Han trotsar allt och alla älskar honom

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sverige har fått en ny favorit.Vi hänger ju inte med så bra vad som sker på pingisborden runt om i världen till vardags.

Nu pratar folk om Truls till och med här ute i de östgötska skogarna där bredbandet överraskande nog förmedlar det vi behöver. Gissar att många kommer att trycka på röstknapparna när Jerringpriset skall delas ut i den kommande idrottsgala.

Truls Möregårdhs pappa Kalle Möregårdh, bror Malte Möregårdh och flickvän Leah Muskantor på plats under semifinalen i bordtennis mot Brasiliens Hugo Calderano i South Paris Arena under sommar-OS i Paris. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Det är ju precis så här, som när Truls Möregårdh är herre i hagen, det skall se ut när hjältar föds. Den  lilla gäckande pingisbollens klickande hit och dit, berg-och-dal-banan med skrik av glädje, djupa suckar av besvikelser, det är millimeter det handlar om, det är skruvar och aviga forehands,  och det är så djävulskt spännande. Korta set. Chansen kan försvinna blixtsnabbt.

Hamburgare eller vad?

Nu är förstås frågan; hur många kunde egentligen se Truls Möregårdhs segermatch i semifinalen mot Hugo Calderon? Jag hade fällt upp parasollet för att skapa skugga åt min dator, solen stekte på, koltrasten stack fram sin gula näbb bakom den stora stenen som undrade den vad som stod på, vad det var för gap och skrik som störde när den, förmodar jag, var beredd att bjuda på en liten trudelutt. 

Men det var bara hästar överallt på Femman. Hästar, hästar, hästar, hopp och hej och hinder som föll och Sverige som stampade iväg allt längre från de medaljer som inledningsvis låg inom räckhåll. Men slå över till pingisen då, för helvete, vi behöver inte se en parad av hoppande kusar från när och fjärran, vi nöjer oss med de svenska (hästhoppning är en jättebra och dramatisk TV-sport, det skall villigt erkännas) ryttarna, von Eckerman, Bengtson, Fredriksson, men de drog var sitt strå till dyngstacken, var sin rivning och så var den dagen förstörd och vi behövde inte höra en massa förklaringar hit och dit. Vi ville titta på den sprallige, underhållande bollkonstnären Truls som i match efter match övertygat så med sitt kompletta, överraskande, temperamentsfulla spel. Vad håller ni på med på Kanal 5? De lämnar tittarna vind för våg och rekommenderar bara att gå till Max? Vad faen menar de? Hamburgare eller vad?

Nu väntar Fan själv

Egentligen spelar det ingen roll om han vinner - jo, det gör det så klart, olympiska guldmedaljörer blir odödliga - bragden har han redan utfört när han slog världsettan Wang Chuqin från Kina, världssexan Calderon och nu skall ta sig an Fan själv. Fan Zhendong, en helt omöjlig uppgift om man ser till världsranking, världstvåan mot 26:e-rankade Truls. Men statistiken har han också besegrat, logiken har han knäckt, han har hittat vinklar, kommit med oväntade infall, nya serve-varianter, plötsliga utfall, som explosioner. Det är inte många sporter som i artisteri kan mäta sig bordtennisen. J O Waldner är det största bollgeni som funnits i Sverige, alla sporter med bollar inräknade. 

Han är väl ouppnåelig och det var han som en gång rev den kinesiska muren, den som till stora delen byggts upp igen men som Möregårdh nu håller på att knacka lite murbruk ifrån för att komma in där igen. Det är bragdstämpel på det allra mest som Eslövs-spelaren håller på, han gör omöjliga upphämtningar, han rycker och sliter i sin motståndare, fram och tillbaka, hit och dit, det finns så många idéer, så många knasiga upptåg i hela hans uppträdande att det blir helt underbart att följa honom. Betänk att han var oseedad som 26:a på världsrankingen, han hade en mardrömslottning att ta sig an och nu står han i final. 

Bollarna med Flisan

Jag tävlade i bordtennis en gång i tiden. Vadstena BTK. Klubben var framsynt och ordnade en uppvisningsturnering i Stadshotellets berömda Oscars-sal. Huvudrollsinnehavare: världsmästaren Ichiro Ogimura från Japan och den svenske VM-silvermedaljören Tage Flisberg från VM 1954, den första stora, internationella svenska pingisstjärnan. Jag fick bolla lite lätt med båda innan själva uppvisningen. Det var ofattbart stort. 

Det var ju i en tid när bordtennis inte tillhörde de stora arenorna, inte hade OS-status. Vi pingisspelare tillhörde källarfolket. Men det spelades överallt. Seriesystemet omfattande. Jag hade en vanlig träracket, förlikade mig aldrig med det som då hette svampgummit. Bollarna for åt alla håll och jag gav upp. 

Idag är bordtennisen en global sport, den största i världen vad gäller länder och utövare (några hundra miljoner kineser antar jag), de svensk efterföljarna till Flisberg har hetat Hasse Alsér, Kjell Johansson, Stellan Bengtsson, JO Waldner, Mikael Appelgren, Jörgen Persson med flera och nu heter den stora stjärnan Truls Möregårdh. 

Han trotsar allt och visar sina känslor, sin förvåning, sina tårar - och sin ilska. Han berör och, hur det nu än går till slut, de som haft nöjet (och möjligheten) att se honom har fått en ny världsartist att bry sig om.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).

Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.