Stunden ingen någonsin kommer glömma
Mondo hade hela världen i sitt magiska grepp när han trotsade Newton och upphävde tyngdlagen på Stade de France i den problematiska förorten Saint Denis i Paris. Ingen ville gå hem, alla ville se och ingen kommer någonsin att glömma. Vi fick vara med om Det Stora Idrottsögonblicket, Armand Duplantis skrev ner det med sin egen autograf, på sitt alldeles eget vis i Evighetens Bok.
De hade ju hoppat så bra, många av de de andra, de som brukar kallas motståndare. Men han har ju ju inget motstånd längre, han har mest en skara beundrande medfiguranter som tycks glada och lyckliga av att bara får vara med tillsammans med honom i denna makalösa show, de gör så gott de kan, med amerikanen Ken Hendricks i spetsen, för att i alla fall stjäla lite uppmärksamhet i galaspektaklets utkanter.
Allt är upprepningar
Jag tittar djupt ner i Ordens brunn för att försökta hitta nya formuleringar, andra sätt att beskriva detta fenomen, Armand, Gustav Duplantis, 24 årig amerikan med en svensk mor och amerikansk pappa, född i Lafayette i Louisiana den 10 november 1999. Känns ju som att orden är slut, som ett evigt repeterande av gamla nötta fraser efter tidigare bragder, VM-segrar, OS-guld, åtta världsrekord. Men det är ofrånkomligt.
Det är som Mondos eget hoppande. Repetitioner, repetitioner, upprepningar, samma mönster. Han hoppade på 570-585-595-600-610-625. Och det ser lika dant ut varje gång. Samma snabba ansats, samma stavisättning, samma akrobatik, samma passering av ribban. Samma, samma, samma. Det är alldeles ofattbart. Det skulle ju kunna bli ett hack i ansatsen, en miss i stavisättningen, en glidning i fattningen, i litet ryck i en lårmuskel efter upprepade, maximala ansträngningar, stavarna kunde jäklas; men det händer ju inte. Det är de andra som gör misstagen.
Årets idrottare
Det blev ett av många odramatiska draman, statisterna gjorde så gott de kunde, Mondo ägde arenan, ett fullsatt Stadion, TV-tittarna, hundratals miljoner över hela världen. Det var som ett klassiskt scendrama med en lång, lång monolog i slutet. Svår att lära innan, krävande att komma ihåg. Men inte ett ord fel, inte en frasering som halkade. Allt perfekt. Och så här har han gjort ända sedan han som 8-9-åring hoppade hemma i sin trädgård. Han satte tekniken redan där, han analyserade, korrigerade, visste hur han ville ha det.
Klart att han är ett underbarn, ett fullständigt unikum. Han är friidrottens mest överlägsna fenomen, han kommer antagligen att utses till Årets Friidrottare i världen, ja kanske blir han till och med Årets idrottare alla kategorier. Det måste till mod, det krävs en lust för rampljuset för att ensam stå för attraktionen på ett stadion för 80 000 åskådare, när allt annat upphört, när alla blickar är på honom. Han är på ett sätt som en maskin med en on/off-knapp, han kan går från avspänt nojs med konkurrenterna (nåja) till hundraprocentig koncentration på nolltid. Inför ett nytt världsrekordförsök! Han njuter av varje ögonblick, han visar känslor och han får oändligt med kärlek tillbaka.
En perfekt byggsats
OS-guldet var givet på förhand. Ingen tävling, ingen scenshow tycks honom för stor, ingenting får honom att tappa fattningen, glömma av sig, tappa koncentrationen. Hela hans artisteri är som en byggsats en fenomenalt slipade delar som hackar i varandra perfekt tills fulländningen uppnås. Han är en perfektionist i varje detalj. Envis som synden. Älskar att tävla. Omöjlig att störa. Ken Hendricks (silvermannen) tycks aldrig lämna honom i fred men han är som en snäll sällskapshund som låter alla gosa med honom.
Så privat, så social och samtidigt så in i Norden koncentrerad och seriös i alla moment. Det är svårt att begripa hur man kan vara så perfekt. Han har naturligtvis haft lyckan att får de rätta generna av sina idrottande föräldrar, han blev precis perfekt i längd, han är klart snabbast av alla i stavhoppscirkusen, han har starka muskler utan att vara för tung, han är spänstig, akrobatisk, mest tekniskt driven av alla oerhört passionerad. 24 år och en världsman, idag synnerligen väl (och välförtjänt) avlönad för sina konster, hela friidrottsvärldens största artist i den svåraste av alla grenar.
Som en rymdpromenad
En magisk afton fick vi. Som att sitta på första parkett och titta på en rymdpromenad, utförd av en man utan kontakt med moderskeppet. Det var som svävade han i ett eget universum. Ett oförglömligt idrottsögonblick.
Snälla, tag ner mig på jorden igen. Jag vill också komma ihåg Vanessa Kamga som slog svensk rekord i kvalet och slutade femma i diskusfinalen och Julia Henriksson som tog sig till semifinal på 200 meter och utraderade Linda Haglunds 45 år gamlas svenska rekord. De största överraskningarna i friidrottstruppen hittills. Men frågan är väl, när de en gång berättar för barnbarnen, om de inte i första hand minns och förtäljer; jag var där den kvällen på OS i Paris sommaren 2024 när Armand Duplantis hade sin stora uppvisning, ja, jag var faktiskt med i samma blågula landslag.
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön.
Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Den nionde vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Hans Bull från Falun vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Falu BS sålde den vinnande lotten och för det belönades även klubben med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar