Mycket är värre än vanligt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Januari är i vanliga fall en osedvanligt trist månad, då plånboken (bankkortet) gapar tom och ler hånfullt.

Men i år är det värre än vanligt.

Tomt. Tomt på isen. Tomt på läktaren. Tomt på krogen. Och. Tomt i plånboken.

Regeringens och myndigheternas restriktioner och rekommendationer slår hårt mot idrottsklubbar, pubar, restauranger och evenemang. 

Inga intäkter. Ändå ska staten ha sin del. Skatterna ska betalas. Momsen ska betalas. Och lönerna ska betalas. 

Fortfarande saknas pengar från senaste omgången av restriktioner och förbud, då Tillväxtverket skulle ansvara för utbetalningar till småföretagare och stora företagare. Fortfarande väntar hundratals företag på pengarna som de blev lovade i juni, och marginalerna som var små innan pandemin, finns inte längre.

Elitidrotten som max får ta in 500 personer på läktarna. Hur ska den överleva? 

Företag och föreningar på knä

Regering och riksdag kanske tror att supporters är schyssta och ger pengar som kan gå till skatterna och momsinbetalningarna; och till betalningar för de icke utnyttjade istiderna eller de tomma träningsplanerna. Men så mycket pengar ger ingen bort, utan att få något för det. Hur stort fan man än är.

Och just nu får vi inte det. Något för pengarna. Eftersom vi inte får vara publik, och därmed ge klubben i våra hjärtan de intäkter som väl behövs. Vi rekommenderas också att inte gå till puben eller restaurangen, även om vi är vaccinerade och har munskydd. Och sitter två meter från varandra. Och då gör vi inte det. För så funtade är vi människor, och svenskar, att vi stannar hemma, istället.

Och överallt är det tomt. 

Regering och riksdag borde skjuta fram betalningarna av skatter och moms tills restriktioner och rekommendationer är borta, och samhället är öppet igen. Då intäkterna börjar komma och det finns en reell möjlighet för företagare och idrottsklubbar att betala. Men den presskonferensen har vi inte sett än. 

Och idrotten blöder, liksom kulturen och det sociala livet som inte utgörs av sociala medier.

Mod bakom den bojkotten

För övrigt. All heder åt SVT Sport och TV4 Sport som bojkottar Kina-OS och inte skickar några journalister dit, som tidningen Journalisten uppgav. Hindras man att utföra sitt journalistiska uppdrag, att ställa frågor utan statliga överrockar och övervakare, kan man lika gärna titta på TV. Om man nu ens ska göra det.

Så modig var inte regeringen. Den stannar hemma för pandemins skull.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Den 17 november 2022 firar Svenska ishockeyförbundet 100 år med Tidernas Hockeygala i Avicii Arena. Galan direktsänds i SVT 1 med start kl 20.00. Under kvällen ska svensk ishockeys historia uppmärksammas och hyllas. Flera tunga priser ska delas ut, i synnerhet Tidernas Ögonblick där svenska folket utgör jury.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.