Mycket är värre än vanligt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Januari är i vanliga fall en osedvanligt trist månad, då plånboken (bankkortet) gapar tom och ler hånfullt.

Men i år är det värre än vanligt.

Tomt. Tomt på isen. Tomt på läktaren. Tomt på krogen. Och. Tomt i plånboken.

Regeringens och myndigheternas restriktioner och rekommendationer slår hårt mot idrottsklubbar, pubar, restauranger och evenemang. 

Inga intäkter. Ändå ska staten ha sin del. Skatterna ska betalas. Momsen ska betalas. Och lönerna ska betalas. 

Fortfarande saknas pengar från senaste omgången av restriktioner och förbud, då Tillväxtverket skulle ansvara för utbetalningar till småföretagare och stora företagare. Fortfarande väntar hundratals företag på pengarna som de blev lovade i juni, och marginalerna som var små innan pandemin, finns inte längre.

Elitidrotten som max får ta in 500 personer på läktarna. Hur ska den överleva? 

Företag och föreningar på knä

Regering och riksdag kanske tror att supporters är schyssta och ger pengar som kan gå till skatterna och momsinbetalningarna; och till betalningar för de icke utnyttjade istiderna eller de tomma träningsplanerna. Men så mycket pengar ger ingen bort, utan att få något för det. Hur stort fan man än är.

Och just nu får vi inte det. Något för pengarna. Eftersom vi inte får vara publik, och därmed ge klubben i våra hjärtan de intäkter som väl behövs. Vi rekommenderas också att inte gå till puben eller restaurangen, även om vi är vaccinerade och har munskydd. Och sitter två meter från varandra. Och då gör vi inte det. För så funtade är vi människor, och svenskar, att vi stannar hemma, istället.

Och överallt är det tomt. 

Regering och riksdag borde skjuta fram betalningarna av skatter och moms tills restriktioner och rekommendationer är borta, och samhället är öppet igen. Då intäkterna börjar komma och det finns en reell möjlighet för företagare och idrottsklubbar att betala. Men den presskonferensen har vi inte sett än. 

Och idrotten blöder, liksom kulturen och det sociala livet som inte utgörs av sociala medier.

Mod bakom den bojkotten

För övrigt. All heder åt SVT Sport och TV4 Sport som bojkottar Kina-OS och inte skickar några journalister dit, som tidningen Journalisten uppgav. Hindras man att utföra sitt journalistiska uppdrag, att ställa frågor utan statliga överrockar och övervakare, kan man lika gärna titta på TV. Om man nu ens ska göra det.

Så modig var inte regeringen. Den stannar hemma för pandemins skull.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Att hockeyvärlden är speciell är väl känt, inte minst är Kanadas inflytande   dokumenterat åtskilliga gånger genom åren. Kommande junior-VM i Göteborg, 26/12-5/1 2024 är inget undantag. Turneringen ägs till hälften (!) av Hockey Canada som har ett löpande 10 års avtal med IIHF, det internationella förbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen