Handbollstjejerna hade världens chans...
Sverige har ett damhandbollslag som jag alltid följer i mästerskapen. Nu bland de fyra bästa i Paris-OS. Det är nästan succéartat.
Förlust med 31-28 mot ett lag som Frankrike är inte heller oväntat. Ändå tycker jag nog att bedömningar som ”hjältar”, ”bästa matchen någonsin” med flera superlativer klingar lite illa. De missade ju världens chans.
Försvarsspelet var i världsklass, målvaktsspelet (Johanna Bundsen) närmast överjordiskt. Alltså; precis de grundförutsättningarna som krävs för att Sverige skall ha en chans att någon gång i ett skarpt läge rå på de största. Bättre chans än den här gången dröjer det nog innan man får. Det skall inte stå nästan lika i målprotokollet när man har en målvakt med närmare 60 i räddningsprocent.
Varför spela med tomt mål?
Den ende jag hört med kritisk röst var radions expertkommentator, den gamle storspelaren Magnus ”Slangen” Wislander. Han pekade på just det faktum som var så slående; ett hafsigt, oskärpt och stressigt anfallsspel med mängder av dåliga beslut, skott rätt i händerna på målvakten eller utanför, skott ivägsläppta alldeles oförberett och för snabbt. Till och med den oefterhärmliga Jamina Roberts visade på slarv och oskärpa. Med det skickliga försvarsspelet och med Bundsen i praktslag borde man haft en ledning i paus på 5-6 mål.
Det skall sägas att fransyskorna också försvarade sig skickligt och med bra målvaktsspel men det var ett misslyckande att svenskorna inte kunde utnyttja de enorma lägen som man ´själva bäddade för med ett så gediget försvarsspel. Sedan begriper jag inte riktigt det där med att plocka ut målvakten för att spela med sju mot sex. Finns det verkligen statistik som styrker att det lönar sig? När jag tittar brukar det alltid sluta med baklängesmål i tom bur. Men det finns säkert ljushuvuden som begriper det där bättre än jag. Det är rätt mycket i handbollen som jag inte riktigt förstår. Att man får frikast emot sig om någon skjuter en boll på ens ben. Lika förvirrande som tolkningen av hands i fotboll numera. Och straffbedömningar är också lite hipp som happ.
Radiosporten vinner OS
Turneringen är förstås godkänd för damerna, semifinal lite grädde på moset men jag saknar analyserna från de många experterna eftersom det var så uppenbart att svenskorna lyckades skapa de allra bästa förutsättningarna för sig själv men totalt misslyckades med att utnyttja dem. Att det i de kommersiella TV-kanalerna inte skall kritiseras har vi fått lära oss.
OS i Paris har bara ännu en gång understrukit att allt är fantastiskt, allt och alla stryks medhårs, produkten skall ju säljas, reklamköparna vill ha ett gosigt, vänligt och fint program, en produktion där ingenting ifrågasätts, där ingen får bli på dåligt humör, där inget får bli uselt. Prima vara säljer prima vara.
Det blir rätt tröttsamt i längden med alla f d spelare och tränare och sporterna närstående som bara smeker medhårs. Jag har följt OS så gott det går, mest i Kanal 5, några avsnitt på Europsport men när de upplyst om att ”vi fortsätter på Max” så har jag ännu inte kommit längre i min tekniska forskning än att de helt enkelt går ut och köper sig en hamburgare.
Visst, den levande bilden är förstås oslagbar, men Radiosporten har gjort ett suveränt jobb och i radion finns ju dessutom sådana som Miro Zalar och Magnus Wislander som vågar säga vad de tycker.
Och så finns ju den alltid underbare Gunnar Bohlin, en kulturell flanör som passar in i vilka miljöer som helst och alltid har en bra historia på lut.
Herrarna i hagen
Vet inte hur slutsummeringen blir. Det är ju lite kvar. Seglingen har jag förstås inga synpunkter på annat än att det är en helt meningslös TV-sport och jag tycker alltid det dyker upp nya båttyper och mixedklasser och underligheter. Beachvolley, en förkrympt version av riktig volleyboll, kan jag heller inte ta riktigt på allvar.
Många dyra varianter av solglasögon och hög solskyddsfaktor kunde jag bevittna på mitt livs hittills enda match - det var på Bondi Beach under Sydney-OS - men jag var mest där för att skildra australiensarnas vurm för havsnära verksamheter. Jag har skrivit mycket om bordtennis och, när vi nu närmar oss slutet; vilka matcher vi sett, svenskar på absolut världsnivå med Truls i spetsen, två silver, modigt, utmanande spel mot världens två bästa spelare. Kinesiska muren revs en gång av svenskar 1989, den är uppbyggd igen och den här gången höll den. Men vilket genombrott för sporten i nya, breda svenska folklager. Underhållning, cirkuskonster och idrott på högsta nivå i ett och samma paket.
Och när jag sätter frågetecken för vissa sporter - klättring är visst också med - så är det nog mest för att jag vet att det är TV-bolagen som styr, man vill nå nya grupper tittare, nya marknader för de företag som köper reklam. Sportsliga grunder får ge vika för ekonomiska. Ingen större överraskning i vår tid.
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön.
Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Den nionde vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Hans Bull från Falun vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Falu BS sålde den vinnande lotten och för det belönades även klubben med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar