MFF måste spela mer cyniskt
Det nya upplägget av de europeiska ligamästerskapen i fotboll borde bli en succé. Och särskilt gynna de svenska lagen. Elfsborg och Malmö i Europa League känns som en rimlig upphöjelse. Med chans till att plocka lite poäng, stärka självförtroendet och bättra på sitt anseende. Både inspirerande och svårt, men också mänskligt. Då går det inte att spela som i Allsvenskan. Men ändå; trots förluster för båda lagen i debuten, med en plan B och mera cyniskt spel kunde båda fått poäng.

Visst, det är en enorm status och en rankingfördel för hela Allsvenskan att ha lag med i Champions League. MFF har ju gjort några exklusiva besök där men det har ändå varit lite kusinen-från-landet-känsla, som att bli bjuden till en kändisfest av Micke Bindefeldt men känna att man ändå inte riktigt hör hemma där. Inte en jävel känner igen en. Fast, ok, en duktig påse med pengar blir man ändå hemskickad med.
En annan måttstock
Malmö FF tuffar på i Allsvenskan, kan mycket väl ha avgjort den när några omgångar återstår så att man helhjärtat kan satsa på Europa. Klubben har för längesedan bestämt sitt mål; Nordens bästa lag. Vi måste alltså kalibrera om våra bedömningsinstrument, ställa lite högre krav, med rätten att förvänta oss några kliv upp på stegen och lite fångst i poänghåven även när man är ute på internationellt vatten.
Och då duger det inte med Henrik ”Einstein” Rydströms relationsteori. Den kom på skam redan efter en minut i hemmapremiären mot Glasgow Rangers. Vänsterbacken Gabriel Busanello, trängd ute vid linjen, valde det alternativ som Rydström gillar mest; hota inte med en chansboll framåt om du kan slå en säker passning bakåt. Då blir det för mycket småttig tjafsfotboll, då blir det bolla gris med fötterna, då blir hemspel till Pontus Jansson. Bollen inom laget. Till varje pris.
Det går oftast ändå att vinna matcher mot Värnamo och Halmstad (men inte så lätt som det borde) men nu, ute i Europa mot inte så väldigt mycket bättre lag men tillräckligt många kvickare spelare, kommer straffet. Hårt och burdust. Busanellos alltför dåliga passning hem till målvakten Johan Dahlin hanns upp av Rangers offensiva pjäser och Rangers ledde med 1-0 efter en minut. Rydström måste ha en plan B ute i Europa. Tillåta lite primitivare spel emellanåt, inte detta bollinnehav till varje pris. Det kostar nämligen för mycket. Nu blev det 2-0 också till slut
när MFF jagade (nåja) kvittering med spelare som sprungit sig trötta. Och med inhoppare som inte tog chansen att förändra.
På en lagom nivå
MFF:s motstånd i Europa League är förvisso respektingivande men inte omöjligt att lura till sig poäng av. Glasgow Rangers var en sådan chans som sumpades. Närmast följer Qarabag (Azerbajdzjan), Olympiakos, Besiktas, Ferencvaros, Galatasaray, Twente och Slavia Prag. Svåra matcher i Baku, Istanbul, Budapest och Prag men med list, primitivare fotboll och mindre naivitet finns poäng att hämta.
Elfsborg har Roma härnäst och lite tuffare lag i sin grupp men ändå med chanser att slippa gå poänglösa. Den nya utformningen av de europeiska cup-ligorna ger större möjligheter, mera varierat motstånd, lagen inkvalade på hyggligt relevanta nivåer. Jag tyckte Elfsborg var bättre i sin bortamatch mot Alkmaar än vad MFF var hemma mot Glasgow. Och jag gillar det nya spelsystemet.
Utöver Champions League-gruppen finns en hel hög med kvalitetslag men också chanser att hävda sig mot vissa, till och med på bortaplan. Det visade inte minst Elfsborg med ett klokt och respektlöst spel borta mot nederländska AZ Alkmaar. Det borde blivit poäng men ett misstag av annars utmärkte målvakten Isak Pettersson (han var ute och famlade efter en genomblöt och hal boll som gäckade honom som en tvål i badkaret), en lite tveksam straff och en missriktad undannick hjälpte hemmalaget att vinna.
Stärker svensk fotboll
Men det är matcher på den här nivån som kommer att stärka svensk fotboll. För Elfsborg mätte sig både taktiskt och tekniskt med sina motståndare, hade ledningen, fick ett mål bortdömt för millimeter-offside och måste känt sig rätt så hemma i det europeiska mellanskiktet. Oscar Hiljemark har sytt ihop ett fint spelmönster åt laget från den gamla textilstaden. Nu har Boråsarna chansen att utmana Malmö FF om titeln ”Sveriges internationellt bästa lag”. Det kan bli en nog så kittlande kamp. Alla 36 lagen ingår ju i ligan. De 24 bästa går till utslagsmatcher. Det är nästan så att jag tycker att i varje fall MFF borde sikta på det.
Det omgjorda konceptet i Europacuperna erbjuder flera motståndare, bra lag, men också mänskliga. Europas mellandivision är ett lagom mål för svenska lag, här finns möjligheter att hämta både erfarenhet, påbyggd status och lite prispengar. Roligare och mera utvecklande att möta motståndare man i lyckliga stunder kan utmana än att få sola sig några timmar i glansen (som MFF för några år sedan) av Juventus, Atletico Madrid, PSV, Real Madrid, Chelsea med flera. Elfsborg visade Europa-League-klass det i Alkmaar, norska Bodö/Glimt slog Porto med 3-2; det handlar om att höja sig en bit över den nationella nivån och att inte göra naiva misstag. Malmö föll på taktisk fantasilöshet i hemmapremiären.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.