Ska också finnas plats för Viggo

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrottsgalor har en tendens att vara utdragna sega historier med konstig "underhållning" och menlösa tacktal från i nästan samtliga fall förväntade segrare. På årets Idrottsgala stack dock ett pris ut, nämligen SVT-sportens hyllning till Otto Drakenberg, Fäktningsförbundets demokratiske förkämpe. Och det priset gjorde faktiskt hela galan värd att se.

Fair Play-priset på idrottsgalan gick tillViggo Foundation. " Alla får vara med, sa Viggo Möller från scenen, där pappa Måns stöttade honom oh de fick rejäla applåder. Viggo är son till komikern Måns Möller som startade stiftelsen när Viggo, som har autism, inte fick delta i en skidgrupp. Stiftelsens mål är att stödja eller arrangera idrottsverksamheter eller aktiviteter för barn och unga med neuropsykiatriska funktionshinder.

 Mats Nyström har varit programledare på SVT-sporten i många år nu. Lite gråare, lite sidsteppad av en ledning som inte alltid förstår hur medarbetare ska behandlas.

Nyström i sitt esse

Men på Idrottsgalan var han i sitt esse när han framhöll Otto Drakenberg, hans sko som dunkade i talarstolen och hans höjda röst för sin demokratiska rättighet. Otto Drakenbergs tacktal på galan visade också att han till skillnad mot många pristagare, verkligen kan uttrycka sig. Och det är så befriande.

Just vårt demokratiska ansvar att uttala oss om saker som är orättvisa och odemokratiska är något som blir alltmer tydligt. Med det menar jag inte att jag stödjer människor som klistrar fast sig på motorvägar i rusningstrafik. Nej, inte alls. 

Men jag tycker att vi alla har ett ansvar att säga ifrån när de dumma, odemokratiska ledarna tar makten, och dämpar demokratin, och därmed yttrandefrihet och oberoende press.

Pengar styr just nu, överallt. Mycket pengar, hemska summor. Och bakom en stor del av dessa styrande pengar finns icke-demokratiska ledare i icke demokratiska länder som utnyttjar sporten för sin egen vinnings skull.

Det är så enkelt att sportwasha, att tvätta smutsiga pengar från korrumperade system i vår fortfarande, fast krympande, ganska oskyldiga idrottsvärld.

Ungdomsklubbar utnyttjas

Men när DNs Jens Littorin skriver om ungdomsklubbar som utnyttjas i detta fula spel, blir man ju på riktigt både deprimerad och förbaskad.

Varför har vi inte fattat? Och om vi har fattat, varför har vi inte gjort nåt?

Det kan ju inte vara så att det är så bekvämt att tycka som alla andra så man faktiskt bara gör det, och glömmer sitt demokratiska uppdrag?

Exemplen på dessa människor är tyvärr alldeles för många, men nu är det dags för oss från de demokratiska länderna att faktiskt visa att demokrati inte bara är ett tjusigt ord, utan ett levnadssätt som förpliktigar.

Infantino överraskade

Och för att avsluta med något positivt. Aldrig har väl något förvånat så just positivt som Fifas ordförande Infantino, som faktiskt i veckan sa att fotbollslag som har supportrar som är rasistiska mot vissa spelare, ska bli av med poängen i matcherna.

Det var ett ord i rättan tid. Sen får vi se om det händer.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

I Mora med omnejd uppstår i dag en allt mera förtätad stämning. Vasaloppet inleds och det påverkar allt och alla. Det är en ockupation av betydande delar av Dalarna som inleds och pågår i drygt två veckor och som tilltar i styrka för varje timme. när horder av skidåkare och deras närmaste ansluter tilltar i ett allt större antal för varje timme till och med söndagen den 3 mars. Alla ska hitta sitt boende och bli hemmastadda.Många av oss övriga nöjer oss med att följa skådespelet via TV:n.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.