Den bästa galan hittills, absolut!
Det brukar alltid finnas något för en gammal stöt att reta upp sig på. Musiken, programledartrams, långa tal, fel juryval; jag hittade ingenting. Det var den bästa Idrottsgalan som sänts. Genomproffsigt, bra musik, korta tal, lagom med tårar (kanske för lite skratt och varför måste Per Andersson vara med i varje program; nu var han inte ens rolig) - och två suveräna programledare. Carolina Klüft gjorde sitt bästa TV-framträdande någonsin och Måns Zelmerlöv, ja, han är ju ett scenfenomen vad han än tar sig för.
Man kan säga mycket om denna företeelse - galor - om det är bra att de finns, om det bara är en personalfest som roar internt, om det är underhållning som håller i dagens gigantiska utbud på ett oräkneligt antal kanaler. Så mycket kan man väl säga om underhållning i svensk TV generellt; konkurrensen är inte mördande, mest trams och dating. Den här galan höll och det beror förstås till stor del på att vi har idrottare på världsklassnivå med en status som vida överglänser de flesta som försöker jönsa runt mellan reklaminslagen.
Utan konkurrens, faktiskt
Att Armand Duplantis fick hålla tre tacktal var förstås ingen överraskning. Jag vet inte hur många gånger och ur hur många vinklar jag sett hans världsrekordhopp på 625 under OS i Paris. Jag ryser varje gång. Det han gör är så utomjordiskt, jävla svårt, elegant, välregisserat och att det nu, så här efteråt, blivit till magiskt ögonblick, som en liten diamant i en boett som man aldrig mer vill öppna med risken för att någon varit framme och snott den. Allt annat var över, publiken hade stannat kvar bara för hans skull, han lämnat konkurrenterna i de nedre luftlagren, som en rymdraket som bränner av sina bärraketer, nu for han ensam vidare ut i rymden och så rev han två gånger.
Att sedan samla ihop sig, krama ut de sista krafterna, få till alla de svåra momenten till en sammanlänkad kedja av topprestationer för att ett stavhopp skall fungera; det är sådana ögonblick som Svenska Dagbladet kanske måste fundera på om man inte vid något tillfälle kanske måste göra undantag för regeln att man bara kan bli bragdmedaljör två gånger.
Årets prestation, ja, naturligtvis. Årets manlige idrottare, ja, jisses, utan konkurrens. Så det blev tre tacktal. Han har ju lärt sig riktigt hygglig svenska, Mondo, men det hakar upp sig lite i nervositeten på scen. Tredje gången gick det bäst. När han talade om att man måste följa drömmarna, ja, magkänslan snarare, oavsett vad det är man håller på med. En av världens främsta idrottsmän, alla kategorier. Vilken gåva till mänskligheten.
Truls magiska dagar
Att Mondo inte fick gå upp en fjärde gång, som vinnare av Jerring-priset, är väl det som säger det mesta om vilken stark kärleksrelation med det svenska folket som bordtennisgeniet Truls Möregård skapade några magiska dagar i den franska huvudstaden i somras.
Det var väldigt jämnt, rapporterade programledarna medan röstningen ännu pågick, så då grep jag telefonen och gav mina tre stipulerade röster och saken var klar. Skojar bara… Tusentals gjorde säkert samma sak och det hade känts så fel om en charmig bollkonstnär som Truls, den främste pingistekniker vi haft sedan J O Waldners dagar, inte hade fått ta emot folkets jubel. Han slog den ”oslagbara” världsettan från Kina, fick med sig två silvermedaljer hem, han bjöd på konstslag som blev virala ”oh-jävlar”-sekvenser över hela världen, han skapade rena pingishysterin i Sverige.
Jerringpriset är inget prestationspris enbart, utan ett popularitetspris. Men man behöver inte vara en spelvink som Truls för att få det. Minns att Ebba Andersson vann det ifjol. Ja, det var förstås också Truls förtjänst att förbundskaptenen Jörgen Persson utsågs till Årets ledare. Kajsa Bergqvist var en av motkandidaterna - tack vare Mondo. Men vad har hon gjort för hans prestationer? Juryn måste tänka om. Det är tränarna närmast de aktiva som skall belönas. Förbundskaptener bygger inga världsartister.
Makalösa Sarah
Sarah Sjöström hade naturligtvis varit värd både bragdmedalj och Årets prestation (jag tänker mest på hennes makalösa seger på 100 fritt på OS), men fick nöja sig med Årets kvinnliga idrottare där hon naturligtvis var helt utan konkurrens.
Närmast skrattretande att en av hennes tre konkurrenter bland de nominerade hette Fridolina Rolfö. Hur tänkte juryn där? Hon är ju inte ens bäst i landslaget. Sarah intog scenen som den idrottsdrottning hon är och det passade ju fint att hon också fick dela ut bragdmedaljen till Duplantis. Nu tillhör de den lilla exklusiva grupp (tillsammans med Ingemar Stenmark, Björn och Anja Pärson) som fått bragdmedaljen två gånger.
Sarah gör nu som Mondo sa, följer sin magkänsla vilket nu betyder att hon vågar göra ett långt tävlingsuppehåll för att samla kraft och inspiration till nästa stora mästerskap. Hon är en mästarinna i alla avseenden. I sina föreberedelser och sina tävlingsupplägg inte minst. Kul också att den charmfulla Vanessa Kanga fick Sportspegelpriset. Hon jagar medaljer men glömmer inte sitt sammanhang; barnen, kvinnorna, de utsatta umrådena, betydelsen av att röra sig. Och det var härligt att se en annan stor idrottsman, föregångare och innovatör, Gunde Svan, storgråtande ta emot Idrottsakademins hederspris.
Har jag någonsin skrivit så här positivt om en idrottsgala?
En bjärt kontrast till filmens Guldbaggegala som var en total katastrof med usla tal, opassande politiska utspel och onödigt skådespelarflams.
Åke Stolt
Mest lästa just nu
- Vi vill ha stabilitet, vi måste också vara lyhörda för verkligheten. Det är ansträngt i många av våra klubbar., säger Hockeybasen Anders Larsson.
Verkligheten i SHL är att lönenivån väcker uppseende, inte minst efter en analys av kreditupplysningsföretaget, CreditSafe.
I en sammanställning av företag med högst snittlöner i landets kommuner är Örebro Elithockey AB i topp i Örebro kommun bland alla bolag. SHL-laget Örebro HC:s moderbolag har 65 anställda och en årslön på i snitt 774 000 kronor. Då ingör ändå inte Lön till styrelse och vd.
SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari, då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.
Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.
Närmast kan vi se fram emot hockeyns Nations Cup i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar