Mycket är värre än vanligt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Januari är i vanliga fall en osedvanligt trist månad, då plånboken (bankkortet) gapar tom och ler hånfullt.

Men i år är det värre än vanligt.

Tomt. Tomt på isen. Tomt på läktaren. Tomt på krogen. Och. Tomt i plånboken.

Regeringens och myndigheternas restriktioner och rekommendationer slår hårt mot idrottsklubbar, pubar, restauranger och evenemang. 

Inga intäkter. Ändå ska staten ha sin del. Skatterna ska betalas. Momsen ska betalas. Och lönerna ska betalas. 

Fortfarande saknas pengar från senaste omgången av restriktioner och förbud, då Tillväxtverket skulle ansvara för utbetalningar till småföretagare och stora företagare. Fortfarande väntar hundratals företag på pengarna som de blev lovade i juni, och marginalerna som var små innan pandemin, finns inte längre.

Elitidrotten som max får ta in 500 personer på läktarna. Hur ska den överleva? 

Företag och föreningar på knä

Regering och riksdag kanske tror att supporters är schyssta och ger pengar som kan gå till skatterna och momsinbetalningarna; och till betalningar för de icke utnyttjade istiderna eller de tomma träningsplanerna. Men så mycket pengar ger ingen bort, utan att få något för det. Hur stort fan man än är.

Och just nu får vi inte det. Något för pengarna. Eftersom vi inte får vara publik, och därmed ge klubben i våra hjärtan de intäkter som väl behövs. Vi rekommenderas också att inte gå till puben eller restaurangen, även om vi är vaccinerade och har munskydd. Och sitter två meter från varandra. Och då gör vi inte det. För så funtade är vi människor, och svenskar, att vi stannar hemma, istället.

Och överallt är det tomt. 

Regering och riksdag borde skjuta fram betalningarna av skatter och moms tills restriktioner och rekommendationer är borta, och samhället är öppet igen. Då intäkterna börjar komma och det finns en reell möjlighet för företagare och idrottsklubbar att betala. Men den presskonferensen har vi inte sett än. 

Och idrotten blöder, liksom kulturen och det sociala livet som inte utgörs av sociala medier.

Mod bakom den bojkotten

För övrigt. All heder åt SVT Sport och TV4 Sport som bojkottar Kina-OS och inte skickar några journalister dit, som tidningen Journalisten uppgav. Hindras man att utföra sitt journalistiska uppdrag, att ställa frågor utan statliga överrockar och övervakare, kan man lika gärna titta på TV. Om man nu ens ska göra det.

Så modig var inte regeringen. Den stannar hemma för pandemins skull.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.