Kjol eller kavaj saknar betydelse
Den 20:e mars valdes Kirsty Coventry, i konkurrens med några självsäkra män, till Internationella Olympiska Kommitténs (IOK) ordförande efter tysken Thomas Bach.
Några uppsluppna kommentarer i landet Naiva talar nu om en ny tid, en matriarkisk revolution, ett slut på mansväldet.
Det lär inte bli någon nämnvärd skillnad.

Det är förstås en milstolpe att IOK väljer en kvinna som högsta hönset efter alla tuppar med styv kam. Men vänta er inte för mycket. Min erfarenhet av kvinnor som väljs in i gamla, sedan decennier hårt cementerade strukturer, är att de anpassar sig, tar på sig ”manskostymen” och allt fortsätter som förut.
”Opraktiskt och oestetiskt”
Från den moderna olympiska begynnelsen var det naturligtvis aldrig meningen att detta skulle ske. Spelens skapare, fransmannen Pierre de Coubertin, ville inte ens ha kvinnor med i tävlingarnas startfält. Han hade sin åsikt klar och torgförde den utan minsta blygsel. Han sa en gång, när frågan möjligen lite vagt kom på tal, att kvinnor på OS-arenan är ”opraktiskt, oestetiskt och inkorrekt.” Vi kan förstås lätt avfärda hans sentens som ett dåtidens tecken.
Han var heller inte ensam om sin syn på tävlande kvinnor. Lättklädda damer ansågs opassande och när det gäller till exempel gångsporten kunde den helt enkelt, med de vickande höfterna, verka upphetsande. Vi är lyckligtvis långt borta från detta. Idag finns väl knappast någon annan sport än fotboll där man alltjämt uttrycker åsikten att underhållningsvärdet är långt under vad män kan prestera.
Vad gäller IOK har där funnits flera starka kvinnor i IOK:s högsta ledningsgrupp men de har, som sagt, slukats upp av den gamla ”chartern” (stadgarna) och de gamla väggarnas outtalade evangelium och blivit som vilka IOK-medlemmar som helst. Kjol eller kavaj har inte haft någon betydelse. Det är väl ungefär som bland idrottsjournalister och kommentatorer; förväntningarna stora men, med få undantag, bara samma språk och floskler. Sällan förnyelse.
Nästan religiöst
Visst har IOK moderniserats i viss grad. De som pratar om bara rikemansfolk, gubbar, grevar och prinsar, har blundat för de nya vindarna och den förändring som genomförts. Idag finns som bekant också en kort mandaterad tid för f d aktiva att blanda sig i leken och försökt tala för den olympiska rörelsens viktigaste kategori - atleterna. Deras röster har sällan hörts, deras eventuella förändringsambitioner har vi inte sett mycket av.
Det är inte enkelt att ta för sig i en lätt sekteristisk rörelse som IOK. Den lever sitt eget liv, som ett datamoln över alla andra, det är heller inte alltför många från de många landsförbunden som gör sin röst hörd när det kommer till försök till (och behov av) förändringar. Minns att den mångåriga och starka svenska delegaten, Gunilla Lindberg, som jobbat tätt intill presidenterna i exekutivkommittén, sa en gång att hon kände sig nästan religiös när hon talade om och arbetade med den olympiska rörelsen. Då börjar man ju bli lite orolig.
Det finns i de över 200 landsförbunden olympiska s k akademier, en sorts missionärsverksamhet som har till uppgift att sprida den högtidliga lärans teser, ingjuta det som kallas ”olympismen” i folket. Ismer kan som bekant vara farliga och inte står de för öppenhet och förnyelse. Det kritiska motstånd som IOK behövt från massorna har uteblivit.
Vad gör man med Trump?
Med detta sagt; Kirsty Coventry, en 41-årig f d från Zimbabwe med två OS-guld (Afrikas första IOK-president), har naturligtvis förväntningarna på sig. Och det finns en rad stora frågor som den olympiska kommittén har att förhålla sig till de närmaste åren. Det stundar ett vinter-OS i Milano/Cortina nästa år, ett sommar-OS i Los Angeles 2028.
Åsikterna är på många håll delade om vad som skall krävas för att plocka tillbaka länder som Ryssland och Belarus i gemenskapen. Och vad har en nyckfull herre som Donald Trump i kikaren när han plötsligt får en scen till sitt förfogande som kommer att vara belyst, kamerabevakad in i minsta skrymsle för hela världen att skåda. Det skulle förvåna om han inte försöker ta möjligheten att ytterligare marknadsföra USA:s påbörjade väg bort från den suveräna demokratin. Det har diktatoriska maktmän försökt förr. Hitler och Goebbels på sin tid, Sovjets Bresjnev 1980.
Om Saudiarabien vill 2036...
Att Trump inviger spelen 2028 tar jag för givet. det är ju kutym. Då gäller det för IOK att visa samma tuffhet som när man tvingade nazisterna att civilisera och plocka bort nazi-symbolerna från arenorna i Garmisch-Partenkirschen, eller säga från bestämt som när Jimmy Carter ville tvinga IOK att plocka bort spelen från Moskva (invasionen av Afganistan). Eller när nämnde Bresjnev ville ha 24 minuter till sitt förfogande vid invigningen av Moskva-OS 1980. IOK tvingade dem att rätta in sig i ledet och följa de gängse ritualerna. ”När den olympiska flaggan är hissad är det vi som bestämmer”, som man sa till Hitlers pack.
Och om Saudiarabien vill ha spelen 2036; hur gör man då?
Symboliskt är valet av Coventry mycket sympatiskt. Men jag väntar mig ingen nämnvärd förnyelse.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Idrottsgalan har blivit en institution i svensk idrott. Planering inför Idrottsgalan 2026 pågår och det säger något om omfattningen och allt bakomvarande jobb. Nu har staben inriktningen mot januari 2026. Då ska bl a 100:e bragdguldet delas ut.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.