Tillväxtverket visar tydlig okunskap

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Till slut har äntligen den svenska elitidrotten visat civilkurage och protesterar mot Tillväxtverkets krav på återbetalning av Corona-stöd! Äntligen säger jag, för Tillväxtverket började sin märkliga återkravsresa redan för drygt ett år sen. Och redan då var det uppenbart att verket verkligen inte fattar ett dugg av idrottens värld.

Oron har vuxit i många klubbstyrelser oh de har gått så långt att advokater har engagerats för att hjälpa till i en desperat kamp att möta kritiken.r på dyra advokatkostnader för att svara

Många klubbar i hela Sverige har drabbats av Tillväxtverkets pengakrav. Många klubbstyrelser har blivit oroliga och nervösa, och tvingats lägga stora pengar på dyra advokatkostnader för att svara emot Tillväxtverkets märkliga åsikter om hur deras klubbar fungerar. Pengar som hade gjort oerhört mycket större nytta i den verksamhet som idrottsklubbarna bedriver, verksamhet som gynnar unga som äldre, elit som motionär.

Nu har topppen av Idrottssverige vaknat och förklarar i ett Öppet brev att idrottsklubbarna sannerligen gjort sig förtjänta av det stöd Tillväxtverket, på förra regeringens uppdrag, delat ut.  https://www.svenskelitfotboll.se/oppet-brev-gallande-tillvaxtverkets-beslut-att-svenska-idrottsforeningar-ska-aterbetala-stod-de-fatt-i-samband-med-coronapandemin/.

Företrädarna för Riksidrottsförbundet, Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll, Svensk Elitfotboll dam, Svenska Hokeyligan och Hockeyallvenskan har skrivit under det öppna brevet. Och slutklämmen är tydlig. "Vi anser oss inte bara uppfylla kraven för stödet, vi anser oss också ha rätt till det stöd som utlovades."

Civilkurage är oerhört viktigt inom olika samhällsfunktioner. Alltför ofta tvekar människor av rädsla för repressalier. Men dessa idrottens sannolikt tyngsta företrädare visar nu till slut det civilkurage som krävs. Nu står man till slut upp för det man tror på, och talar om för överheten, i detta fall Tillväxtverket, hur fel verket har i sina antagen och påståenden att idrottsklubbar lyder under samma premisser som aktiebolag och andra bolag i form av pengar som ger vinst, som delas ut till aktieägare och placerare.

Lilla Fäktingsförbundets ordförande Otto Drakenberg visade vägen för vad civilkurage kan ge för resultat för ett par veckor sen. Det handlar bara om att våga uttrycka sin åsikt och slåss för det man är satt att slåss för. I Drakenbergs fall fäktningsförbundet och dess mål mot en rättvis, fri och jämlik idrottsvärld.

Att till slut de största idrottsförbunden och Riksidrottsförbundet visar civilkurage är välkommet. Mycket välkommet. 

Men varför tog det sån tid?

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

OS är  angeläget.Om nu någon tvivlade är det bara att kolla med Sportbladets ledninn.  Där har man tagit beslutet att  att runt 20 personer ska bevaka händelserna i Paris. 16 journalister är på plats och hemmaredaktionen ärb emannad dygnet runt. Inte nog med det. ISportbladet  öppnar dessutom en specialsajt för att ge läsare tittare /lyssnare upplevelser av spelen.  Hur mycket klickandet leder inte det till..?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.