Herrarna har gjort sitt, för alltid

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Så kom till slut beskedet som en hel fotbollsvärld väntat på. Cas, Idrottens skiljedomstol, avslår det ryska överklagandet på Fifas beslut att nationen inte får delta i VM-kvalet i fotboll. Och den demokratiska idrottsvärlden jublar.

Aldrig tidigare har det varit tydligare att idrott och politik hör ihop. Och aldrig tidigare har det varit enklare för idrotten att så tydligt ta avstånd från krigshetsare och politiker som invaderar sina grannar som just nu. 

Fifa-presidenten Infantino lär skämmas över sådana här bilder Då han belåtet kramades med en viss Putin.

Det är ju inte bara fotbollen som gjort det, utan friidrotten, skidskyttet, skidorna, ishockeyn, basket, handboll - ja i stort sett all idrott har uteslutit Ryssland och därmed dess maktfullkomliga president Putin från idrottsvärlden. 

Och det känns så fantastiskt skönt. 

Och oväntat. 

Bort med maktgalna män

För är det något vi sett under de senaste åren så är det ju att det är dessa maktgalna män som kramat om varandra efter omröstningar om var OS ska gå, var fotbolls-VM ska gå, var ishockey-VM ska gå osv. Blanka och glada i ansiktet och så övertygade om att de är osårbara.

Men så vänder det. Arrogansen mot omvärlden blir för tydlig, för magstark. Vi vanliga människor står faktiskt inte ut med mer. Plötsligt drabbas ett land av ett anfall av missiler och robotar från en man som vill skapa ett nytt StorRyssland, och som genom lögner och fabriceringar inbillar sina instängda landsmän att det han gör är det enda rätta.

Då var gränsen nådd. Då reagerade vi på det enda sätt vi kan. Nämligen uteslutning. Du får faktiskt inte vara med oss längre. Du kan leka med dina få kompisar, medan vi andra leker med varandra. Vi är fler, vi slåss inte och vi mördar inte under allehanda påhittade anledningar.

Vi kan andas ut

Cas' besked kom som en lättnad. Jag är säker på att vi alla andas ut efter beskedet. Sverige, liksom bland andra Polen, hade ändå inte spelat mot Ryssland, men ändå skönt att det vi tyckte var rätt, också blev rätt, i den stora idrottsvärlden.

Om det räcker för att stoppa Rysslands krig mot Ukraina återstår att se. Men idrottsvärlden har nu gjort vad den kan för att motverka kriget. Och det är bra.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Obstacle course racing, som är samlingsnamnet för tävlingar som Tough Viking och Spartan, och tro det eller ej, de är på väg in i idrottens finrum. Mycket talar för att OCR gör sin debut i olympiska spelen 2028 i Los Angeles. Vägen dit sker genom en bakdörr, nämligen som en av grenarna i Modern femkamp.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.