Mycket är värre än vanligt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Januari är i vanliga fall en osedvanligt trist månad, då plånboken (bankkortet) gapar tom och ler hånfullt.

Men i år är det värre än vanligt.

Tomt. Tomt på isen. Tomt på läktaren. Tomt på krogen. Och. Tomt i plånboken.

Regeringens och myndigheternas restriktioner och rekommendationer slår hårt mot idrottsklubbar, pubar, restauranger och evenemang. 

Inga intäkter. Ändå ska staten ha sin del. Skatterna ska betalas. Momsen ska betalas. Och lönerna ska betalas. 

Fortfarande saknas pengar från senaste omgången av restriktioner och förbud, då Tillväxtverket skulle ansvara för utbetalningar till småföretagare och stora företagare. Fortfarande väntar hundratals företag på pengarna som de blev lovade i juni, och marginalerna som var små innan pandemin, finns inte längre.

Elitidrotten som max får ta in 500 personer på läktarna. Hur ska den överleva? 

Företag och föreningar på knä

Regering och riksdag kanske tror att supporters är schyssta och ger pengar som kan gå till skatterna och momsinbetalningarna; och till betalningar för de icke utnyttjade istiderna eller de tomma träningsplanerna. Men så mycket pengar ger ingen bort, utan att få något för det. Hur stort fan man än är.

Och just nu får vi inte det. Något för pengarna. Eftersom vi inte får vara publik, och därmed ge klubben i våra hjärtan de intäkter som väl behövs. Vi rekommenderas också att inte gå till puben eller restaurangen, även om vi är vaccinerade och har munskydd. Och sitter två meter från varandra. Och då gör vi inte det. För så funtade är vi människor, och svenskar, att vi stannar hemma, istället.

Och överallt är det tomt. 

Regering och riksdag borde skjuta fram betalningarna av skatter och moms tills restriktioner och rekommendationer är borta, och samhället är öppet igen. Då intäkterna börjar komma och det finns en reell möjlighet för företagare och idrottsklubbar att betala. Men den presskonferensen har vi inte sett än. 

Och idrotten blöder, liksom kulturen och det sociala livet som inte utgörs av sociala medier.

Mod bakom den bojkotten

För övrigt. All heder åt SVT Sport och TV4 Sport som bojkottar Kina-OS och inte skickar några journalister dit, som tidningen Journalisten uppgav. Hindras man att utföra sitt journalistiska uppdrag, att ställa frågor utan statliga överrockar och övervakare, kan man lika gärna titta på TV. Om man nu ens ska göra det.

Så modig var inte regeringen. Den stannar hemma för pandemins skull.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Sommaren 2020 gjorde han allsvensk debut borta mot Östersunds FK, borta mot IFK Göteborg, noterades han för sitt första mål. Kort därefter förlängde han sitt kontrakt med Malmö FF till och med 2023.

Men i  juli 2021 lånades Sarr ut till Mjällby AIF för resterande delen av säsongen. Utlåningen blev framgångsrik och 20-åringen svarade för åtta mål på 16 matcher i Allsvenskan. Och han blev upptäckt av nederländska Heerenveen.