Jag tvivlar på handbollens framtid

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ända sen jag började bevaka handboll på 80-talet har jag älskat sporten. Den är snabb, teknisk och strategisk. Spelarna är intelligenta och inte höljda i skydd. Trevliga och tillgängliga. Du jublar över segrar, deppar efter förluster. Och sen tackar du för god match. Men efter ett antal felaktiga domslut under EM i Tyskland börjar jag bli allvarligt bekymrad. Vart är handbollen på väg? 

Michael Wiederer, president Europeiska Handbolls Förbundet, EHF, meddelar att man har sålt över en miljon biljetter under handbolls-EM vid en presskonferens i Lanxess Arena i Köln på lördagen. Foto: Fredrik Sandberg / TT

 

Direkta regelbrott av domarparen under EM har bestulit Sverige dels på en poäng mot Danmark i gruppspelet, och dels en seger mot Frankrike i semifinalen.

Nonchalant beteende

Domarna struntade i den tekniska hjälp som finns att få, och europeiska handbollsförbundet EHF godkände inte den svensk protesten mot frikastet som innebar att Sverige inte tog sig till finalen i EM.

Den förtvivlan spelare och ledare kände efter blåsningen av finalplatsen gör att jag börjar tvivla på handbollens framtid. Inte bara för svensk del, utan för sporten som helhet. Ska det verkligen vara så här? Felaktighet efter felaktighet, och inga godkända protester av EHF bygger ju upp den misstro vi som åskådare känner när det gäller domarnas kompetens och korruption inom snart varje led av idrotten. 

Vi som trott och hoppats på att handbollen, som tidigare varit förskonad från fotbollens korruption och spelskandaler, ska fortsätta vara en ren sport, börjar misströsta och kanske inse att så bra är det inte. Även handbollen har haft ett par smärre skandaler, men efter den här EM-turneringen kan man börja fasa för att korruption och maktmissbruk är mer utbrett än man velat tro.

Domare har inte kunskapen

Om domare inte kan spelets regler, om de inte utnyttjar den teknik som finns, VAR, och om förbundens uttalade mål om en ren sport bara är ord, så tappar vi åskådare lusten. Varför betala biljettpengar när det verkar vara annat än det som syns på planen som styr slutresultatet?

Åskådarna och spelarna utgör tillsammans handbollens kärna. Ett samspel, en kärlek till sporten. Om förbund godkänner direkta felaktigheter, om domare dömer fel och visar sig inte kunna reglerna, och inte utnyttjar tekniken som finns, falnar kärleken. Kvar finns korruption och köpta resultat. En sån framtid är döden för all idrott. 

Låt oss för allt i världen hoppas att det inte blir så.

Cecilia Giertta

Fakta

– Vi förstod att chanserna till att få igenom protesten var små, men ville ändå tydligt visa var vi står när det gäller fair play, säger Hanna Fogelström, landslagschef.

Sverige har en möjlighet att överklaga beslutet till en högre instans, något som inte kommer att ske. Istället kommer frågan lyftas i annat forum.

– Vi kommer inte överklaga detta beslut, då vi bedömer att det i dagens regelverk saknas saklig grund. Vi kommer dock ta detta vidare efter mästerskapet och göra en officiell skrivelse till EHF för att få till en ändring av reglerna så att de blir mer tydliga och hjälper handbollen bli ännu bättre. Vi behöver vara tydliga med att vi inte tänker acceptera det här i framtiden, säger Fredrik Rapp, ordförande i det svenska handbollsförbundet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.