Jag tvivlar på handbollens framtid
Ända sen jag började bevaka handboll på 80-talet har jag älskat sporten. Den är snabb, teknisk och strategisk. Spelarna är intelligenta och inte höljda i skydd. Trevliga och tillgängliga. Du jublar över segrar, deppar efter förluster. Och sen tackar du för god match. Men efter ett antal felaktiga domslut under EM i Tyskland börjar jag bli allvarligt bekymrad. Vart är handbollen på väg?
Direkta regelbrott av domarparen under EM har bestulit Sverige dels på en poäng mot Danmark i gruppspelet, och dels en seger mot Frankrike i semifinalen.
Nonchalant beteende
Domarna struntade i den tekniska hjälp som finns att få, och europeiska handbollsförbundet EHF godkände inte den svensk protesten mot frikastet som innebar att Sverige inte tog sig till finalen i EM.
Den förtvivlan spelare och ledare kände efter blåsningen av finalplatsen gör att jag börjar tvivla på handbollens framtid. Inte bara för svensk del, utan för sporten som helhet. Ska det verkligen vara så här? Felaktighet efter felaktighet, och inga godkända protester av EHF bygger ju upp den misstro vi som åskådare känner när det gäller domarnas kompetens och korruption inom snart varje led av idrotten.
Vi som trott och hoppats på att handbollen, som tidigare varit förskonad från fotbollens korruption och spelskandaler, ska fortsätta vara en ren sport, börjar misströsta och kanske inse att så bra är det inte. Även handbollen har haft ett par smärre skandaler, men efter den här EM-turneringen kan man börja fasa för att korruption och maktmissbruk är mer utbrett än man velat tro.
Domare har inte kunskapen
Om domare inte kan spelets regler, om de inte utnyttjar den teknik som finns, VAR, och om förbundens uttalade mål om en ren sport bara är ord, så tappar vi åskådare lusten. Varför betala biljettpengar när det verkar vara annat än det som syns på planen som styr slutresultatet?
Åskådarna och spelarna utgör tillsammans handbollens kärna. Ett samspel, en kärlek till sporten. Om förbund godkänner direkta felaktigheter, om domare dömer fel och visar sig inte kunna reglerna, och inte utnyttjar tekniken som finns, falnar kärleken. Kvar finns korruption och köpta resultat. En sån framtid är döden för all idrott.
Låt oss för allt i världen hoppas att det inte blir så.
Mest lästa just nu
Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.
Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.
CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.
Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor.
Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.
På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.
FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott? Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.
Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar