44 miljoner i minus för AIK Fotboll

AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.
Spelare och fans slöt leden under den ansträngande hösten som slutligen slutade i glädje när det allsvenska kontraktet säkrades.

 

”Samtidigt som vi sett en tillväxt för våra intäkter har även AIK Fotbolls driftskostnader ökat. Detta är främst kopplat till stora investeringar i den sportsliga verksamheten över längre tid och i synnerhet de två investeringstunga transferfönster som genomfördes under 2023, skriver AIK:s VD och klubbchef Fredrik Söderberg i bokslutskommittén och fortsätter:
”Klubbens balans är fortfarande god med ett eget kapital på 65 miljoner kronor. Resultatmässigt kommer klubbens ekonomi att vara under kontroll givet att vi följer den verksamhetsplan och budget som ligger till grund för driften” 

"Stora investeringar"

Fredrik Söderberg konstaterar också:
””AIK Fotbolls driftskostnader ökar. Detta är främst kopplat till stora investeringar i den sportsliga verksamheten över längre tid och i synnerhet de två investeringstunga transferfönster som genomfördes under 2023”
klubben pressades hårt under fjolåret och hotet om degradering blev starkt och utlöste dyrbara beslut. 
Det ansågs nödvändigt att både byta tränare och sportchef. AIK klarade slutligen en elfteplats i Allsvenskan. Nedflyttning avvärjdes – till höga kostnader. Som ”Engångsposter” i form av avgångsvederlag, lön under uppsägningstid och andra personalrelaterade kostnader, bara det till utlägg om totalt 13 miljoner.
Klubben påvisar också att den främsta delen av driftresultatet påverkas av ”engångsposter” i form av avgångsvederlag, lön under uppsägningstid och andra personalrelaterade kostnader. Ytterligare belastning innebar ”kostnader för avslutade kontrakt och ”sign on”-bonusar” som uppgick till 20 miljoner kronor Engångskostnaderna uppgår totalt till över 13 miljoner kronor.

Personalkostnader tyngde klubben

Totalt ökade personalkostnaderna i klubben med 23 miljoner.
Som motvikt kan klubbens ansvariga peka på  nästan 50 miljoner kronor i intäkter från spelarförsäljningar under 2023. 
Totalt uppgår intäkterna för 2023 till mer än 240 miljoner kronor, en minskning med ungefär 450 000 jämfört med 2022.
Och, klubbens egna kapital, är 65,2 miljoner mot 86,2 miljoner 2022.
Fredrik Söderberg igen:
"Intäkts- och kostnadsökningarna medför större svängningar mellan in- och utbetalningar vilket i sin tur påverkar kassaflödet. En fokusförflyttning i den ekonomiska styrningen från rörelseresultat till likviditet kommer därför vara nödvändig. Det innebär i praktiken att vi behöver arbeta med en plan för finansiering av verksamheten på både kort och lång sikt i syfte att trygga kassan under de kommande åren".

Fakta

AIK Fotboll AB är dotterbolag till AIK Fotbollsförening, som bildades i slutet av 2002. 2003 övertog AIK Fotbollsförening all fotbollsverksamhet från föreningen AIK liksom föreningen AIK:s aktier i AIK Fotboll AB. I dag äger AIK FF 52,8 procent* av rösterna i AIK Fotboll AB.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.