Mycket är värre än vanligt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Januari är i vanliga fall en osedvanligt trist månad, då plånboken (bankkortet) gapar tom och ler hånfullt.

Men i år är det värre än vanligt.

Tomt. Tomt på isen. Tomt på läktaren. Tomt på krogen. Och. Tomt i plånboken.

Regeringens och myndigheternas restriktioner och rekommendationer slår hårt mot idrottsklubbar, pubar, restauranger och evenemang. 

Inga intäkter. Ändå ska staten ha sin del. Skatterna ska betalas. Momsen ska betalas. Och lönerna ska betalas. 

Fortfarande saknas pengar från senaste omgången av restriktioner och förbud, då Tillväxtverket skulle ansvara för utbetalningar till småföretagare och stora företagare. Fortfarande väntar hundratals företag på pengarna som de blev lovade i juni, och marginalerna som var små innan pandemin, finns inte längre.

Elitidrotten som max får ta in 500 personer på läktarna. Hur ska den överleva? 

Företag och föreningar på knä

Regering och riksdag kanske tror att supporters är schyssta och ger pengar som kan gå till skatterna och momsinbetalningarna; och till betalningar för de icke utnyttjade istiderna eller de tomma träningsplanerna. Men så mycket pengar ger ingen bort, utan att få något för det. Hur stort fan man än är.

Och just nu får vi inte det. Något för pengarna. Eftersom vi inte får vara publik, och därmed ge klubben i våra hjärtan de intäkter som väl behövs. Vi rekommenderas också att inte gå till puben eller restaurangen, även om vi är vaccinerade och har munskydd. Och sitter två meter från varandra. Och då gör vi inte det. För så funtade är vi människor, och svenskar, att vi stannar hemma, istället.

Och överallt är det tomt. 

Regering och riksdag borde skjuta fram betalningarna av skatter och moms tills restriktioner och rekommendationer är borta, och samhället är öppet igen. Då intäkterna börjar komma och det finns en reell möjlighet för företagare och idrottsklubbar att betala. Men den presskonferensen har vi inte sett än. 

Och idrotten blöder, liksom kulturen och det sociala livet som inte utgörs av sociala medier.

Mod bakom den bojkotten

För övrigt. All heder åt SVT Sport och TV4 Sport som bojkottar Kina-OS och inte skickar några journalister dit, som tidningen Journalisten uppgav. Hindras man att utföra sitt journalistiska uppdrag, att ställa frågor utan statliga överrockar och övervakare, kan man lika gärna titta på TV. Om man nu ens ska göra det.

Så modig var inte regeringen. Den stannar hemma för pandemins skull.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.