När tittarna tröttnade vaknade Anton
Det slog mig; vad hade jag valt den här onsdagskvällen om jag varit i Paris? En OS-krönikörs största utmaning är att välja rätt, att nosa upp de bästa historierna dag efter dag. Sannolikt hade jag valt Stade de France och friidrotten - där händer det alltid något himmelskt eller galet - och vad hade jag då skrivit om; med största säkerhet Daniel Ståhls tomma ögon. Det var något som saknades där. Men då hade jag ju missat den kanske mest oväntade bragden under hela OS.
För vad var det egentligen som hände i pingishagen? Fråga inte mig, jag stängde av när Anton Källberg låg under med 0-2 i den avgörande semifinalmatchen mot Japan. Vem kunde tro att vi skulle få vara med om ännu en pingissaga att försöka sätta ord på. ”Sätt ord på det”, bad reportern efter den omöjliga vändningen, ”det går inte”, sa en av hjältarna, Kristian Karlsson, när den sista japanska bollen hamnade i nätet och Källberg sjönk ihop, förvånad, lycklig och nästan ordlös.
Bästa på år och dag
Nej, Kristian behövde ju inte sätta ord på det. Det är inte därför han är i Paris. Det är jag som skall försöka sätta de där orden och det kan ju bara bli ”historiskt” och ”bragd” och ”en av den rika, svenska pingishistoriens allra största kvällar”. Truls Möregårdh, den kanske största favoriten hos det svenska folket efter detta OS, kommer att spela sin andra OS-final inom en vecka, kineserna kommer säkert att vara för svåra den här gången också, men två silvermedaljer från ett och samma OS är ytterst unikt, han är ensam om det bland Sveriges alla stora pingisstjärnor genom åren. Han hade en så omöjlig väg att vandra i singelturneringen att silvret fick guldglans och bragdvärde. Nu ledde Japan med 2-0 och Truls stod inte riktigt att känna igen. Det var något i hans blick, något lite frånvarande och vi hade ju undrat; efter singelsilvret, efter all uppståndelse som följde på den bragden, han hade inte ens hunnit varken fira eller vila förrän han väcktes tidigt och kastades rakt in i lagtävlingen. Han såg trött ut. Och så förlorade Kristian Karlsson sitt första set, han var missnöjd med sin insats i dubbelförlusten men spelade plötsligt sin bästa singelpingis på år och dag och lyckades vända.
Alla drog sitt strå
Det är väl det gemensamma med de här pingisbragderna; vändningarna, konsten att hitta nya knep, nya vinklar och slag som överraskar till och med högre rankade spelare. Och när det till slut var klart, när Truls Möregårdh fått tillbaka sitt lyster och sitt spel och kvitterade till 2-2 och Anton Källberg vänt 0-2 till seger hade det svenska laget - och coachen Jörgen Persson - fått uppleva lagtävlingarnas största lycka; att alla varit delaktiga, alla tre bidragit med var sin singelseger. Och med storartat spel, genom att överträffa sig själv, hitta glöden igen när det sett hopplöst ut. En honnör också till Jörgen Persson som fått kritik från vissa håll för valet av spelare; alla har visat att de förtjänade sin plats, Persson att han valde rätt.
Det är så lätt för många av oss att relatera till pingissporten, att se och förstå dess komplexitet, hur bra man tyckte sig vara i vissa matcher i division tre men så oändlig långt ifrån dessa bollfenomen. Det har ju, för de flesta av oss, stått pingisbord vid sidan av vår levnadsväg; i källare, i sällskapsrum, i skolor, fritidsgårdar, överallt har det spelats pingis även av oss tillkortakomna. Vi vet hur jävla svårt det är. Och det där sköna, klickande ljudet av den lilla vita bollen med 11 centimeters omkrets (jo,
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar