Visst är det ändå lite medvind?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Efter att Janne Andersson kört sitt landslag rätt ner i källaren (den kallas Nations Leagues tredje avdelning) och missat viktiga mästerskap känns det ändå som att vindarna blåser lite åt rätt håll. Skall man döma av det allsvenska toppmötet mellan Malmö och Djurgården går det i varje fall ingen nöd på den 100-åriga Allsvenskan. Publiken strömmar till som aldrig förr, arenorna står kvar, inga brännskadade och nya talanger anmäler sig till beskådande.

Hugo Bolin bllir näsra exprt för Malmö FF. Under söndagens alsvenska toppmöte var han bäst på plan och med tanke på att internationella klubbarna har MFF under ständig uppsikt lär intresset för ett köp öka arändigt Foto: Andreas Hillergren / TT

Vi har blivit påminda om svensk klubbfotbolls största framgångar den senaste tiden genom Sven Göran Eriksson sjukdom och död, det är han som står för svensk klubbfotbolls hittills enda triumf i internationell fotboll, Uefa-cup-guldet med Blåvitt 1982. Malmö FF:s allsvenska dominans och kommande spel i Europa League kan också påminna oss om att laget är det enda svenska som spelat final i Europacupen(1979), turneringen där bara ligornas mästare fick delta.

Ett talangfullt landslag

et blågula landslaget har annars varit svensk fotbolls flaggskepp. VM-silver 1958, VM-brons 1950 och 1994, femteplats 1974, kvartsfinalspel 2018, EM-semifinal 1992, kvartsfinal 2004, OS-guld 1948, brons 1924 och 1952. 

Just nu måste vi ranka några av klubbarna lite högre än landslaget. MFF och Elfsborg skall spela i den europeiska mittendivisionen, Europa League, och i varje fall MFF borde med sin lottning ha möjlighet att också knapra åt sig lite poäng. Jon Dahl 

Thomasson skall igång den här veckan med matcher mot Azerbajdzan och Estland - det är sådana storheter vi får utmana i dessa barkbrödstider - och vi är många som med spänd förväntan kommer att följa hans försök att leva upp till det uppdrag han fått av den ifrågasätta ledartrojkan på Fotbollförbundet. 

Beställningen lyder: offensivare och attraktivare fotboll parad med segrar och ett lyft upp en bra bit på rankinglistan. Han har varit rätt självsäker i sina inledande möten med pressen, Jon Dahl, han spelar högt men han har ärvt ett mycket talangfullt landslag som fyllts på med ytterligare talanger de två senaste åren. Hugo Larsson (Eintracht Frankfurt) i fjol, Lucas Bergwall (Tottenham) och Sebastian Nanasi (Strasbourg) i år. Viktor Gyökeres öser in mål i Lissabon, Alexander Isak avgjorde för Nottingham senast och ja, bara det stora frågetecknet återstår att räta ut: har vi ett försvar värt namnet?

Bolin det nya fyndet

Om ni frågar mig vem som bli nästa 100-miljonersförsäljning från Allsvenskan - jag hoppas bara att det inte blir i år - så svarar jag Malmös Hugo Bolin. Han har gjort sensationellt bra inhopp i allsvenskan i år, fått starta allt oftare, han har från ytterposition smugit in i till slagläge och gjort åtta mål i Allsvenskan. Senast i det heta toppmötet med Djurgården sköt han ett fenomenalt, skruvat skott till 1-0, trixade sig utmed kortlinjen och slog in 3-0 via ett djurgårdsben och han har precis den kvickhet och näsa för målchanser som  Malmölaget just nu behöver och han påminner mycket om en annan MFF-are, Jörgen Pettersson, som mellan 1993 och 2008 gjorde 108 mål på 394 matcher för MFF, Borussia Mönchengladbach, Kaiserslautern, FC Köpenhamn och Landskrona. 

Teknisk och småfräck, beslutsam när chanserna dyker upp; en landslagsspelare han också om några år. Talangerna växer lika snabbt som årets sommarkantareller, de lyser lika vackert och i så motto ser framtiden ljus ut för Thomasson och landslaget. Janne Andersson lyckades aldrig få ut det optimala ur den nya, mera tekniska och framåtlutade generationen - där kan nog Thomasson lyckas bättre - och hans försvar blev, av olika orsaker, allt mera vacklande. 

Årets bästa match

Hösten blir spännande också med MFF och Elfsborg i Europa League. Lottningen ser rent sportsligt bättre ut för MFF men nog så svår ändå. De riktigt charmiga publiklagen saknas men poängchanserna borde finnas där. MFF har nobbat buden från klubbar som velat köpa Taha Ali men både han Bolin behövs i höst då kontringsfotboll kan bli en nödlösning för Rydströms lag som måste spela lite enklare och mindre riskfyllt ute i Europa. 

MFF och lagets chanser värderas ofta efter vad banksiffrorna berättar. Och från nu också efter vad laget presterade i toppmötet med Djurgården. Den första halvtimman är den bästa i Allsvenskan i år. MFF:s ursinniga offensiv, evinnerliga löpande och skickliga bollervövringar i ovanligt högt allsvenskt tempo tillsammans med fantastiska mål och en come back till sitt rätta jag av

spelgeniet Anders Christiansen gjorde halvleken till en ren njutning att skåda. Guldet är klart, skriker en del s k experter och glömmer att ibland slår MFF-sjukan till och det blir tre förlorade poäng på Listerlandet och två tappade i Kalmar. Det är inte över förrän det är över.

De stora, europeiska inkomsterna förleder också många att tro att miljarden är nära och ekonomin säkrad för decennier. 

Icke så. Det finns utgifter också. MFF kan räkna med uppåt 150 miljoner om man plockar lite poäng i Europa. 102,3 miljoner är lägsta utfall från Uefa. Tillkommer ca 30 miljoner för fyra fulla hus på Stadion, intäkter från kiosker, restauranger och souvenirshopar. Men MFF äger en arena som är dyr i drift, flyg, hotell skall betalas, stora kostnader vid hemmaarrangemangen, bonus till spelarna. Kanske blir det hälften kvar att stoppa in på banken.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön. 

Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen. 

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.

– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.