Krävs mera egoism i damlandslaget
Jag tänker; om det svenska herrlandslaget i fotboll spelat 1-1 två gånger mot Wales - hur hade kritiken låtit?
Inte så skonsam, knappast överslätande; det hade kommit svidande frågor. Men det är - och har alltid varit - med bomullsvantar som de svenska fotbollstjejerna behandlas.
Sanningen: uselt passningsspel när det skall avgöras, oskärpt och tamt i avslutningarna.

Jag kan villigt erkänna; jag följer inte damallsvenskan i fotboll. Men jag gladdes åt Häckens fina insatser i Champions League och jag har följt damlandslaget sedan semifinalen i EM mot Italien i Linköping 1982, det som Sverige vann efter ett straffavgörande i finalen på en leråker av Pia Sundhage.
Fotbollens koreografi
I de flesta sporter - nästan alla utom fotboll - finns inga skillnader i upplevelsen mellan dam och herridrott. Friidrott, simning, cykel, skidor, handboll, volleyboll, vad ni vill; i utförande, teknik och finess är det lika spännande, lika underhållande, lika imponerande oavsett kön.
Men fotbollen är en alldeles särskilt konstart. Den har en koreografi, ett spelmönster vi vant oss vid, som kräver en bollhantering med fötterna som gör skillnaderna stora mellan herrar och damer. Generellt. Det finns fina undantag som en gång Therese Sjögran och i dagens landslag, Johanna Rytting Kaneryd, där utförandet i dragningar, finter, bollkänsla närmat sig det som vi förväntar oss av topprestationer. I de flesta sporter är den fysiska skillnaden sådant vi kan bortse ifrån, totalt ointressant. Kajsa Bergqvist hoppade lika fint som Stefan Holm, Sarah Sjöström simmar bättre än alla svenska killar.
I fotbollen finns vissa underhållningsvärden, spelsekvenser som får oss att applådera och njuta, vi vet hur det skall se ut, vi märker dem som inte når ända fram.
Detta till trots; damfotbollens revolution i Sverige har så många andra värden, har öppnat idrottens dörr för så många som inte tyckte sig passa in i någon annan sport. Och mycket har hänt. Och jag tvekade aldrig när jag en gång år 2000 och efter tidningen Arbetets nedläggning (det var den tidningen med deras damernas riddare, Torsten Frennstedt, som dittills delat ut Diamantbollen till Årets kvinnliga fotbollspelare) ringde Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars Åke Lagrell och bad honom se till så att Sydsvenskan kunde ta över ansvaret för Diamantbollen och så är det sedan dess.
Krävs mera egoism
Så jag är definitivt ingen som föraktar damfotboll. Men det bästa vi kan göra den är att behandla dess utövare som vi behandlar männen. Rosar och risar efter förtjänst. En rätt typisk detalj; Kosovare Asllani, som hade öppet mål och bara behövde sätta fram en fot på Rytting-Kaneryds inlägg (eller om det var ett försök till avslut) men avstod med motiveringen att hon inte ville ta målet från henne. Det som nu inte blev. Tror ni Viktor Gyökeres eller Isak hade varit lika osjälvisk i samma sitution på en boll inspelad av Kulusevski? Icke.
Lite mera egosim och lite mindre känslojoller är på sin plats. Det har slagit mig i rätt många matcher på senare tid, att det är just när den möjliga målassisten skall slås eller när bollen skall tryckas in i mål som de största bristerna i damlandslaget uppenbaras. För tveksamt, för slarvigt, för odistinkt hos leverantören, för tamt, för feltajmat, för ouppmärksamt hos avslutaren.
Länge nog har det svenska hoppet stått till Stina Blackstenius men hon har blivit lite som Marcus Berg under hans sista tid i landslaget; för svag som målskytt, berömvärd för sin energi och sitt offensiva försvarsarbete. Det räcker inte.
Sverige har idag ingen skoningslös avslutare i klass med de för sin tid suveräna Pia Sundhage, Lena Widekull, Victoria Sandell (då Svensson), Hanna Ljungberg eller Lotta Schelin. Vi får förlita oss på Magdalena Erikssons nickmål på hörna om vi vill ta poäng mot en slagpåse (dock taktiskt mycket imponerande) som Wales.
Vill inte höra Saga:n
Saga Fredriksson. Kan någon få tyst på henne? Hon sitter som bisittare, d v s hon skall stötta kommentatorn om han behöver hjälp att förklara varför det blir si och inte så. Men hon pratar hela tiden.
Hon kan mycket om fotboll och det verkar som om hon vill stjäla tystnaden - en TV-kommentators kanske viktigaste tillgång - för att visa hur mycket hon kan. Men hon pratar tränarspråk, hon rabblar tirader av ord, totalt meningslösa och ointressanta för oss som tittar.
Hon pratar mer än huvudkommentatorn fast hon borde nöja sig med korta inpass. Hon påpekar att någon träffar snett och bollen går utanför.
Snälla Saga, vi ser allt detta. Du är i TV, inte i radio. Och vi som tror oss kunna fotboll behöver inte all denna information och de som tittar, men utan att hänga upp sig på mittfältsstrategier eller antal spelare i backlinjen, bryr sig inte alls.
De vill bara titta på underhållande fotboll. Och det verkar heller inte som alla de TV-konglomerat som byter sändningsrättigheter med varandra har en enda person i ledande befattning som bryr sig om att regissera sina medarbetare eller ägna sig åt utbildning eller språkutveckling.
Fotbollsmatcher skall inte pratas sönder. De skall åses och publiken möjligen enkelt och kortfattad vägledas i det vi kanske inte förstår eller uppmärksammar. Nej, usch, jag orkar inte höra den här Saga:n en gång till.
Generellt måste annars sägas; de kvinnliga s k expertkommentatorer som numera enligt jämställdhetsprincipen engagerats är inte ett dugg sämre eller bättre än sina manliga kolleger.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.
- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.