Den bästa galan hittills, absolut!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det brukar alltid finnas något för en gammal stöt att reta upp sig på. Musiken, programledartrams, långa tal, fel juryval; jag hittade ingenting. Det var den bästa Idrottsgalan som sänts. Genomproffsigt, bra musik, korta tal, lagom med tårar (kanske för lite skratt och varför måste Per Andersson vara med i varje program; nu var han inte ens rolig) - och två suveräna programledare. Carolina Klüft gjorde sitt bästa TV-framträdande någonsin och Måns Zelmerlöv, ja, han är ju ett scenfenomen vad han än tar sig för.

Han är omöjlig. denne Armand Duplantis "Kanske måste Svenska Dagbladet ändå fundera på om man inte vid något tillfälle måste göra undantag för regeln att man bara kan bli bragdmedaljör två gånger", skriver Åke Stolt. Foto: Anders Wiklund / TT

Man kan säga mycket om denna företeelse - galor - om det är bra att de finns, om det bara är en personalfest som roar internt, om det är underhållning som håller i dagens gigantiska utbud på ett oräkneligt antal kanaler. Så mycket kan man väl säga om underhållning i svensk TV generellt; konkurrensen är inte mördande, mest trams och dating. Den här galan höll och det beror förstås till stor del på att vi har idrottare på världsklassnivå med en status som vida överglänser de flesta som försöker jönsa runt mellan reklaminslagen.

Utan konkurrens, faktiskt

Att Armand Duplantis fick hålla tre tacktal var förstås ingen överraskning. Jag vet inte hur många gånger och ur hur många vinklar jag sett hans världsrekordhopp på 625 under OS i Paris. Jag ryser varje gång. Det han gör är så utomjordiskt, jävla svårt, elegant, välregisserat och att det nu, så här efteråt, blivit till magiskt ögonblick, som en liten diamant i en boett som man aldrig mer vill öppna med risken för att någon varit framme och snott den. Allt annat var över, publiken hade stannat kvar bara för hans skull, han lämnat konkurrenterna i de nedre luftlagren, som en rymdraket som bränner av sina bärraketer, nu for han ensam vidare ut i rymden och så rev han två gånger.

Att sedan samla ihop sig, krama ut de sista krafterna, få till alla de svåra momenten till en sammanlänkad kedja av topprestationer för att ett stavhopp skall fungera; det är sådana ögonblick som Svenska Dagbladet kanske måste fundera på om man inte vid något tillfälle kanske måste göra undantag för regeln att man bara kan bli bragdmedaljör två gånger.

Årets prestation, ja, naturligtvis. Årets manlige idrottare, ja, jisses, utan konkurrens. Så det blev tre tacktal. Han har ju lärt sig riktigt hygglig svenska, Mondo, men det hakar upp sig lite i nervositeten på scen. Tredje gången gick det bäst. När han talade om att man måste följa drömmarna, ja, magkänslan snarare, oavsett vad det är man håller på med. En av världens främsta idrottsmän, alla kategorier. Vilken gåva till mänskligheten.

Truls magiska dagar

Att Mondo inte fick gå upp en fjärde gång, som vinnare av Jerring-priset, är väl det som säger det mesta om vilken stark kärleksrelation med det svenska folket som bordtennisgeniet Truls Möregård skapade några magiska dagar i den franska huvudstaden i somras. 

Det var väldigt jämnt, rapporterade programledarna medan röstningen ännu pågick, så då grep jag telefonen och gav mina tre stipulerade röster och saken var klar. Skojar bara… Tusentals gjorde säkert samma sak och det hade känts så fel om en charmig bollkonstnär som Truls, den främste pingistekniker vi haft sedan J O Waldners dagar, inte hade fått ta emot folkets jubel. Han slog den ”oslagbara” världsettan från Kina, fick med sig två silvermedaljer hem, han bjöd på konstslag som blev virala ”oh-jävlar”-sekvenser över hela världen, han skapade rena pingishysterin i Sverige. 

Jerringpriset är inget prestationspris enbart, utan ett popularitetspris. Men man behöver inte vara en spelvink som Truls för att få det. Minns att Ebba Andersson vann det ifjol. Ja, det var förstås också Truls förtjänst att förbundskaptenen Jörgen Persson utsågs till Årets ledare. Kajsa Bergqvist var en av motkandidaterna - tack vare Mondo. Men vad har hon gjort för hans prestationer? Juryn måste tänka om. Det är tränarna närmast de aktiva som skall belönas. Förbundskaptener bygger inga världsartister.

Makalösa Sarah

Sarah Sjöström hade naturligtvis varit värd både bragdmedalj och Årets prestation (jag tänker mest på hennes makalösa seger på 100 fritt på OS), men fick nöja sig med Årets kvinnliga idrottare där hon naturligtvis var helt utan konkurrens.  

Närmast skrattretande att en av hennes tre konkurrenter bland de nominerade hette Fridolina Rolfö. Hur tänkte juryn där? Hon är ju inte ens bäst i landslaget. Sarah intog scenen som den idrottsdrottning hon är och det passade ju fint att hon också fick dela ut bragdmedaljen till Duplantis. Nu tillhör de den lilla  exklusiva grupp (tillsammans med Ingemar Stenmark, Björn och Anja Pärson) som fått bragdmedaljen två gånger.

 Sarah gör nu som Mondo sa, följer sin magkänsla vilket nu betyder att hon vågar göra ett långt tävlingsuppehåll för att samla kraft och inspiration till nästa stora mästerskap. Hon är en mästarinna i alla avseenden. I sina föreberedelser och sina tävlingsupplägg inte minst. Kul också att den charmfulla Vanessa Kanga fick Sportspegelpriset. Hon jagar medaljer men glömmer inte sitt sammanhang; barnen, kvinnorna, de utsatta umrådena, betydelsen av att röra sig. Och det var härligt att se en annan stor idrottsman, föregångare och innovatör, Gunde Svan, storgråtande ta emot Idrottsakademins hederspris.

Har jag någonsin skrivit så här positivt om en idrottsgala?

En bjärt kontrast till filmens Guldbaggegala som var en total katastrof med usla tal, opassande politiska utspel och onödigt skådespelarflams.

Åke Stolt

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen. 

AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga. 

20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.