Tillväxtverket visar tydlig okunskap

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Till slut har äntligen den svenska elitidrotten visat civilkurage och protesterar mot Tillväxtverkets krav på återbetalning av Corona-stöd! Äntligen säger jag, för Tillväxtverket började sin märkliga återkravsresa redan för drygt ett år sen. Och redan då var det uppenbart att verket verkligen inte fattar ett dugg av idrottens värld.

Oron har vuxit i många klubbstyrelser oh de har gått så långt att advokater har engagerats för att hjälpa till i en desperat kamp att möta kritiken.r på dyra advokatkostnader för att svara

Många klubbar i hela Sverige har drabbats av Tillväxtverkets pengakrav. Många klubbstyrelser har blivit oroliga och nervösa, och tvingats lägga stora pengar på dyra advokatkostnader för att svara emot Tillväxtverkets märkliga åsikter om hur deras klubbar fungerar. Pengar som hade gjort oerhört mycket större nytta i den verksamhet som idrottsklubbarna bedriver, verksamhet som gynnar unga som äldre, elit som motionär.

Nu har topppen av Idrottssverige vaknat och förklarar i ett Öppet brev att idrottsklubbarna sannerligen gjort sig förtjänta av det stöd Tillväxtverket, på förra regeringens uppdrag, delat ut.  https://www.svenskelitfotboll.se/oppet-brev-gallande-tillvaxtverkets-beslut-att-svenska-idrottsforeningar-ska-aterbetala-stod-de-fatt-i-samband-med-coronapandemin/.

Företrädarna för Riksidrottsförbundet, Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll, Svensk Elitfotboll dam, Svenska Hokeyligan och Hockeyallvenskan har skrivit under det öppna brevet. Och slutklämmen är tydlig. "Vi anser oss inte bara uppfylla kraven för stödet, vi anser oss också ha rätt till det stöd som utlovades."

Civilkurage är oerhört viktigt inom olika samhällsfunktioner. Alltför ofta tvekar människor av rädsla för repressalier. Men dessa idrottens sannolikt tyngsta företrädare visar nu till slut det civilkurage som krävs. Nu står man till slut upp för det man tror på, och talar om för överheten, i detta fall Tillväxtverket, hur fel verket har i sina antagen och påståenden att idrottsklubbar lyder under samma premisser som aktiebolag och andra bolag i form av pengar som ger vinst, som delas ut till aktieägare och placerare.

Lilla Fäktingsförbundets ordförande Otto Drakenberg visade vägen för vad civilkurage kan ge för resultat för ett par veckor sen. Det handlar bara om att våga uttrycka sin åsikt och slåss för det man är satt att slåss för. I Drakenbergs fall fäktningsförbundet och dess mål mot en rättvis, fri och jämlik idrottsvärld.

Att till slut de största idrottsförbunden och Riksidrottsförbundet visar civilkurage är välkommet. Mycket välkommet. 

Men varför tog det sån tid?

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.