcke Sportklubb, Jämtland/Härjedalen, fotboll, basket, innebandy mm

Luleå Kajakklubb, Norrbotten

Cheer Future, Norrbotten, cheerleading

Söderåsens Ryttarsällskap, Skåne

Västerviks Simsällskap, Småland

IFK Växjö, Småland, friidrott, parasport

Ågesta Ridklubb, Stockholm

Skå IK & Bygdegård, Stockholm, fotboll mm

Stureby Sportklubb, Stockholm, fotboll mm

Nykvarns SK, Sörmland, fotboll mm

Nyköpings Basketklubb, Sörmland

Eskilstuna Guif, Sörmland, handboll

Uppsala Segelsällskap, Uppland

Sigtuna Tennisklubb, Uppland

Sigtuna Fotboll, Uppland

Skånela IF, Uppland, handboll

Sävar IK, Västerbotten, fotboll, handboll, innebandy, gymnastik

KFUM Umeå, Västerbotten, basket, volleyboll mm

Skellefteå Cheerleading  Athletics, Västerbotten,

Hudiksvalls Orienteringsklubb, Gävleborg

Gymmix Ransta, Västmanland, gymnastik

Borås GIF, Västra Götaland, skid- & cykelsektionen

Tämta Ridklubb, Västra Götaland

KFUM Örebro, Örebro län, friidrott

Multi Basket, Örebro län, basketboll

Linköpings GIF, Östergötland, friidrott

Årets konststipendier à 300 000 kronor går till fem stipendiater som utsetts av stiftelsens konstnämnd: 

Sture Berglund, Piteå; Astrid Göransson, Magaby; Maria Lindberg, Göteborg;

Maria Ray Johansson, Göteborg; Mikael Wahrby, Stockholm

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.