44 miljoner i minus för AIK Fotboll

AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.
Spelare och fans slöt leden under den ansträngande hösten som slutligen slutade i glädje när det allsvenska kontraktet säkrades.

 

”Samtidigt som vi sett en tillväxt för våra intäkter har även AIK Fotbolls driftskostnader ökat. Detta är främst kopplat till stora investeringar i den sportsliga verksamheten över längre tid och i synnerhet de två investeringstunga transferfönster som genomfördes under 2023, skriver AIK:s VD och klubbchef Fredrik Söderberg i bokslutskommittén och fortsätter:
”Klubbens balans är fortfarande god med ett eget kapital på 65 miljoner kronor. Resultatmässigt kommer klubbens ekonomi att vara under kontroll givet att vi följer den verksamhetsplan och budget som ligger till grund för driften” 

"Stora investeringar"

Fredrik Söderberg konstaterar också:
””AIK Fotbolls driftskostnader ökar. Detta är främst kopplat till stora investeringar i den sportsliga verksamheten över längre tid och i synnerhet de två investeringstunga transferfönster som genomfördes under 2023”
klubben pressades hårt under fjolåret och hotet om degradering blev starkt och utlöste dyrbara beslut. 
Det ansågs nödvändigt att både byta tränare och sportchef. AIK klarade slutligen en elfteplats i Allsvenskan. Nedflyttning avvärjdes – till höga kostnader. Som ”Engångsposter” i form av avgångsvederlag, lön under uppsägningstid och andra personalrelaterade kostnader, bara det till utlägg om totalt 13 miljoner.
Klubben påvisar också att den främsta delen av driftresultatet påverkas av ”engångsposter” i form av avgångsvederlag, lön under uppsägningstid och andra personalrelaterade kostnader. Ytterligare belastning innebar ”kostnader för avslutade kontrakt och ”sign on”-bonusar” som uppgick till 20 miljoner kronor Engångskostnaderna uppgår totalt till över 13 miljoner kronor.

Personalkostnader tyngde klubben

Totalt ökade personalkostnaderna i klubben med 23 miljoner.
Som motvikt kan klubbens ansvariga peka på  nästan 50 miljoner kronor i intäkter från spelarförsäljningar under 2023. 
Totalt uppgår intäkterna för 2023 till mer än 240 miljoner kronor, en minskning med ungefär 450 000 jämfört med 2022.
Och, klubbens egna kapital, är 65,2 miljoner mot 86,2 miljoner 2022.
Fredrik Söderberg igen:
"Intäkts- och kostnadsökningarna medför större svängningar mellan in- och utbetalningar vilket i sin tur påverkar kassaflödet. En fokusförflyttning i den ekonomiska styrningen från rörelseresultat till likviditet kommer därför vara nödvändig. Det innebär i praktiken att vi behöver arbeta med en plan för finansiering av verksamheten på både kort och lång sikt i syfte att trygga kassan under de kommande åren".

Fakta

AIK Fotboll AB är dotterbolag till AIK Fotbollsförening, som bildades i slutet av 2002. 2003 övertog AIK Fotbollsförening all fotbollsverksamhet från föreningen AIK liksom föreningen AIK:s aktier i AIK Fotboll AB. I dag äger AIK FF 52,8 procent* av rösterna i AIK Fotboll AB.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Biljetterna till Swedish Opens inledning i Båstad på måndagen går åt som smör i solsken. Vid lottningen skapades mötet Leo Borg mot Rafael Nadal! Rrena drömmen för arrangörerna!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.