Herrarna har gjort sitt, för alltid

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Så kom till slut beskedet som en hel fotbollsvärld väntat på. Cas, Idrottens skiljedomstol, avslår det ryska överklagandet på Fifas beslut att nationen inte får delta i VM-kvalet i fotboll. Och den demokratiska idrottsvärlden jublar.

Aldrig tidigare har det varit tydligare att idrott och politik hör ihop. Och aldrig tidigare har det varit enklare för idrotten att så tydligt ta avstånd från krigshetsare och politiker som invaderar sina grannar som just nu. 

Fifa-presidenten Infantino lär skämmas över sådana här bilder Då han belåtet kramades med en viss Putin.

Det är ju inte bara fotbollen som gjort det, utan friidrotten, skidskyttet, skidorna, ishockeyn, basket, handboll - ja i stort sett all idrott har uteslutit Ryssland och därmed dess maktfullkomliga president Putin från idrottsvärlden. 

Och det känns så fantastiskt skönt. 

Och oväntat. 

Bort med maktgalna män

För är det något vi sett under de senaste åren så är det ju att det är dessa maktgalna män som kramat om varandra efter omröstningar om var OS ska gå, var fotbolls-VM ska gå, var ishockey-VM ska gå osv. Blanka och glada i ansiktet och så övertygade om att de är osårbara.

Men så vänder det. Arrogansen mot omvärlden blir för tydlig, för magstark. Vi vanliga människor står faktiskt inte ut med mer. Plötsligt drabbas ett land av ett anfall av missiler och robotar från en man som vill skapa ett nytt StorRyssland, och som genom lögner och fabriceringar inbillar sina instängda landsmän att det han gör är det enda rätta.

Då var gränsen nådd. Då reagerade vi på det enda sätt vi kan. Nämligen uteslutning. Du får faktiskt inte vara med oss längre. Du kan leka med dina få kompisar, medan vi andra leker med varandra. Vi är fler, vi slåss inte och vi mördar inte under allehanda påhittade anledningar.

Vi kan andas ut

Cas' besked kom som en lättnad. Jag är säker på att vi alla andas ut efter beskedet. Sverige, liksom bland andra Polen, hade ändå inte spelat mot Ryssland, men ändå skönt att det vi tyckte var rätt, också blev rätt, i den stora idrottsvärlden.

Om det räcker för att stoppa Rysslands krig mot Ukraina återstår att se. Men idrottsvärlden har nu gjort vad den kan för att motverka kriget. Och det är bra.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn. 

– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.