Tillväxtverket visar tydlig okunskap

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Till slut har äntligen den svenska elitidrotten visat civilkurage och protesterar mot Tillväxtverkets krav på återbetalning av Corona-stöd! Äntligen säger jag, för Tillväxtverket började sin märkliga återkravsresa redan för drygt ett år sen. Och redan då var det uppenbart att verket verkligen inte fattar ett dugg av idrottens värld.

Oron har vuxit i många klubbstyrelser oh de har gått så långt att advokater har engagerats för att hjälpa till i en desperat kamp att möta kritiken.r på dyra advokatkostnader för att svara

Många klubbar i hela Sverige har drabbats av Tillväxtverkets pengakrav. Många klubbstyrelser har blivit oroliga och nervösa, och tvingats lägga stora pengar på dyra advokatkostnader för att svara emot Tillväxtverkets märkliga åsikter om hur deras klubbar fungerar. Pengar som hade gjort oerhört mycket större nytta i den verksamhet som idrottsklubbarna bedriver, verksamhet som gynnar unga som äldre, elit som motionär.

Nu har topppen av Idrottssverige vaknat och förklarar i ett Öppet brev att idrottsklubbarna sannerligen gjort sig förtjänta av det stöd Tillväxtverket, på förra regeringens uppdrag, delat ut.  https://www.svenskelitfotboll.se/oppet-brev-gallande-tillvaxtverkets-bes....

Företrädarna för Riksidrottsförbundet, Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll, Svensk Elitfotboll dam, Svenska Hokeyligan och Hockeyallvenskan har skrivit under det öppna brevet. Och slutklämmen är tydlig. "Vi anser oss inte bara uppfylla kraven för stödet, vi anser oss också ha rätt till det stöd som utlovades."

Civilkurage är oerhört viktigt inom olika samhällsfunktioner. Alltför ofta tvekar människor av rädsla för repressalier. Men dessa idrottens sannolikt tyngsta företrädare visar nu till slut det civilkurage som krävs. Nu står man till slut upp för det man tror på, och talar om för överheten, i detta fall Tillväxtverket, hur fel verket har i sina antagen och påståenden att idrottsklubbar lyder under samma premisser som aktiebolag och andra bolag i form av pengar som ger vinst, som delas ut till aktieägare och placerare.

Lilla Fäktingsförbundets ordförande Otto Drakenberg visade vägen för vad civilkurage kan ge för resultat för ett par veckor sen. Det handlar bara om att våga uttrycka sin åsikt och slåss för det man är satt att slåss för. I Drakenbergs fall fäktningsförbundet och dess mål mot en rättvis, fri och jämlik idrottsvärld.

Att till slut de största idrottsförbunden och Riksidrottsförbundet visar civilkurage är välkommet. Mycket välkommet. 

Men varför tog det sån tid?

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.