Jag tvivlar på handbollens framtid
Ända sen jag började bevaka handboll på 80-talet har jag älskat sporten. Den är snabb, teknisk och strategisk. Spelarna är intelligenta och inte höljda i skydd. Trevliga och tillgängliga. Du jublar över segrar, deppar efter förluster. Och sen tackar du för god match. Men efter ett antal felaktiga domslut under EM i Tyskland börjar jag bli allvarligt bekymrad. Vart är handbollen på väg?

Direkta regelbrott av domarparen under EM har bestulit Sverige dels på en poäng mot Danmark i gruppspelet, och dels en seger mot Frankrike i semifinalen.
Nonchalant beteende
Domarna struntade i den tekniska hjälp som finns att få, och europeiska handbollsförbundet EHF godkände inte den svensk protesten mot frikastet som innebar att Sverige inte tog sig till finalen i EM.
Den förtvivlan spelare och ledare kände efter blåsningen av finalplatsen gör att jag börjar tvivla på handbollens framtid. Inte bara för svensk del, utan för sporten som helhet. Ska det verkligen vara så här? Felaktighet efter felaktighet, och inga godkända protester av EHF bygger ju upp den misstro vi som åskådare känner när det gäller domarnas kompetens och korruption inom snart varje led av idrotten.
Vi som trott och hoppats på att handbollen, som tidigare varit förskonad från fotbollens korruption och spelskandaler, ska fortsätta vara en ren sport, börjar misströsta och kanske inse att så bra är det inte. Även handbollen har haft ett par smärre skandaler, men efter den här EM-turneringen kan man börja fasa för att korruption och maktmissbruk är mer utbrett än man velat tro.
Domare har inte kunskapen
Om domare inte kan spelets regler, om de inte utnyttjar den teknik som finns, VAR, och om förbundens uttalade mål om en ren sport bara är ord, så tappar vi åskådare lusten. Varför betala biljettpengar när det verkar vara annat än det som syns på planen som styr slutresultatet?
Åskådarna och spelarna utgör tillsammans handbollens kärna. Ett samspel, en kärlek till sporten. Om förbund godkänner direkta felaktigheter, om domare dömer fel och visar sig inte kunna reglerna, och inte utnyttjar tekniken som finns, falnar kärleken. Kvar finns korruption och köpta resultat. En sån framtid är döden för all idrott.
Låt oss för allt i världen hoppas att det inte blir så.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Nu har det hänt igen. En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.
– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.