En fulländad femmil - Frida gjorde allt rätt
Ett märkligt skid-VM på många sätt, detta som nyligen avgjorts i Trondheim. Många oförglömliga bilder och en slutlig resultatlista som aldrig tidigare skådats. Johannes Hösflot Kläbo med maximala sex guldmedaljer runt halsen, det svenska damlandslaget med samtliga gulden på damsidan. Stafetter, Ebba Andersson, Jonna Sundling, Frida Andersson. Har aldrig skett tidigare, kommer kanske aldrig att ske igen.

Vackrast var kanske, med tanke på allt som hänt genom åren, bilden på en frisk och stark Frida Karlsson som knäckte Therese Johaug på damernas första femmil i VM-sammanhang och förstörde den nysatsande (efter graviditet) norskans sista chans att avsluta med ett guld.
Vackert och glädjande
Frida har länge varit den kanske största talangen någonsin i svensk skidsport men hennes karriär har varit kantad av skador och svårartade problem med näringstillförseln, liknande dem hennes mamma Mia drabbades av under sin karriär.
Frida har gjort oss uppmärksam på den otäcka sidan av uthållighetssporterna, där de som kan ignorera smärtgränsen, mjölksyran och med förmåga att köra rakt igenom den berämda Väggen, närmat sig en farlig gräns. Vi har sett henne avsluta sina lopp i ett tillstånd av bekynnande medvetslöshet, hon har legat helt utslagen i målområdet och fått föras till sjukrummet för ”återupplivning”. Det har varit otäcka bilder tagna bortom gränsen och inte helt ofarliga tillstånd.
Därför var det så fint och vackert och glädjande att se att hon den här gången, efter en rå och rafflande femmil, snabbt reste sig upp efter en kort stund på marken; frisk och fräsch och till synes oberörd. Fast naturligtvis (nästan) helt tömd på krafter. Jag minns att Gunde Svahn kunde göra så där, krama ur lite mer än vad kroppen egentligen hade, och jag minns att han sa en gång, efter ett av de berömda guldloppen på fem mil, att han inte mindes någonting av de sista 500 meterna.
Med småländska gener
Nu, i Trondheim, såg man en Frida med lite mera kött på benen sedan hon lärt sig ha bättre kontroll på sitt näringsintag, på hur vila och hårdträning pareras och med bättre och klokare träningsupplägg. Det som också gör Frida Karlsson till en så bedårande tävlingsmänniska är hennes kloka val i loppen, hennes förmåga att sakta ner och hitta sitt eget tempo, till och med släppa täten med ett tiotal sekunder, för att sedan, tack vare sin utsökta teknik haka på igen, hitta en ny fartnivå och medan de andra slet (med ett underlag för skridskoteknik som var under all kritik) sparade hon krafter tack vara att hennes skidor liksom gled ovanpå snö, nästan som som hon åkte vattenskoter, och såg lätt och fin ut (och med kanonskidor under fötterna) när de andra grävde djupt, både i kraftreserverna och i snön. Femmilen är de stora skidmästarnas paradgren och i jämställdhetens namn har det äntligen gått så långt att man tilltror kvinnorna (som ju är det starkaste könet) också klarar de allra mest krävande utmaningarna.
Frida är från Sollefteå men hennes skidgener härstammar från lilla Sävsjö i Småland, på Småländska höglandet där det alltid varit som mest snörikt i Götaland, där familjen Karlssons flickor, Mia (Fridas mamma) och Anna-Lena (född Karlsson, numera Frick) nådde landslagsklass.
Synas i sömmarna
På så vis är hon som en ättling av en svunnen tid då det inte sällan föddes skidhjälar också i landets södra delar. Den tiden kommer aldrig tillbaka. Det blir allt varmare, allt snöfattigare och därmed alltmera tunnsått på talanger, de som i brist på snö ger upp en möjlig skidkarriär och väljer en annan tillgänglig, inte så väderberoende sport istället. Och apropå vädret; ösregn, storm, väldiga snöfall, minus och plus om vartannat; klimatet var en utmaning i Trondheim och kanske också en fingervisning om vad som är att vänta. Konkurrensen på toppnivå kommer inte att växa men hur länge som helst. Men det finns förstås rullskidor, många sporter ynglar ju av sig numera i lite förkrympta, vanartiga varianter.
Det var alltså Norges och Sverige VM och det är så det ser ut. Många nationer men få konkurrenskraftiga. Det vore ju synd om det blir lite bandy-VM-status också på skidåkningen som erbjuder så fantastiska kraftprestationer och vackert idrott.
Det blev inte (Kläbo förstås undantagen) riktigt som norrmännen tänkt sig, detta VM i Trondheim. Till råga på allt en avslutande fuskskandal. Det är någon sorts symaskins-doping, vad jag förstår, som gör backhoppardräkterna mera bärkraftiga och lättflygande. Skräddarsydda för att flyga bättre. En extra söm talas det om. Spinkiga, lätta kroppar i rymliga overaller är ju dagens tema i backhoppning. Men synar man dem i sömmarna finns alltså små manipulationer som går utanför regelsystemet. Jag vet ärligt talat inte om jag skall skratta eller gråta.
Mest lästa just nu
En förening med nio liv, hette det, nej, tio liv, är det rätta, för på måndagsförmiddagen gick Östersunds FK ut med ett pressmeddelande o lät meddela ” Klubben har tillförts över 11,5 miljoner kronor och säkrat fortsatt spel i Superettan 2025”.
- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar
Willy Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har
erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han
skrivit ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han
vänder sig till ett stort antal ledare,’
Diverse saker bland Sven-Göran ”Svennis” Erikssons tillhörigheter har auktionerats ut. 177 objekt såldes för ungefär 1,3 miljoner kronor, rapporterar Aftonbladet från dagarnas auktioner.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
En svensk spelare har skrivit historia genom att kamma hem den största spelvinsten någonsin i Sverige – orimliga 1,25 miljarder kronor på Eurojackpot. Under tisdagskvällen stod det klart att en rad spelad i Sverige var ensam med full pott, och nu har Svenska Spel Tur fått tag på den lyckliga vinnaren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar