Jag tvivlar på handbollens framtid

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ända sen jag började bevaka handboll på 80-talet har jag älskat sporten. Den är snabb, teknisk och strategisk. Spelarna är intelligenta och inte höljda i skydd. Trevliga och tillgängliga. Du jublar över segrar, deppar efter förluster. Och sen tackar du för god match. Men efter ett antal felaktiga domslut under EM i Tyskland börjar jag bli allvarligt bekymrad. Vart är handbollen på väg? 

Michael Wiederer, president Europeiska Handbolls Förbundet, EHF, meddelar att man har sålt över en miljon biljetter under handbolls-EM vid en presskonferens i Lanxess Arena i Köln på lördagen. Foto: Fredrik Sandberg / TT

 

Direkta regelbrott av domarparen under EM har bestulit Sverige dels på en poäng mot Danmark i gruppspelet, och dels en seger mot Frankrike i semifinalen.

Nonchalant beteende

Domarna struntade i den tekniska hjälp som finns att få, och europeiska handbollsförbundet EHF godkände inte den svensk protesten mot frikastet som innebar att Sverige inte tog sig till finalen i EM.

Den förtvivlan spelare och ledare kände efter blåsningen av finalplatsen gör att jag börjar tvivla på handbollens framtid. Inte bara för svensk del, utan för sporten som helhet. Ska det verkligen vara så här? Felaktighet efter felaktighet, och inga godkända protester av EHF bygger ju upp den misstro vi som åskådare känner när det gäller domarnas kompetens och korruption inom snart varje led av idrotten. 

Vi som trott och hoppats på att handbollen, som tidigare varit förskonad från fotbollens korruption och spelskandaler, ska fortsätta vara en ren sport, börjar misströsta och kanske inse att så bra är det inte. Även handbollen har haft ett par smärre skandaler, men efter den här EM-turneringen kan man börja fasa för att korruption och maktmissbruk är mer utbrett än man velat tro.

Domare har inte kunskapen

Om domare inte kan spelets regler, om de inte utnyttjar den teknik som finns, VAR, och om förbundens uttalade mål om en ren sport bara är ord, så tappar vi åskådare lusten. Varför betala biljettpengar när det verkar vara annat än det som syns på planen som styr slutresultatet?

Åskådarna och spelarna utgör tillsammans handbollens kärna. Ett samspel, en kärlek till sporten. Om förbund godkänner direkta felaktigheter, om domare dömer fel och visar sig inte kunna reglerna, och inte utnyttjar tekniken som finns, falnar kärleken. Kvar finns korruption och köpta resultat. En sån framtid är döden för all idrott. 

Låt oss för allt i världen hoppas att det inte blir så.

Cecilia Giertta

Fakta

– Vi förstod att chanserna till att få igenom protesten var små, men ville ändå tydligt visa var vi står när det gäller fair play, säger Hanna Fogelström, landslagschef.

Sverige har en möjlighet att överklaga beslutet till en högre instans, något som inte kommer att ske. Istället kommer frågan lyftas i annat forum.

– Vi kommer inte överklaga detta beslut, då vi bedömer att det i dagens regelverk saknas saklig grund. Vi kommer dock ta detta vidare efter mästerskapet och göra en officiell skrivelse till EHF för att få till en ändring av reglerna så att de blir mer tydliga och hjälper handbollen bli ännu bättre. Vi behöver vara tydliga med att vi inte tänker acceptera det här i framtiden, säger Fredrik Rapp, ordförande i det svenska handbollsförbundet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.