Verkligheten blev och är plågsam

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är något sorgligt med Malmö FF:s resa ute i Europa. Trots att den ger spel i Europa League i höst och trots nya inkomstmöjligheter på uppåt ett par hundra miljoner.

För på något vis fick vi också ett klart besked. För MFF och för svensk fotboll.

Hit men inte längre. Sällan har den definitiva platsen i fotbollens näringskedja cementerats lika tydligt som här och nu.

Övermakten. Sparta dominerade och styrde händelserna från första minut på Letna stadium i Prag Foto: Petr David Josek, AP Photooto

Det var bara drömmare som trodde på en vändning i Prag efter 0-2-förlusten hemma i Play off till Champions League mot ett välorganiserat och bättre Sparta. Vi andra såg det redan i hemmamatchen; några millimeter för korta, några sekunder för sena, lite för korta i rocken. Vi talar om det svenska lag som har bäst ekonomi och förutsättningar, som drar till sig många bra spelare, som toppar Allsvenskan; vi måste inse att inte det räcker, att svensk fotbolls klubbar blir kvar i den onda cirkeln. 2-0 också i Prag-returen.

En säker brygga

För så här ser du ut; spelare väljer Malmö FF för att klubben sannolikt betalar bäst, syns mest och har filosofin att alltid sälja till utlandet när priset är det rätta. MFF har blivit en säker brygga ut till ännu större fotbollsäventyr. I den bästa av världar och med ett värvningssystem som gynnade klubbarna mer än spelarna hade Hugo Larsson, Derek Cornelius och Sebastian Nanasi ingått i truppen nu. 

Men de lyste för starkt, kittlade större klubbars köplust, bearbetades av agenterna och försvann. Det är så det går; det finns chans till en kort period av full återbäring när talanger börjar blomma och i kombination med rutinerade, säkra kort och återvändare kan man få till ett framgångsrikt vinnarkoncept och till och med ta sig ut i Europeiskt gruppspel på anständig nivå. Champions League är för drömmare, Europa League där realister, Conference League för bottenskrapet. 

I lyckliga stunder - det har MFF bevisat tidigare - kan lyckade värvningar av stabila lagspelare, speciella talanger i sin första blomning och ännu inte uttjänta återvändare bli till en lyckad kombination och bära till Champions League. Det har gått. Kommer att bli ännu svårare framöver. Så vad gäller årets internationella uppdrag har MFF klarat av det rimliga, det realistiska. Det blir åtta matcher mot företrädesvis mycket bra lag i höst och i januari i ett nytt europeiskt seriesystem.

Säljer allt dyrare

Det tycks ändå ha blivit så; svenska klubbar  har börjat sälja alltfler spelare till allt bättre klubbar för allt högre summor. Betalningen från Ajax till Malmö FF för Zlatan Ibrahimovic 2001 (82,5 miljoner) var hisnande då och jag har länge tyckt att spelare sedan dess sålts alldeles för billigt. De har femdubblat värdet bara genom att byta till en utländsk tröja. Det har ändå ifrågasatts varför Malmö FF, mitt under sin viktigaste period med kvalmatcher och Play off till Champions League sålt försvarsjätten Cornelius och lagets bäste spelare Sebastian Nanasi. 

Det är en ekonomisk, en mänsklig och en strategisk fråga. 125 miljoner är en rejäl peng och kompenserar (ekonomiskt) för uteblivet Champions League-spel, Nanasi har varit flitigt uppvaktad under ett år och kunde sålts tidigare och det är viktigt för klubben (det intygar också sportchefen Daniel Andersson) att signalera till spelarmarknaden, att MFF är en klubb som ger spelarna chansen att flyga när det rätta budet kommer. Man vill vara en klubb som drar till sig utvecklingsbara spelare för att så småningom sälja vidare. Som Daniel säger: ”Vi vet att vi inte är slutstationen i näringskedjan.” 

Konsten, för en yrkesman som Daniel, är att hitta den rätta balansen mellan de unga, potentiellt säljbara, dra nytta av deras förmåga något år eller två, fylla truppen med habila spelare på allsvensk nivå och plocka hem utlandsproffs i slutet av karriären vid rätt tillfälle medan de ännu har något att ge. Markus Rosenberg är väl det lyckade praktexemplar.

Flera på skadelistan

Just nu har MFF, bland andra, Niclas Moisander, Anton Tinnerholm, Stefano Veccia på skadelistan, ytterligare en lång rad värvningar har slagit fel och har fått säljas vidare eller hyrs ut utan att ha gjort något avtryck, den medicinska kontrollen och bedömningen av tilltänkta köp tycks inte skötas tillräckligt seriöst. Just nu hopas frågetecknen runt blott 25-årige Sead Haksabanovic. Han ser tung och otränad ut de korta minuter han visat upp sig, han är MFF:s dyraste värvning (23 miljoner) och var tänkt som ersättare när Nanasi såldes till Strasbourg. När jag såg Haksabanovic som  17-åring göra allsvensk debut i Halmstad var jag övertygad om att jag såg en sällsynt storstjärna i vardande. Nu säger Daniel Andersson, apropå att Haksabanovic inte ens fick åka med till returmatchen i Prag: ”En missräkning”. Problem med ljumskar. Men varför köptes han inte? Det syns lång väg att han inte alls är redo. Och han är inte den enda skadebenägna spelare som MFF köpt in. 

Det blir en krävande höst för MFF. Åtta matcher skall spelas (hemma eller borta) mot åtta av de 36 lagen i Europa League. Inspirerande naturligtvis. Samtidigt skall den allsvenska förstaplatsen försvaras. Svårare än väntat. Förlust i Mjällby, poängtapp i Kalmar, en bred spelartrupp måste användas men det jag sett hittills, när Henrik Rydström kört med ”B-laget” för att fördela slitaget, är spelare som Otto Rosengren med flera som fått chansen men inte tagit den. 

Just nu är känslan; Europa svårintagligare nu än när MFF senast var i Champions League, försvaret är inte lika pålitligt och Rydströms spelmodell har just nu några hack i skivan.

Så frågan måste ändå bli; kan MFF vinna några poäng i Europa och samtidigt ta hem Allsvenskan? 

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna.  Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...

En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.

Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

Landets största privata idrottsmuséum, där idrottsredskap blandas med annonser, autografer, programblad och personliga idrottsgrejer, finns i Växjö och har nu blivit synnerligen aktuellt igen. Öster är tillbaka i Allsvenskan och Hasse Rydéns skapelse har blivit synnerligen intressant.

Ett möte med denne Hasse i hans egensnickrade muséum i den gamla ICA-lokalens källare på stadsdelen Öster i Växjö är att svepas med i en idrottshistorisk virvelvind, men häör tittar bl a pingisstjärnan Truls Märegård in då och då.. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.