Tydligt redan nu, Elfsborg utmanar MFF
Elfsborg försöker göra det svåra enkelt, Malmö FF det enkla svårt.
Därför ser det ut som det gör i Europa League; Boråslaget har plockat hem 10 poäng och ligger på 20:e plats (24 vidare till slutspel), MFF ynka fyra på 32:a plats. Och vad säger vi då om norska Bodö/Glimt som spelat ihop 13 poäng, ligger på tionde plats före en rad s k storlag.

Jag såg de båda svenska lagens matcher tack vare en kanal som jag trodde bara sysslade med barnprogram. Kalle Anka och sån´t. Och ja, det var kanske det. Barnsligt kan man nästan kalla MFF-tränarens, Henrik Rydström, envisa bollande, helst på vänsterkanten och i livsfarliga lekar i eget straffområde medan Elfsborgstränaren, Oscar Hiljemark, väljer ett rakare, rejälare spel med riskminimeringar och betongförsvar när det behövdes.
Elfsborg har nu slagit lag ansedda lag som italienska Roma och franska Nice på hemmaplan (1-0 igår, ett fint nickmål av Gustav Henriksson) med framåtriktade spelare, raka, distinkta passningar, ett uppoffrande jobb och ett enormt försvarsarbete med Samuel Holmén som den store ledaren och dirigenten. Inget onödigt plottrande med bollen.
Det är en stor insats Boråsarna gjort, de har nått framgång med rätt taktiska ritningar, enkla att följa, med okomplicerat lagarbete som vinner terräng och genom att följsamt hålla sig till grundfotbollens logiska geometri. Det är så ett svensk lag då och då kan lyckas med uppgiften att göra sin röst hörd också i internationell konkurrens.
Rydströms filosofi håller inte
Och vad gäller nämnde Samuel Holmén; i den backkris som drabbat det svenska landslaget under senare år förvånar det mig att han inte fått chansen, han är klart bättre än flera av dem som prövats både under Janne Anderssons och Jon Dahl Tomassons ledning. Hiljemarks inträde på ledarbänken måste nu betraktas som en klar succé och det blir spännande att se Elfsborg som den kanske främste utmanaren till MFF när det blir dags för allsvensk fotboll om bara ett par månader.
Från Malmöhåll hör man ofta tal om hur viktigt det är att vara med i Europa för att lära. Henrik Rydström har uttryckt sin spända förväntan på hur långt hans fotbollsfilosofi skall bära ute i Europa. Han borde för länge sedan ha fått svaret; den håller inte.
Det spelmönster han valt är både naivt och riskabelt. Jag tyckte mig ana en ny tanke i matchen hemma mot Galatasaray men nu, mot inte alltför märlvärdiga Twente från Enschede i Holland, var han tillbaka i gamla vanliga hjulspår. Jag förstår inte riktigt hans fabless för att överbelasta sin vänsterkant. Där fanns inte bara fyra, fem MFF-are som stod och småduttade enmeterspassningar till varandra, där begrep också motståndarna att de behövde vara och det slutade med att de två bästa individuella spelarna, de som skulle kunna chocka och överraska, Taha Ali och Hugo Brolin, inte hade några vägar fram och sällan setts blekare. De blev lättfångade byten.
Är det AI som styr?
Frånsett en strålande inledning på tio minuter som borde lett till en hemmaledning körde MFF fast mot ett lag som snabbt lärde sig att hantera ett lättfångat byte. Matcherna ser mer och mer ut som träningspass, uppövning av passningsskicklighet och bollkontroll i pressade situationer. Ibland får jag för mig att det är alldeles för mycket tillkrånglat dataspel, styrt av läsplattor och andra skärmar. Eller är det kanske rent av AI. Det blev i alla fall något bättre när AC fick styra. Även om den förträfflige dansken (Kristiansen) inte längre är vad han en gång var.
Det nya upplägget av Champions League, som ger lagen spel mot åtta olika motståndare, har öppnat för ett större utbud av lag av varierande kvalitet. MFF:s grupp såg lättare ut än Elfsborgs, Malmölaget har haft att möta lag på en nivå som en klubb med så höga ambitioner borde kunna hantera bättre.
Rydström har inte lyckats. Han har inte haft någon plan B när hans plan A så tidigt visat sig inte fungera. När Elfsborgsspelarna i alla lägen tänker framåt, agerar MFF:arna i sidled eller bakåt. Backen Rössler slog väl bollen hundra gånger tillbaka till sin målvakt när han hade gott om obefolkat gräs framför sig och skulle kunnat avancera. Alldeles för mycket riskabelt spel inom och nära straffrådet, alltid tillbaka, börja om och ha hela motståndarlaget framför sig att passera.
Taktiken är dödsdömd
Om Malmö vill bli, som man tydligt uttalat, ett lag för Europa och i varje fall dominerande i Norden, så duger inte Rydströms skisser. Kartan måste ritas om. Det måste vara lättare att hitta de rätta stigarna. Nu verkar det som att spelarna rirrar omkring i en obanad djungel utan varken karta eller kompass.
Den som vill kan förklara ännu en förlust mot ett hanterbart lag med en dålig domare som tilldömde motståndarna två ytterst diskutabla straffar kan förstås göra det. Domaren var usel. Men klokare är nog att se till sina egna tillkortakommanden. Det är i motståndarnas straffområde man skall hålla till - inte sitt eget.
Henrik Rydströms cv har nu fått sina bockar i marginalen för hans val att komplicera och försvåra, Oscar Hiljemark istället några stjärnor extra för att hans lag väljer det okomplicerade, logiska och enkla.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det egentliga verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.
Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.