Herrarna har gjort sitt, för alltid

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Så kom till slut beskedet som en hel fotbollsvärld väntat på. Cas, Idrottens skiljedomstol, avslår det ryska överklagandet på Fifas beslut att nationen inte får delta i VM-kvalet i fotboll. Och den demokratiska idrottsvärlden jublar.

Aldrig tidigare har det varit tydligare att idrott och politik hör ihop. Och aldrig tidigare har det varit enklare för idrotten att så tydligt ta avstånd från krigshetsare och politiker som invaderar sina grannar som just nu. 

Fifa-presidenten Infantino lär skämmas över sådana här bilder Då han belåtet kramades med en viss Putin.

Det är ju inte bara fotbollen som gjort det, utan friidrotten, skidskyttet, skidorna, ishockeyn, basket, handboll - ja i stort sett all idrott har uteslutit Ryssland och därmed dess maktfullkomliga president Putin från idrottsvärlden. 

Och det känns så fantastiskt skönt. 

Och oväntat. 

Bort med maktgalna män

För är det något vi sett under de senaste åren så är det ju att det är dessa maktgalna män som kramat om varandra efter omröstningar om var OS ska gå, var fotbolls-VM ska gå, var ishockey-VM ska gå osv. Blanka och glada i ansiktet och så övertygade om att de är osårbara.

Men så vänder det. Arrogansen mot omvärlden blir för tydlig, för magstark. Vi vanliga människor står faktiskt inte ut med mer. Plötsligt drabbas ett land av ett anfall av missiler och robotar från en man som vill skapa ett nytt StorRyssland, och som genom lögner och fabriceringar inbillar sina instängda landsmän att det han gör är det enda rätta.

Då var gränsen nådd. Då reagerade vi på det enda sätt vi kan. Nämligen uteslutning. Du får faktiskt inte vara med oss längre. Du kan leka med dina få kompisar, medan vi andra leker med varandra. Vi är fler, vi slåss inte och vi mördar inte under allehanda påhittade anledningar.

Vi kan andas ut

Cas' besked kom som en lättnad. Jag är säker på att vi alla andas ut efter beskedet. Sverige, liksom bland andra Polen, hade ändå inte spelat mot Ryssland, men ändå skönt att det vi tyckte var rätt, också blev rätt, i den stora idrottsvärlden.

Om det räcker för att stoppa Rysslands krig mot Ukraina återstår att se. Men idrottsvärlden har nu gjort vad den kan för att motverka kriget. Och det är bra.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar helgen framför tv:n trots stundtals härligt väder. Men SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktigkamp mellan världens bästa damer in på potytkanten  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen