Ska också finnas plats för Viggo

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrottsgalor har en tendens att vara utdragna sega historier med konstig "underhållning" och menlösa tacktal från i nästan samtliga fall förväntade segrare. På årets Idrottsgala stack dock ett pris ut, nämligen SVT-sportens hyllning till Otto Drakenberg, Fäktningsförbundets demokratiske förkämpe. Och det priset gjorde faktiskt hela galan värd att se.

Fair Play-priset på idrottsgalan gick tillViggo Foundation. " Alla får vara med, sa Viggo Möller från scenen, där pappa Måns stöttade honom oh de fick rejäla applåder. Viggo är son till komikern Måns Möller som startade stiftelsen när Viggo, som har autism, inte fick delta i en skidgrupp. Stiftelsens mål är att stödja eller arrangera idrottsverksamheter eller aktiviteter för barn och unga med neuropsykiatriska funktionshinder.

 Mats Nyström har varit programledare på SVT-sporten i många år nu. Lite gråare, lite sidsteppad av en ledning som inte alltid förstår hur medarbetare ska behandlas.

Nyström i sitt esse

Men på Idrottsgalan var han i sitt esse när han framhöll Otto Drakenberg, hans sko som dunkade i talarstolen och hans höjda röst för sin demokratiska rättighet. Otto Drakenbergs tacktal på galan visade också att han till skillnad mot många pristagare, verkligen kan uttrycka sig. Och det är så befriande.

Just vårt demokratiska ansvar att uttala oss om saker som är orättvisa och odemokratiska är något som blir alltmer tydligt. Med det menar jag inte att jag stödjer människor som klistrar fast sig på motorvägar i rusningstrafik. Nej, inte alls. 

Men jag tycker att vi alla har ett ansvar att säga ifrån när de dumma, odemokratiska ledarna tar makten, och dämpar demokratin, och därmed yttrandefrihet och oberoende press.

Pengar styr just nu, överallt. Mycket pengar, hemska summor. Och bakom en stor del av dessa styrande pengar finns icke-demokratiska ledare i icke demokratiska länder som utnyttjar sporten för sin egen vinnings skull.

Det är så enkelt att sportwasha, att tvätta smutsiga pengar från korrumperade system i vår fortfarande, fast krympande, ganska oskyldiga idrottsvärld.

Ungdomsklubbar utnyttjas

Men när DNs Jens Littorin skriver om ungdomsklubbar som utnyttjas i detta fula spel, blir man ju på riktigt både deprimerad och förbaskad.

Varför har vi inte fattat? Och om vi har fattat, varför har vi inte gjort nåt?

Det kan ju inte vara så att det är så bekvämt att tycka som alla andra så man faktiskt bara gör det, och glömmer sitt demokratiska uppdrag?

Exemplen på dessa människor är tyvärr alldeles för många, men nu är det dags för oss från de demokratiska länderna att faktiskt visa att demokrati inte bara är ett tjusigt ord, utan ett levnadssätt som förpliktigar.

Infantino överraskade

Och för att avsluta med något positivt. Aldrig har väl något förvånat så just positivt som Fifas ordförande Infantino, som faktiskt i veckan sa att fotbollslag som har supportrar som är rasistiska mot vissa spelare, ska bli av med poängen i matcherna.

Det var ett ord i rättan tid. Sen får vi se om det händer.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Örebro Hockey Koncern, med SHL-laget Örebro HK, redovisar ett ekonomiskt plus på tre miljoner kronor för säsongen 2023-2024.  Nettoomsättning uppgick till 153,5 miljoner, nytt rekord, att jämföras med säsongen 2022-2023, 143 miljoner kronor.

Säsongen var, milt uttryckt, jobbig för föreningen. I play off föll laget mot Luleå i åttondelsfinal, 1-2 i matcher, men det var inte på isen som laget skapade rubriker. 

Huvudtränaren Johan Hedberg, ny för säsongen, sparkades tidigt och sportchefen Niklas Eriksson klev ned i båset. Vd. Mikael Johansson föll i onåd hos styrelsen och skickades brutalt iväg efter sju års arbete.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

En golfhelg framförTV:n är högaktuell och angelägen för åtskilliga svenskar. 
I synnerhet när Tige r Woods är tillbaka och tre svenskar också står beredda. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.