Tack och lov att TV sänder skidskytte

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det fanns en tid då vi nästan hånskrattade åt skidskyttet. Såg det som en onödig kvarleva från den tid då sportgrenar också skulle ha en militär betydelse. Idrott och vapen - var det så passande egentligen. Inte många höll på. I Sverige var det längdspårens Jernberg och Rönnlund, Magnusson och Lundbäck, Wassberg och Svan, Hellner och Olsson vi ägnade vårt intresse - skidskyttarna visste vi inte ens namnet på.

Ni ser mediauppbådet. Skidskytte har många anhängare i Sverige och ute i Europa. Högklassiga TV-sändningar är en förklaring. Här hållerItalienska skidskyttestjärnan Dorothea Wierer resskonferens under VM. Foto: Henrik Montgomery / TT

Jag minns från det första (av totalt 15) olympiska spel jag bevakade - vinterspelen i Innsbruck/Seefeld 1976 - att jag stod i den svenska förläggningen och samtalade med Nya Wermlandstidningens sportchef, Jan Lilja, och han talade sig varm för skidskyttet, han skulle intervjua någon jag aldrig hört talas om. Och jagbegrep inte varför, vi hade ju längdåkarmna och Ingemar Stenmark att intressera oss för.

Televisionens förtjänst

Skidskytte var något som de militärt hårdsatsande länderna bakom järnridån lade mest krut på och vi som hörde till de mest raljanta föreslog istället andra spännande kombinationer (det fanns ju en till, längdåkning och backhoppning i en minst sagt ansträngd och svårbegriplig kombination som existerar alltjämt) som backhoppning med direkt följande slalomåk. Det var väl inte förrän Magdalena Forsberg gav den skidåkande jaktamazonen ett soligt anlete och när länder efter länder - som inte var så framgångsrika i den vanliga nordiska längdåkningen - satsade som vi började intressera oss på allvar och, förstås, när televisionen började direktsända och vi tittare börja inse vilket djävulskt raffinerat spännningsmoment som kryddade och förstärkte dramatiken. 

Och sedan kom de ju, en efter en; Anna Carin Olofsson, Helena Jonsson, Björn Ferry, Sebastian Samuelsson, Fredrik Lindström, Martin Ponsiluoma, systrarna Öberg och allt medan längdåkningen - som verkligen alltid varit en svensk hjärtesak - tunnandes ut till att bli en lika norsk angelägenhet som den varit sedan tidernas begynnelse. 

Det moderna skidskyttet föddes också i Norge med den första riktiga tävlingen (i försvarets regi förstås)  redan 1912. Ja, det talas om tävlingar redan på 1700-talet. Sköt man med armborst då?

Som snurrig i en rondell

Idag ger oss skidskyttet den kanske mest fascinerande sportdramatiken. Jag stod på stadion i Soldier Hollow (Salt Lake City) förberedd för en OS-krönika med guldkant men Magdalena Forsberg darrade lite på manschetten och fick nöja sig med brons, hon hade varit favorit också 1998 i Nagano men inte pallat för det olympiska trycket. 

Att stå i snömoset vid ett skidskyttestadion är som att ha kommit fel i en rondell och inte veta vilken väg man skall ta ut. Vart skall man vända sig, var skall jag titta. Någon startar, en annan varvar, en tredje går i mål, en fjärde kör in i en straffrunda, en annan kör ut, några ligger och pangar, några står och darrar och skruvar. Det är fullkomligt obegripligt. Det är bara framför tv:n som skidskytte blir TV-underhållning i världsklass.  Och dessa dagar, från Lenzerheide (Schweiz), har vi fått se både en Hanna Öberg som hållit masken i förtvivlan över att skotten inte suttit, hennes lillasyster Elvira hitta formen efter förkylningar som inte sällan kommer oanmälda före en stor tävling och den charmerande Ella Halvarsson, som vi måttligt inlästa på sporten, knappt hört talas om före den här säsongen. Efter svackor, brutna handleder och annat strul körde (och framförallt sköt) hon sig till en högst sensationell silvermedalj. 

Och vi som en gång skrattade satt nu med glädjetårar i våra ögon när hon bubblade av framgångskänslor och letade efter orden för att beskriva det stora hon varit med om. Och i en konkurrens, som vad gäller kapabla medaljkandidater och konkurrerande nationer vida överstiger det som längdskidåkningen idag kan erbjuda.

Massor av detaljer

Att någon bland alla expertkommentatorer (f d skidskyttar, naturligtvis) skall ge sig på några funderingar om varför det varit så skralt ställt med skyttet den här säsongen är naturligtvis att vänta sig för mycket. 

Inga svåra frågor, inga analyser om varför, inga kritiska kommentarer när sådana kan vara på plats. Familjärt och mysigt bara runt lägerelden.

Ändå finns ju så mycket att grotta ner sig i. Beror kanske dåligt skytte på att man där försöker sig på förändringar som kan spara tid. Herrarnas distans under onsdagen var ju som att Soldat Bom hade återuppstått i fyrdubbel upplaga. Nils Poppe hade gjort det bättre.

Skidskyttet är ju så komplext. Man letar alltid efter små detaljer där sekunder kan kapas. Så där som Gunde Svan höll på ett tag fast han aldrig valde bössan. Allt kring åkningen, vallan och sånt, farten; det skall åkas fort som faen med med behärskning inför skyttet. Bössan skall fram, stavarna bort, geväret förberedas på eld, vindarna hanteras, tempot i skyttet anpassas, så snabbt iväg, ordna med stavarna, slänga bort alla onda tankar efter en kant-ut; det är så många saker som kan gå fel, så många sekunder att vinna (eller förlora), så många detaljer och delmoment som kan förfinas - eller kanske stressa och komplicera. Ett finlir som knappast går att uppfatta för oss betraktare. Eller så gör man bara som den underbara Ella Halvarsson; gör sig loj med flit och pangar ner allt utan att komplicera.

Fascinerande är det. Vi skrattar inte längre åt skidskyttet, vi biter på naglarna ochi bästa fall bara njuter vi och fäller en tår.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Först Göteborg, sedan Malmö. Där har fotbollen haft sina flaggskepp. 08-omtådet har hamnat i bakgrundenkant. Tills nu, eller…

Djurgården är klart för semifinal i UEFA Europa Conference League. Samtidigt klättrar Sverige till plats 20 på UEFA:s ligaranking. I semifinalen väntar engelska Chelsea.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Nu har det hänt igen.  En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.

– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.